Βιβλιοφάγοι στην παραλία: Κίνδυνοι & προφυλάξεις

SHARE

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

Βιβλιοφάγοι στην παραλία: Κίνδυνοι & προφυλάξεις

Συνήθως όλα βαίνουν καλώς. Διαβάζεις στην παραλία, επιστρέφεις σπίτι σαν τη ζαλισμένη μύγα, κάνεις μπάνιο, πέφτεις στο φαγητό, έρχεται το βράδυ, συνεχίζεις το βιβλίο –αν δεν το τελείωσες, αλλά και να το τελείωσες, ως βιβλιοφάγος, δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις κουβαλήσει μόνο ένα-, και κοιμάσαι σαν πουλάκι. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και ατυχήματα. Έπειτα από πολύωρη έρευνα σε έγκυρες διαδικτυακές πηγές και βιβλιοθήκες, συγκεντρώσαμε για εσάς τις απαραίτητες προφυλάξεις για να φύγετε από την παραλία με τα βιβλία -και την ψυχική σας ηρεμία- σώα!

Προσοχή στην τοποθέτηση

Είναι ασφαλές να τοποθετείτε το βιβλίο μέσα σε μία σακούλα πριν το βάλετε στην τσάντα της θαλάσσης. Ένα μπουκάλι νερό, ένα αντιηλιακό –αν είναι λάδι μαυρίσματος, κλαύ’ τα-, μπορεί να ανοίξουν.

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

Προσοχή στο νερό

Βλέπετε φίλο/σύντροφο/μικρό ξαδερφάκι να βγαίνει από τη θάλασσα και να πλησιάζει στην ομπρέλα κάτω από την οποία έχετε αράξει με το βιβλίο. Πάρτε βλέμμα προειδοποιητικό –έτσι και πέσει σταγόνα, έχεις φύγει Ατλαντικό- και, για έξτρα ασφάλεια, καλύψτε το βιβλίο μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της στάλας.

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

 

Γκρίνια από οικείους: Αντισταθείτε!

«Ήρθαμε εδώ για να διαβάσεις;». Ένας βιβλιοφάγος, έστω και μία φορά στη ζωή του, έχει ακούσει αυτήν τη φράση. Να θυμάστε: δεν είστε μόνος. Αν, λοιπόν, όλοι παραπονιούνται πως είστε χωμένος μέσα στο βιβλίο:

α) αγνοήστε τους

β) δείξτε τους το κινητό και ρωτήστε: «ήρθαμε εδώ για να είσαι όλη την ώρα στο κινητό;»

γ) σχολιάστε το βιβλίο που διαβάζετε για να βαρεθούν και να σας αφήσουν ήσυχους στη στιγμή.

Μην κουβαλήσετε μαζί με το βιβλίο και τη μισή αμμουδιά στο σπίτι

Άνθρωποι είστε κι εσείς, μπορεί κάποια στιγμή να αφήσετε το βιβλίο στην άκρη, να κάνετε μια βουτιά. Προσοχή στην τοποθέτηση. Η καλύτερη επιλογή είναι: τσάντα-σακούλα-βιβλίο. Αν βαριέστε, βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα είναι στεγνή και ότι η ψάθα/ξαπλώστρα δεν έχει άμμο. -Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτούς τους κόκκους αλλά είναι λες και μπαίνουν επίτηδες μέσα στο βιβλίο τη στιγμή που δεν κοιτάζεις. Από περιέργεια, αφήστε σχόλιο αν κι εσείς παθαίνετε το ίδιο-.

Advertisement

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

Ανανέωση εγκεφαλικών κυττάρων

Ο ήλιος μαζί με το διάβασμα μπορούν να προκαλέσουν μία κατάσταση που επιστημονικώς ονομάζεται «λιώσιμο εγκεφάλου». Ανανεωθείτε με βουτιές ανά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι είστε όσο το δυνατόν προφυλαγμένοι (ομπρέλα, καπέλο).

Προσοχή στα βρεγμένα χέρια και μαλλιά:

Μην πάρετε το βιβλίο αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα -κίνδυνος για τις γνωστές “δαχτυλιές” στη σελίδα-. Το πιο επικίνδυνο όμως είναι τα μαλλιά. Βεβαιωθείτε ότι δε στάζουν!

Ελάτε πού και πού στην πραγματικότητα για να βεβαιωθείτε ότι:

1) το δέρμα σας δεν μοιάζει με εκείνο του αστακού.

2) τα προσωπικά σας αντικείμενα –σε περίπτωση μάλιστα που είστε μόνος στην παραλία- βρίσκονται στη θέση τους

3) η παρέα σας δεν έχει φύγει και δεν σας έχει παρατήσει

Προμηθευτείτε τα βιβλία εξ αρχής:

Στα τουριστικά μέρη υπάρχουν βιβλία, αλλά η ποικιλία είναι, συνήθως, περιορισμένη. Είναι προτιμότερο να έχετε κάνει από πριν τις επιλογές σας ώστε να διαβάσετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει.

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

Τέλος, μην ξεχάσετε να ρίξετε το μολύβι στην τσάντα:

Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις την τέλεια φράση, πρόταση, παράγραφο. Να είστε εξοπλισμένοι. -Αν είστε από τους βιβλιοφάγους που δε σημειώνουν στα βιβλία, κάντε πως δεν το διαβάσατε-.

Advertisement

Καλές διακοπές και καλές αναγνώσεις σε όλους!

Βιβλιοφάγοι στην παραλία

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG