Κάτω από τη μηλιά: μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία

Κάτω από τη μηλιά

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας σίγουρα έχουμε ακούσει έστω και μια φορά τη φράση: “Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει” ιδίως όταν γίνεται αναφορά στην ομοιότητα του παιδιού με τη μητέρα και τον πατέρα του στην εμφάνιση και στον τρόπο ζωής του. Το παρόν βιβλίο είναι η απόδειξη πως πολλές φορές η αλυσίδα αυτή μπορεί να σπάει με λίγη καλή θέληση και πολλή προσπάθεια κι εσωτερική δύναμη.

Η ιστορία μας ξεκινάει στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου όταν η δεκαπεντάχρονη Παναγιώτα εγκαταλείπει τη χήρα μητέρα και τα δύο μικρότερα αδέρφια της στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε για να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα και να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Με αρκετές δυσκολίες καταφέρνει να βρει σπίτι και δουλειά, ενώ αργότερα ξεκινά να εμφανίζεται ως κομπάρσος σε ταινίες της Finos Film υιοθετώντας το ψευδώνυμο “Πάολα”.

Η γνωριμία της με το Σπύρο, αδερφό της σπιτονοικοκυράς της, της ανατρέπει προσωρινά τα σχέδια για μεγάλη καριέρα μια κι ο τελευταίος της το απαγορεύει εξαιτίας της φήμης που ακολουθούσε εκείνο τον καιρό τα κορίτσια του κλάδου. Η μεγαλύτερη αναβολή αυτού του σχεδίου έρχεται με την εγκυμοσύνη της Πάολα την οποία και περνά μόνη της καθώς ο Σπύρος εξαφανίζεται από τη ζωή της.

Λίγο καιρό μετά τη γέννηση της κόρης της, θα απευθυνθεί στο μαιευτήριο “Μητέρα” το οποίο θα της αρνηθεί την οποιαδήποτε βοήθεια. Η τύχη όμως θα χαμογελάσει για λίγο σε μητέρα και κόρη όταν έξω από το μαιευτήριο η Πάολα θα γνωρίσει μια ευκατάστατη γυναίκα που την προσλαμβάνει ως εσωτερική κι ανοίγει την αγκαλία της για το μωρό, ενώ στη συνέχεια της βρίσκει εργασία στη Γερμανία για δυο χρόνια. Η Πάολα, θέλοντας να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στο παιδί της, την αφήνει στο ζευγάρι για το οποίο εργαζόταν, μέχρι να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της απουσίας της, το ζευγάρι, εκμεταλλευόμενο το πληρεξούσιο που έβαλαν την Πάολα να υπογράψει, υιοθετεί παράνομα το παιδί και στερεί στη βιολογική του μητέρα κάθε επαφή. Μην έχοντας άλλη λύση επιστρέφει στη Γερμανία και ξεκινά σταδιακά να εδραιώνεται ως τραγουδίστρια επιστρέφοντας λίγα χρόνια αργότερα στην Ελλάδα και μπαίνοντας στη ζωή της κόρης της Μαργαρίτας ως “μακρινή συγγενής”. Όταν το κοριτάκι αυτό φτάσει στην εφηβεία, ξεκινά, χωρίς να το γνωρίζει, να ακολουθεί τα βήματα της μητέρας της ως εργαζόμενη χορεύτρια κι αποκτώντας παιδί σε νεαρή ηλικία. Όταν η κόρη της Μαργαρίτας, Νάγια φτάσει τα δεκαοχτώ, η Πάολα τη φωνάζει σπίτι της για να της πει την ιστορία της οικογένειάς της ώστε η ίδια να μην ακολουθήσει το δρόμο που πήραν οι δυο προηγούμενες κοπέλες.

Μια πραγματική ιστορία τριών γενιών η οποία αποδεικνύει ότι πολλές φορές τα παιδιά μπορούν να ξεφύγουν από τα παραστρατήματα των γονιών τους και να αλλάξουν τις ζωές τους προς το καλύτερο και που κρατά κάθε στιγμή το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;