Βιβλία γεμάτα αγάπη και πάθος

Έρωτας, αγάπη, πάθος…. Λατρεύω τις ιστορίες αγάπης και επιλέγω αρκετά συχνά βιβλία που διαβάζοντάς τα θα νιώσω ένα γλυκό σφίξιμο στο στομάχι την ώρα που περιγράφουν ένα φιλί δίπλα στη θάλασσα ή κοντά στο τζάκι.

Όταν ακούς για βιβλίο με ιστορία αγάπης το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα» ένα κλασικό λογοτεχνικό αριστούργημα που έχει μαγέψει  χιλιάδες καρδιές ανά τον κόσμο.  Οι Καπουλέτοι. Οι Μοντέγοι. Και η έχθρα τους. Ο Ρωμαίος. Η Ιουλιέτα. Και η αγάπη τους. Μια αγάπη που θα ζει αιώνια και θα μαγεύει πάντα μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ακόμα βιβλία, λιγοτερο ή περισσότερο γνωστά, τα οποία διαβάζοντάς τα με έκαναν να νιώσω αυτό το γλυκό φτερούγισμα. Σας παρουσιάζω μερικά μόνο από τα αγαπημένα μου.

Nicholas Sparks, Το ημερολόγιο – The notebook, Μεταίχμιο

Notebook, ένας ύμνος στην αιώνια αγάπη, μια αγάπη που ξεκινά από τα  εφηβικά χρόνια και φτάνει ως τα βαθειά γεράματα. Περιγράφει έναν έρωτα που πολλές εφηβικές καρδιές θέλουν να νιώσουν.

Πόσα μπορεί ν’ αντέξει η αγάπη; Δυο παιδιά που ερωτεύονται, χάνονται και μετά από 14 χρόνια συναντιούνται ξανά. Ο Νόα Καλχούν έχει μόλις επιστρέψει στη γενέτειρά του ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να αναπαλαιώσει μια παλιά αγροικία και να ξαναβρεί την εσωτερική του γαλήνη κοντά στη φύση. Όμως τον νου του κατακλύζει η σκέψη ενός πανέμορφου κοριτσιού που ερωτεύθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια, ενός κοριτσιού που αιχμαλώτισε την καρδιά του όπως καμιά άλλη.

Όταν όμως οι αναμνήσεις του παίρνουν σάρκα και οστά, όταν η Άλι εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά του, το πάθος που σιγόκαιγε μέσα τους παίρνει ξανά φωτιά. Υπάρχουν τόσα εμπόδια για να έχει η ιστορία τους ένα ευτυχισμένο τέλος, ωστόσο η μοναδική δύναμη που τους δίνει η αγάπη τους δεν τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νόα, πλέον σε μεγάλη ηλικία αφηγείται την ιστορία αγάπης των νεανικών του χρόνων και πως αυτή εξελίχθηκε στην μοναδική αγάπη της ζωής του. Το notebook είναι η αγάπη που κάθε ρομαντική ψυχή θέλει να ζήσει. Το βιβλίο σίγουρα θα σε συγκινήσει…. Οι περιγραφές του βιβλίου είναι εξαιρετικές, ιδιαίτερα οι κινήσεις των σωμάτων είναι σα να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου.

Στην ομότιτλη κινηματογραφική ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Ρέιτσελ Μακάνταμς.


Μακρυγιάννης Δημήτρης, Δύο σταγόνες βύσσινο

Δύο σταγόνες βύσσινο είναι η γεύση που αφήνει ο νεανικός έρωτας. Δύο νέα παιδιά που δεν πρόλαβαν να γνωριστούν καλά, αφού η επαρχιακή κοινωνία, τα ήθη μιας περασμένης εποχής και ένας αυστηρός πατέρα μπήκαν εμπόδιο στη ζωή τους. Οι δρόμοι τους μοιάζουν να χωρίζουν για πάντα. Υπάρχουν όμως εμπόδια στον πραγματικό έρωτα;

Το μυθιστόρημα του κ. Μακρυγιάννη αναφέρεται στα συντηρητικά ήθη που επικρατούσαν στις μικρές ελληνικές κοινωνίες τη δεκαετία του 80΄. Ο συντηρητισμός της εποχής συχνά οδηγούσε στην καταπίεση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, κυρίως των ανηλίκων και των γυναικών. Συγχρόνως, όμως έδινε δυνατότητες επίδειξης εξουσίας και κυριαρχίας στους συζύγους και τους πατεράδες. Το βιβλίο καθίσταται ενδιαφέρον, ήδη από το περιεχόμενο της «πρώτης ύλης» του. Η ένταση των σκήνων και τα μικρογεγονότα που παρεμβάλλονται στην εξέλιξη της ιστορίας, εκτός από την καλύτερη προσωπογράφηση των πρωταγωνιστών, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.


Cabot Meg, Το ημερολόγιο μιας πριγκίπισσας, Πατάκη

Πώς ένας έφηβος παραμένει ερωτευμένος με την Μια από τότε που αυτή ήταν ένα απλό κορίτσι μέχρι που γίνεται πριγκίπισσα. Και πώς προσπαθεί απο την friendzone να την κάνει να τον αγαπήσει.

