Η τελευταία μαύρη γάτα: ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο

Η τελευταία μαύρη γάτα

Σας τα λέω όλα αυτά γιατί εδώ στο νησί μας, όπως κι αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δε θέλει πολύ να φουντώσει πάλι φτου ξανά κι απ’ την αρχή…” Με αυτή την περίεργη και ιδιαίτερη φράση σηματοδοτούνται η αρχή και το τέλος του πιο σκοτεινού κατά τη γνώμη μου βιβλίου που έγραψε ποτέ ο Ευγένιος Τριβιζάς με πρωταγωνιστή μια πανέξυπνη μαύρη γάτα.

Περίληψη

Σε ένα μικρό και μακρινό νησί τα μέλη μιας ομάδας, της “Αδελφότητας των Προληπτικών” όπως αποκαλούνται, θεωρούν υπεύθυνες για όλα τα δεινά τους τις μαύρες γάτες. Αποφασίζουν λοιπόν να ξεκινήσουν την εξολόθρευσή τους, λίγες λίγες στην αρχή ενώ αργότερα, έχοντας πλέον κρατική υποστήριξη προχωρούν στη μαζική εξάλειψή τους. Μετά από κάποιο διάστημα έχουν καταφέρει να εξολοθρεύσουν όλο το είδος, ανεξαρτήτως χρώματος έχοντας αφήσει μόνο τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, την τελευταία μαύρη γάτα. Όσο όμως κι αν προσπαθούν να την πιάσουν εκείνη είναι αποφασισμένη να επιζήσει, και να βάλει ένα τέλος στα καταχθόνια σχέδιά τους. Ένας ανελέητος διωγμός, ένας έρωτας με τραγική κατάληξη και πολλά μυστικά, συνθέτουν ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά του είδους του.

Όταν ο ρατσισμός συναντά το παιδικό βιβλίο

Εκ πρώτης όψεως, “Η τελευταία μαύρη γάτα” μπορεί να φαίνεται ένα βιβλίο που θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία των παιδικών και να μην είναι απλά τόσο αστείο όσο μας έχει συνηθίσει ο κύριος Τριβιζάς. Στην πραγματικότητα όμως, εκμεταλλευόμενος, τη βιτρίνα αυτή, δίνει στον αναγνώστη του μια αλληγορία που αγγίζει ποικίλα κοινωνικά θέματα όπως ο ρατσισμός, οι προλήψεις, η προπαγάνδα, η κερδοσκοπία κ.ά.

Χρησιμοποιώντας τις γάτες, που έχουν αποκτήσει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, ως πρωταγωνιστές στις σελίδες του, καταφέρνει να προσφέρει ένα ανάγνωσμα το οποίο φέρνει το παιδί αντιμέτωπο με ζητήματα των ενηλίκων. Ξεκινώντας με γνώμονα την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι γάτες μαύρου χρώματος είναι πηγή κακής τύχης δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό (στη συγκεκριμένη περίπτωση η γούνα μαύρου χρώματος), πρέπει να εξαφανιστεί προκειμένου να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το οτιδήποτε κακό της συμβαίνει. Ακόμα όμως κι αν συμβεί αυτό, κι ενώ τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, παρατηρούμε ότι το μόνο που αρκεί είναι να οριστεί ένας νέος στόχος με τα οποιαδήποτε επιχειρήματα εναντίον του να μην αλλάζουν. Οι πράξεις μίσους παραμένουν ίδιες και κανονικοποιούνται με τους αποδιοπομπαίους τράγους να υποφέρουν με ποικίλους τρόπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, δοσμένα με τρόπο κατανοητό για τα παιδιά,  ο Ευγένιος Τριβιζάς καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που έγινε αντικείμενο μελέτης για τους ειδικούς πάνω στην παιδική λογοτεχνία. Μέρος αυτών είναι διαθέσιμο μέσα στο βιβλίο.

Μπορείτε να αναζητήσετε το βιβλίο εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;