Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν, ένα ιδιαίτερο περιπετειώδες μυθιστόρημα

Το όνομα του Χρήστου Ντεκίδη, του συγγραφέα του βιβλίου « Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν », δεν ήταν πρωτύτερα γνωστό στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας. Ο νέος αυτός συγγραφέας, γεννημένος στο Διδυμότειχο το 1962, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1980, υπηρετώντας έπειτα 20 χρόνια στην πολεμική αεροπορία ως πιλότος σε αεροσκάφη αναχαίτισης κι εκπαιδευτής νέων χειριστών, ενώ, το 2000 ίδρυσε ταξιδιωτικό γραφείο, εκπληρώνοντας παράλληλα το πάθος του για τα ταξίδια, πραγματοποιώντας ορισμένα από αυτά σε περισσότερες από 70 χώρες και διαμένοντας συχνά μεγάλα διαστήματα σε αυτές, συλλέγοντας εμπειρίες, τις οποίες αποτύπωσε σε δημοσιεύσεις αρκετών ταξιδιωτικών άρθρων αλλά και μικρών διηγημάτων.
Αναντίρρητα, επομένως, δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός πως η πένα του δεν δίστασε να προβεί σε ένα μεγαλύτερο και κοπιώδες εγχείρημα, αυτό της συγγραφής ενός μυθιστορήματος, το οποίο γνώρισε το εκδοτικό φως το 2019 από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για το περιπετειώδες μυθιστόρημα «Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν», το οποίο αποτυπώνει τις περιπέτειες ενός υπαλλήλου, χειριστή εκσκαφέα μιας διεθνούς μεταλλευτικής εταιρείας στα βάθη της Αφρικής, που η ζωή του μεταβάλλεται με την ανορθόδοξη ανακάλυψη μιας βαλίτσας γεμάτη θησαυρό, πράγμα το οποίο έμελλε αντί για μια άνετη και γεμάτη τιμαλφή αγαθά ζωή, να του προσφέρει πληθώρα συμφορών και μπελάδων, θέτοντας τον σε κινδύνους που προηγουμένως δεν δύνονταν να φανταστεί.
Πώς άλλωστε να μην προκαλέσει τόσο ντόρο αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός δεδομένης της προέλευσης του; Ο θησαυρός που κρύβει ο Μουτασίφ Καντάφι, αντιλαμβανόμενος ότι το καθεστώς της Λιβύης βρίσκεται υπό κατάρρευση, φροντίζοντας να εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα μέρος του αμύθητου πλούτου του κι εξαφανίζοντας κάθε πιθανό μάρτυρα με εξαίρεση τον ιδιαίτερα διαβολικό προϊστάμενο του, Γκαλίμπ, ο οποίος καταφέρνει να ξεφύγει, ζητώντας πολιτικό άσυλο στο Λονδίνο, έχοντας βέβαια στο μυαλό του την επιστροφή με σκοπό την εύρεση του θαμμένου θησαυρού. Η εκπλήρωση της επιθυμίας του, ωστόσο, τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης του Γκούντερ Νόιμαν με αποτέλεσμα ένα ανελέητο κυνηγητό του ίδιου να ξεκινήσει.
Ο Χρ. Ντεκίδης στο μυθιστόρημα του, «Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν», καθώς τα κεφάλαια εναλλάσσονται, περιγράφει ενδελεχώς και με συνεχώς εντονότερη ωμότητα αυτό το κυνήγι του θησαυρού και την μετουσίωση της αρχικά φαινομενικής τύχης του πρωταγωνιστή σε ατυχία, αφού κάθε ανθρωπιστική αξία γίνεται έρμαιο της ματαιοδοξίας, θυσιαζόμενη στο βωμό του χρήματος, πράγμα που κειμενικά μεταφράζεται σε σκηνές αμείλικτης βίας, βασανισμών, θανάτων κι ειδεχθών εγκλημάτων, των οποίων η απόδοση δικαιοσύνης φαντάζει ένα άφταστο όνειρο. Το κυνήγι, κι ο συνεπακόλουθος αγώνας επιβίωσης του Γκούντερ Νόιμαν, τον οδηγούν σε μια μεγάλη διαδρομή από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην Αμβέρσα κι από εκεί στην βαυαρική ύπαιθρο και την Ελβετία… θα τα καταφέρει;
Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν(Πηγή Εικόνας: www.kedros.gr)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;