Κείμενο, είναι

SHARE

Κείμενο, είναι

Το κείμενο, είναι.

Και αν θες να σε γράψει ας το αφήσεις. Έτσι κάνει κι έτσι –μάλλον– θα γίνει. Το κείμενο σε κρατά απ’ το χέρι και δεν ψάχνει τον δρόμο, παρά μόνο στον δείχνει· εσύ ακολουθείς δίχως επιλογή.

Γυρίζεις σελίδες όπως αφήνεις τα χνάρια σου ανάμεσα στα δέντρα· σ’ αυτό το δάσος της ανάγνωσης που σε βρίσκουν οι νύχτες και οι πρώτες «καλημέρες». Εκεί που αν δεν αφεθείς δεν θα τα καταφέρεις. Στον αφηγηματικό κόσμο επιτρέπεται μόνο ένα: να πιστέψεις το πιο όμορφο ψέμα που επέλεξες. Γιατί έτσι είναι, εσύ το επιλέγεις. Χαζεύεις τη βιβλιοθήκη και είτε τραβήξεις απ’ τη ράχη «Το μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, είτε «Τη γραφομηχανούλα» του Ζίγκφριντ Κρακάουερ, ακόμα και «Το βάρος της πεταλούδας» του Έρι Ντε Λούκα, ο κόσμος σου αλλάζει.

Στις πρώτες μυρωδιές των σελίδων γίνεσαι κάτι διαφορετικό. Από απλό ξεδιάλεγμα μεταμορφώνεται σε συνειδητή υπακοή και διαρκή ακολουθία. Τόσο θέλει για να μοιάζει ο κόσμος σου σαν άλλον και λίγο ακόμα για να μην κοιμηθείς μέχρι το τέλος.

Ακόμα και τότε που θα διεκδικήσεις χρόνο για εσένα και θα τσακίσεις την άκρη απ’ τη σελίδα –σαν κάτι από συνέχεια του μετά– το σαράκι είναι ήδη μέσα σου. Σέρνεται στις τρύπες του νου σου και κάθε λίγο βρίσκει τρόπο να στο θυμίζει. Βλέπεις καθημερινούς ήρωες να μοιάζουν με τη συνέχεια στις σελίδες που δεν διάβασες. Αναπολείς κάθε αίσθηση της αφήγησης και αγωνιάς για όσα δεν σου είπαν ακόμα οι αράδες του. Γιατί αυτό κάνουν, σου μιλούν.

Και το μονοπάτι δεν σταματά. Κανείς δεν μέτρησε τα χνάρια του, κανείς δεν έκλεισε ένα βιβλίο για να το τελειώσει. Πάντα κάτι άλλο ξεκινά, στην έτερη επιλογή της στιγμής. Τόσες ράχες σε περιμένουν, τόσες ακόμα και η καθεμιά τους κρύβει έναν ακόμα κόσμο και μια θέση· τη δική σου.

Advertisement

Για αυτό σου λέω, μην το χάσεις, αλλά ας χαθείς. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δεν μας αρκεί και έχουμε τόσους ακόμα να γνωρίσουμε που θα μας ταξιδέψουν και καλό θα ήταν να μην τους χάσουμε. Κι αν η απώλεια είναι μεγάλο κέρδος –μιας και είχες ήδη κάτι και το έχασες– μην αρκεστείς σε αυτό, αλλά σε όσα ακόμα έχεις.

Advertisement

Μόνο μην τα βάλεις μαζί του και άσε να σου σφίξει το χέρι. Γιατί αν το χάσεις, χάθηκες και μετά το κείμενο θα συνεχίσει μέχρι την επόμενη τσακισμένη σελίδα του. Εσύ όμως παραπάτησες.

Για αυτό σου λέω, το κείμενο δεν λέει· είναι.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιώργος Σπυράκης είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας. Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους δημιουργική γραφή. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων κυκλοφορεί με τίτλο: «Pequeñas Fobias – Μικρές Φοβίες». Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο «ε.σύ» [2016] και η συλλογή αφηγημάτων με τίτλο «Δεκαεπτά φορές» [2017].

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG