«Ήμασταν ψεύτες» της E. Lockhart από τις εκδόσεις Διόπτρα

ήμασταν ψεύτες

Το βιβλίο «Ήμασταν ψεύτες» της συγγραφέα Emily Lockhart κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Π. Κουτσάκη. Το βιβλίο αναδείχθηκε νούμερο 1 best seller των New York Times και το καλύτερο Young Adult στο Goodreads. Είναι ένα γεμάτο βιβλίο, με υπέροχα μηνύματα που που θίγει πολλές καθημερινές πτυχές της ζωής μας.

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου

Το βιβλίο «Ήμασταν ψεύτες» διαθέτει στις πρώτες του κιόλας σελίδες το γενεαλογικό δέντρο αλλά και τον χάρτη του νησιού Μπίτσγουντ στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου.

ήμασταν ψεύτες
Πηγή: blog.dioptra.gr

Η πλοκή

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται γύρω από την πρωταγωνίστρια Κέιντενς και την οικογένειά της. Μια οικογένεια η οποία παρουσιάζετε κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη. Μια οικογένεια με ιστορικό όνομα που βαραίνει τους κατόχους του. Το ενδιαφέρον του βιβλίο βασίζεται στο μυστήριο που λύνεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Το μυστήριο που απλώνεται πάνω από το ιδιωτικό νησί Μπίτσγουντ κάνει τον αναγνώστη να θέλει να διαβάσει δίχως σταματημό το εξαιρετικό αυτό βιβλίο. Η συγγραφέας – η πένα της και η συγγραφική της ικανότητα – κάνουν τον αναγνώστη να μην  μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πλοκή και η κατάληξη του βιβλίου είναι εξαιρετικά απρόσμενη. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου , η ιστορία ξεδιπλώνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς. Η συγγραφέας στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου μοιράζεται με τον αναγνώστη πολλές πληροφορίες, ονόματα, συνδέσεις, καταστάσεις. Μετέπειτα η πλοκή αρχίζει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό αλλά δεν μπερδεύει και δεν αποσυντονίζει τον  αναγνώστη. Το ενδιαφέρον διατηρείται αμύητο καθ΄ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης.

Η ίδια η κεντρική ηρωίδα είναι το μεγαλύτερο μυστήριο στο βιβλίο. Οι συγγενείς και οι φίλοι περιγράφονται με έναν ξεκάθαρο τρόπο και μπορείς από την αρχή να καταλάβεις την προσωπικότητα τους και την δράση τους. Τα πρόσωπα είναι πολλά – ο παππούς, η γιαγιά, η μητέρα, οι θείες και τα πολυάριθμα ξαδέρφια. Χάρη στην μεγάλη οικογένεια της Κέιντενς η πλοκή γίνεται περίπλοκη και δεν μπορείς να κάνεις υποθέσεις για το τι γίνεται ή καλύτερα για το τι έγινε.

Το καλοκαίρι 15

Το βιβλίο , κυρίως στο δεύτερο μισό του, αναφέρεται σε ένα γεγονός το οποίο έγινε το καλοκαίρι 15 και η κεντρική ηρωίδα Κέιντενς δεν μπορεί να θυμηθεί. Μαζί της και εμείς οι αναγνώστες αναζητούμε την αλήθεια, την λύση του μυστηρίου, με αγωνία.

Μια παρέα από Ψεύτες, ξαδέρφια και φίλοι, αχώριστοι τα καλοκαίρια αλλά χωριστά τον υπόλοιπο καιρό, βιώνουν κάτι αναπάντεχο το καλοκαίρι 15. Φαίνεται όλοι να γνωρίζουν την αλήθεια εκτός από την Κέιντενς η οποία μετά από δύο χρόνια μακριά από την παρέα της, τους Ψεύτες, προσπαθεί να μάθει τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι. Δεν θυμάται τίποτα εξαιτίας του ατυχήματος που είχε το καλοκαίρι 15. Η ζωή της άλλαξε – εκτός από τις φοβερές, επώδυνες ημικρανίες, της συμβαίνουν και άλλα πολλά. Μια οικογένεια που διαλύεται, μια αγάπη που δεν μπορεί να έχει, τα αγαπημένα της ξαδέρφια που απομακρύνονται από εκείνη, μια μητέρα πιεστική. Θυμάται μόνο τους 4 Ψεύτες, ένα μπιτόνι πετρέλαιο και εκείνη να αιμορραγεί.

Η μνήμη της θα επανέλθει και μετά από αυτό τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από τον μικρόκοσμο της οικογένειας

Το βιβλίο θίγει πολλά ζητήματα της ζωής και περίεργες αλλά καθημερινές καταστάσεις που θα μπορούσε να βιώσει ο καθένας. Μέσα στο βιβλίο μπορεί ο αναγνώστης να αναγνωρίσει δικά του χαρακτηριστικά και οικογενειακές, κοινωνικές και ερωτικές καταστάσεις. Η οικογένεια της Κέιντενς είναι μια πλούσια, καθωσπρέπει οικογένεια η οποία σιγά σιγά αποδομείται. Η συγγραφέας αφήνει να φανούν όλα τα προβλήματα αυτής της οικογενειακής δομής και δεν μένει μόνο στα φανταχτερά χαρακτηριστικά και στοιχεία της. Ξεκινώντας στην αρχή με μερικά μόνο στοιχεία, αφήνει να φανούν στο τέλος οι περίεργες οικογενειακές συνθήκες, η βουβή θλίψη, ο πόνος, η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, η εκμετάλλευση και ο εγωισμός.  Εκεί έρχεται και η μεγάλη αντίθεση, ίσως και ο προβληματισμός του αναγνώστη που ανακαλύπτει τις προβληματικές πτυχές μιας οικογενειακής δομής που περνά τα όμορφα καλοκαίρια της σε ένα ιδιωτικό νησί.

Επίσης θίγει θέματα πατριαρχίας και υποταγής αλλά και ρατσισμού. Όλα αυτά τα θέματα αναλύονται μέσα στην μικρή κοινωνία του ιδιωτικού νησιού. Θα δούμε ξεκάθαρα τις αντιδράσεις και τις δράσεις των 4 Ψευτών, εκεί που η αγωνία θα φτάσει στα ύψη.

Τι θα γίνει όταν τα προβλήματα σταματήσουν να επισκιάζονται; Ποιες εκρηκτικές συμπεριφορές και αποφάσεις θα φέρουν την οικογένεια αντιμέτωπη με μια τραγωδία;

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου

Ανατρεπτικό και γλυκό ταυτόχρονα, διδακτικό και εθιστικό. Μια ιστορία που κρύβει μέσα της πολλές διαφορετικές ιστορίες γεμάτες νόημα. Όλα έρχονται να δεθούν στο τέλος του βιβλίου για να μας χαρίσουν το πιο ανατρεπτικό τέλος.

Το βιβλίο «Ήμασταν ψεύτες» διαθέτει στο τέλος του ένα παράθεμα με ενδιαφέροντα σχόλια και κείμενα από την συγγραφέα. Είναι μια καινούργια προσθήκη της συγγραφέως που μας εξηγεί γιατί η τετραμελής παρέα ονομάστηκαν Ψεύτες. Εξηγεί επίσης τους φόβους και την διαδικασία γραφής του βιβλίου. Αξίζει λοιπόν να διαβάσετε το βιβλίο μέχρι τέλους.

Τέλος, το βιβλίο «Ήμασταν Ψεύτες» διαθέτει πολλά μικρά παραμυθάκια που σκάρωνε η πρωταγωνίστρια τα οποία βρήκα πολύ ενδιαφέροντα και έξυπνα. Βοηθούν τον αναγνώστη να αντιληφθεί την ιστορία με άλλη οπτική αλλά και να έρθει πολύ κοντά με την Κέιντενς και τα συναισθήματα της.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;