Εύα Πετροπούλου Λιανού: Η πύλη της αγάπης

Εύα Πετροπούλου Λιανού

 

Η συγγραφέας Εύα Πετροπούλου Λιανού, γνωστή για τα εξαίσια παραμύθια της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μας συστήνεται με μια υπέροχη ποιητική συλλογή στον χώρο της ποίησης από τις εκδόσεις Αττικός Αγγελάκης με τον τίτλο “Η πύλη της αγάπης”. Το βιβλίο κοσμεί ένα υπέροχο εξώφυλλο που μας παραπέμπει σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, με τις εναλλαγές του μπλε και του λευκού να αποτελούν το κάλεσμα , την πρόσκληση,  να αγκαλιάσουμε τον εσωτερικό του πλούτο. Μια υπέροχη αυλόθυρα μας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να εισέλθουμε στα γραφόμενα της ποιήτριας. Σαν εκκλησάκι σε ένα σοκάκι αλλοτινής εποχής περιδιαβαίνουμε στα ιερά μέρη της ψυχής της. Εκεί, αφουγκραζόμαστε το κάλεσμα της για αγάπη, ειρήνη και δικαιοσύνη, μα και την καταγγελία της για το ψέμα, την ιεροσυλία της αγάπης και την ματαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

Ο Απόστολος Παύλος έλεγε ότι η μεγαλύτερη Πύλη για τον Παράδεισο είναι η Αγάπη, αλλά για να εισέλθει εκεί κανείς πρέπει πρώτα να αποφύγει τη φωτιά της Κολάσεως. Στην προς Κορινθίους επιστολή του, ο Ύμνος της Αγάπης είναι ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της Αγίας Γραφής. Όπως γράφει το δώρο της αγάπης ξεπερνά κάθε αρετή.

Η συγγραφέας μας θυμίζει ότι αυτή η αγάπη ευδοκιμεί όταν υπάρχει γόνιμο έδαφος  εμπιστοσύνης, πίστεως και ελπίδας. Το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης,  το βλέπουμε από την υπαγόρευση του προλόγου της διανοήτριας-συγγραφέως Παναγιώτας –Μπλέτα. Γράφει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Bαθιά ανθρώπινη η Εύα έρχεται αντιμέτωπη με όλα τα δράματα, ψαχουλεύει τον άνθρωπο και τον εναποθέτει στα πόδια μας»

Κάτι που χαρούμενη διαπίστωσα και η ίδια, μέσα από την ποιητική της συλλογή. Η Εύα Πετροπούλου Λιανού ταλαντεύεται ανάμεσα στο φθαρτό και στο άφθαρτο, στο φως και στο σκοτάδι, στο όνειρο και στο υπαρκτό, με μοναδική της ευχή την πραγμάτωση της αγάπης.

 

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Από την τιτλολογία διακρίνεται άρρηκτα και  η θεματολογία των ποιημάτων. Η ποιήτρια Εύα Λιανού μας παραπέμπει στον Πολύφημο. Ποτέ δεν θα βρείτε τον «Κανέναν» υπογραμμίζει.  «Η αναζήτηση θέλει σκέψη, και όχι ψαχούλεμα.» «Ξυπνάτε, είναι σαν να ακούμε την ποιήτρια μας, όσο η Πύλη της Αγάπης σας προσκαλεί.» «Να ταπεινωθείτε ως άνθρωποι γιατί ο εγωισμός θρέφει το κτήνος μέσα σας. Μόνο έτσι, οι ακρωτηριασμένοι άνθρωποι, θα γλιτώσουν από τη δυστυχία της στιγμής». Η ποιήτρια αγανακτισμένη από τη θηριωδία του ανθρώπου κραυγάζει:

«Όταν ο τόπος βιαστεί, θα βγάζει Φρανκενστάιν.» «Την ειρήνη την έχουμε μέσα μας».

Σαν νηπτική της καρδιάς προσευχή τα λόγια της ποιήτριας ηχούν στα μονοπάτια του ιερού της ψυχής μας:

Nα νηστεύεις και να σχωρνάς όχι σαν τους ανθρώπους , σαν το Θεό να σχωρνάς.»

Προτροπή αγάπης και εγρήγορσης τα λόγια της κυρτώνουν τα φύλλα της καρδιάς, ταράζουν τα κύτταρα του νου. «Άναψε ένα κερί μεγάλο , να τάξεις , να έρθει γρήγορα στο μυαλό των γιγάντων ο νους».

