Μια χρονοκάψουλα με πιθανό ιδιοκτήτη τον Ιούλιο Βερν

Όλοι ξέρουμε τον Ιούλιο Βερν. Όλο και κάποιο βιβλίο του θα έπεσε στα χέρια μας όταν ήμασταν παιδάκια-ή και ενήλικες. Οι περιπέτειες που εφηύρε αυτός ο εξαιρετικός συγγραφέας συνοδεύουν ακόμη τα παιδικά όνειρα, έπειτα από 200 σχεδόν χρόνια. Και πρόσφατα, ήρθε στην επιφάνεια κάτι για να ενισχύσει την περιπετειώδη ατμόσφαιρα που περιτριγυρίζει το πρόσωπο του συγγραφέα.

Λίγο καιρό πριν, αρχαιολόγοι και ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ του Παρισιού σε συνεργασία με το «Κλαμπ των Εξερευνητών της Νέας Υόρκης» έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην περιοχή Οκιτάν της νότιας Γαλλίας, κοντά στα Πυρηναία.

Ένα μεταλλικό κουτί που περιείχε, ανάμεσα στα άλλα, ένα βιβλίο με πολλές αλχημιστικές αναφορές, ένα δερμάτινο τετράδιο με αρκετά αρχείαβ(εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γραμμένα με αναγραμματισμούς, ενώ υπάρχουν αρκετά σύμβολα και ζωγραφιές που είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν), ένας χάρτης της Ευρώπης, ένα σχέδιο με τις φάσεις της Σελήνης και ένα απόκομμα εφημερίδας χρονολογούμενο από το 1890 και με θέμα την ιστορία της Νελί Μπλάι, ήρθε στην επιφάνεια από ομάδα έμπειρων αρχαιολόγων που έχει μελετήσει τα έργα του Ιούλιου Βερν και ανέλυσε στοιχεία από το ταφικό μνημείο του κορυφαίου παραμυθά. Τα ευρήματα βρίσκονται σε προχωρημένη οξείδωση, εξαιτίας του περάσματος των χρόνων και του γεγονότος ότι ήταν θαμμένα κάτω από το χώμα για σχεδόν δύο αιώνες. Η αρχική προσέγγιση έγινε με μικροκάμερα την οποία πέρασαν στο εσωτερικό του σφραγισμένου κουτιού και όταν έκριναν ότι δεν θα προκαλέσουν ζημιά στο περιεχόμενο, αποφάσισαν να το ανοίξουν.

Το κουτί αυτό εντοπίστηκε με την χρήση drones και ραντάρ και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Πιθανώς να ανήκει στον μεγάλο μυθιστοριογράφο και ποιητή Ιούλιο Βερν. Δε διευκρινίζουν, όμως, για ποιο λόγο ήταν θαμμένο και πως ακριβώς οι ίδιοι βρέθηκαν εκεί.

Ποια ήταν η Νέλι Μπλάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου 1873 δημοσιεύεται ένα από τα πιο γνωστά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Ιούλιος Βερν είχε γράψει και δημοσιεύσει στη Γαλλία το “Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες”. Επρόκειτο για την ιστορία του Φιλέα Φόγκ, ο οποίος είχε βάλει στοίχημα να γυρίσει τον κόσμο μέσα σε 80 ημέρες με ένα αερόστατο.

Κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνια, γεννιέται το 1864 η Νέλι Μπλάι. Η Νέλι είναι μια δυναμική κοπέλα, με πρωτοποριακές ιδέες και πάθος για την ζωή. Είναι δημοσιογράφος και το 1887 δεν δίστασε, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σ’ ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World», θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό, που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Νελί, σε ηλικία 25 ετών, επηρεασμένη από το βιβλίο του Βερν θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ. Η εφημερίδα «New York World», στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με τη θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με τη μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Νέλι θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος περίπου 1.000.000 αναγνώστες της εφημερίδας ενώ η Νέλι συνέχιζε ακάθεκτη το ταξίδι της με κάθε μέσο. Όπου έφτανε, την υποδέχονταν εγκάρδια. Τελικά, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, αφού είχε πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες, 11 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, σπάζοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Πίσω στα δικά μας.

Το κουτί αυτό ανήκε στον ποιητή και συγγραφέα, Ιούλιο Βερν;

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το μεταλλικό κουτί ανήκε όντως στον Ιούλιο Βερν ή σε κάποιο πολύ κοντινό του πρόσωπο. Οι εμπλεκόμενοι αρχαιολόγοι ωστόσο, προχώρησαν στην δεύτερη φάση της έρευνας τους και σε λίγο καιρό θα μας είναι γνωστό όλο το περιεχόμενο του μεταλλικού κουτιού. Δεν  είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που ελπίζουν να βρουν κάποιο αδημοσίευτο έργο του αγαπημένου συγγραφέα. Φυσικά, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, αυτές τις υποψίες για τον Ιούλιο Βερν θα τις δημιούργησαν οπωσδήποτε οι αναγραμματισμοί και το απόκομμα της εφημερίδας με το κατόρθωμα της Νέλι Μπλάι, καθώς ο συγγραφέας είχε έντονη την αίσθηση της περιπέτειας (αν κρίνουμε από τα έργα του). Θα μπορούσε, κάλλιστα, να ανήκει-φαντάζομαι, τώρα εγώ- σε κάποιο παιδί που λάτρευε την περιπέτεια και είχε ως πρότυπό του την Νέλι Μπλάι και τον Βερν για να γυρίσει κάποτε τον κόσμο και να ζήσει όλες αυτές τις περιπέτειες που αναγράφονται στα εξαιρετικά έργα του συγγραφέα. Ποιος ξέρει, μπορεί να ήταν και κορίτσι…


Ιούλιος Βερν

Αποτέλεσμα εικόνας για jules verne
Ο Ιούλιος Βερν ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του και τη βαθιά επιρροή του στο λογοτεχνικό είδος της επιστημονικής φαντασίας. Είναι περισσότερο γνωστός από τα μυθιστορήματά του Ταξίδι στο Κέντρο της Γης , 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες. Ο Βερν έγραψε για αεροπορικά και διαστημικά ταξίδια πριν εφευρεθούν πρακτικά τα αεροπλάνα και πριν επινοηθούν τα μέσα ενός διαστημικού ταξιδιού. Είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο (μετά την Αγκάθα Κρίστι).

 

 

*Πληροφορίες αντλήθηκαν από την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, την Βικιπαιδεία και το Σαν σήμερα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;