Φαντάζομαι πως μπορώ να καταλάβω τι του βρήκε η μαμά τότε που πήγαιναν μαζί κολέγιο. Έφερνε λίγο στον Μπόλντουιν. Αλλά πρίγκιπας; Μιας ολόκληρης χώρας; Θέλω να πω, ήξερα πως ασχολιόταν με την πολιτική, και φυσικά ήξερα πως είχε λεφτά – πόσα παιδιά στο σχολείο μου έχουν εξοχικά σπίτια στη Γαλλία; Και η Μάρθα έχει ένα, αλλά όχι στη Γαλλία. Έτσι, αυτό που θέλω να πω είναι, αφού ο μπαμπάς μου είναι πρίγκιπας, πώς γίνεται κι εγώ πρέπει να μάθω άλγεβρα; Θέλω να πω, σοβαρά.


Δημήτρης Μπουραντας, Όλα σου τα έμαθα μα ξέχασα μια λέξη, Πατάκη

Έντονα συναισθήματα ξυπνάνε ανάμεσα σε έναν καθηγητή και την φοιτήτριά του. Αγνά συναισθήματα που προσπαθούν να τα κρύψουν. Το βιβλίο το διάβασα μέσα στο 2017, αν και έχει χρόνια που βγήκε, και κατέκτησε μια θέση στα αγαπημένα μου.

Θέλετε να “ζήσετε τη ζωή σας και να μην αφήσετε να σας ζήσει αυτή”; Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Μπουραντά “Όλα σού τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη” μπορεί να σας μάθει όσα συνήθως δε διδάσκονται: Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό όραμα, πώς να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα, τα διλήμματα και τις αντιφάσεις της ζωής, πώς να ζήσετε μια ζωή αυθεντική και γεμάτη νόημα. H πρωτοτυπία του βιβλίου συνίσταται στο ότι συνδυάζει τη μυθιστορηματική αφήγηση με την απλή και κατανοητή διατύπωση εννοιών και αρχών που πηγάζουν από τις επιστήμες, κρατώντας σε συνεχή συγκινησιακή και νοητική εγρήγορση τον αναγνώστη. Μέσα από τη δυναμική σχέση της ηρωίδας, της Άννας, με τον καθηγητή της Νίκο Αλεξίου, ξετυλίγονται ιδέες και αξίες που είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ψάχνοντας καρέ καρέ τη ζωή της Άννας και τη δική του ευθύνη σε αυτή, ο καθηγητής Αλεξίου οφείλει τώρα να της ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε και δεν έκανε, να βρει τι ξέχασε να της μάθει. Και αν μπορεί, να της το μάθει έστω και τώρα, πριν είναι πια αργά. Στην ιστορία των πρωταγωνιστών του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει πολλά στοιχεία και στιγμές της δικής του ζωής. Και ίσως, στο τέλος της ανάγνωσης, μπορεί να έχει μάθει μόνος του τη λέξη που ξέχασε ο συγγραφέας να τον διδάξει.


Αναστασία Καλλιοντζή, Μη μου λες αντίο, Μεταίχμιο.

ιστορίες αγάπηςΤο αγαπώ! Καταπληκτικό βιβλίο, καταπληκτική σειρά. Δεν πιστεύω βεβαία ότι υπάρχουν ελπίδες σε μια σχέση ανάμεσα σε τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά ομολογώ ότι λατρευω την εξέλιξη του βιβλίου, τον τρόπο που είναι γραμμένο και όλο το κλίμα που περιγράφει. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι το βιβλίο αυτό με έκανε να αγαπήσω την Κομοτηνή και να την επιλέξω για να σπουδάσω. Ναι αν δεν είχα διαβασει το συγκεκριμενο βιβλίο και δεν είχα δει την ταινία ίσως δεν είχα διαλέξει ποτέ την Κομοτηνή να σπουδάσω.

Δύο ιστορίες, δύο άνθρωποι που κανονικά μάλλον δε θα συναντιούνταν ποτέ· όμως η μοίρα είχε αλλιώς αποφασίσει, ήταν γραφτό. Και τους έφερε κοντά. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας απρόβλεπτος, απόλυτος και καταλυτικός, καταστροφή αλλά και αναγέννηση, παράδεισος και κόλαση, από αυτούς τους έρωτες που είναι τόσο τέλειοι, ώστε να προκαλούν τη μήνι των θεών, ένα ασυγκράτητο πάθος που αναζητά απελπισμένα την ολοκλήρωσή του, με κάθε θυσία, με κάθε τίμημα. Κι όλα αυτά με φόντο την πόλη της Κομοτηνής, μιας πόλης ερωτικής, που όσοι πέρασαν από εκεί, έστω και για λίγο, την κουβαλάνε πάντα μέσα τους και νιώθουν παντοτινά αποτυπωμένο σε κάθε μόριο του κορμιού τους το άρωμα Ανατολής που αποπνέει.

Καλό σας ταξίδι στον ονειρικό κόσμο των μυστικών, καλά κρυμμένων πόθων.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη από τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και πρωταγωνιστές τη Θάλεια Ματίκα και τον Μέμο Μπεγνή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;