Εύα Πετροπούλου Λιανού

 

ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Με επαναστατική και οραματική διάθεση η ποιήτρια Εύα Πετροπούλου Λιανού μας προτρέπει να επαναστατούμε «με αγάπη και φως» για να κρατήσουμε ακέραιο το πουλί της νιότης και την ξενοιασιά. Γράφει: «Φύγε από τον σκοτεινό κόσμο, φύγε από την μαυρίλα της ψεύτικης αφθονίας» για να μας ξαναγυρίσει στις ρίζες της αγνότητας , στις αρχέγονες αξίες της ΑΓΆΠΗΣ και της δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας:

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Η αγάπη και ο έρωτας, σήμαντρα εκκλησίας, είναι   πριγκιπικό χέρι που αδημονεί να βγει απ’ το παραμύθι, το όνειρο να φανερωθεί!  Κι η γυναίκα είναι «ο καθρέφτης του πάθους, η ολοκλήρωση της δημιουργίας». Βαθιά βιβλική, η Εύα Πετροπούλου Λιανού στην ποιητική της υφολογία, εγκιβωτίζει στις λέξεις την ουσία της ζωής, μετουσιώνοντας τη σε χείμαρρο ελπίδας.

Γράφει:

“O Θεός μου είναι αυτός που αγαπάει τα παιδιά του/κρατώντας λουλούδια στα χέρια/και χαμόγελα παιδικά/έστεψε τους αγγέλους του να δώσει/ευχές αγάπης και ευτυχίας/σε ανθρώπους ακρωτηριασμένους από τη δυστυχία της στιγμή”.

Εύχομαι στην ποιήτρια Εύα Πετροπούλου Λιανού να κρατά την Πύλη της ψυχής της ανοιχτή για την αγάπη και την Ποίηση. Να δημιουργεί πάντα με φωτοστέφανο χαράς  και χαμόγελο προσφοράς, να πορεύεται από το εγώ στο εμείς, από το ατομικό στο συλλογικό, όπως η Πύλη της Αγάπης επιθυμεί.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Εύα Πετροπούλου-Λιανού γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο. Αρχικά αγάπησε την Δηµοσιογραφία και το 1994 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στην Γαλλική εφηµερίδα «Le Libre Journal» αλλά η αγάπη της για την Ελλάδα την κέρδισε και επέστρεψε το 2002.
Έχει εκδώσει βιβλία και eBooks:
«Εγώ και ο άλλος µου εαυτός, η σκιά µου» εκδόσεις Σαΐτα, «Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της Λίµνης» σε Αγγλικά – Γαλλικά, καθώς «Η Κόρη της Σελήνης», στην 4η έκδοση, σε Ελληνικά – Αγγλικά, εκδόσεις Οσελότος.
Το έργο της έχει συµπεριληφθεί στην Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, σελ. 300.
Τα βιβλία της έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού Κύπρου, για τη βιβλιοθήκη Μαθητή και Δασκάλου. Τα νέα της βιβλία, «Η Νεραϊδοαµαζόνα η Μυρτιά» αφιερωµένο στην Μυρτώ ένα κορίτσι που κακοποιήθηκε σεξουαλικά και έµεινε ανάπηρη και «Λευκάδιος Χέρν, Μύθοι και Ιστορίες της Άπω Ανατολής», εικονογραφηµένο από την Ζωγράφο τεχνικής Sumi-e Ντίνα Αναστασιάδου, κυκλοφορούν το 2019.
Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο της, «The Adventures of Samurai Nogasika-san» στην αγγλική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Ontime Books, έδρα Αγγλία.
Bestseller σε 2 κατηγορίες στην παγκόσµια πλατφόρµα «Amazon». Συνεργάζεται µε το ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό περιοδικό «The poet magazine». Είναι συνεργάτιδα του «International Literary Union» µε έδρα την Αµερική. Συνεργάζεται για την προώθηση της λογοτεχνίας και προβάλλει το έργο των Ελλήνων ποιητών.
Με πολλές διακρίσεις και βραβεία από το εξωτερικό, έχουν βραβευθεί τα ποιήµατά της κι έχουν µεταφραστεί στα Γαλλικά, Κινέζικα, Κορεάτικα, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Αραβικά και σε άλλες γλώσσες.
Η Εύα είναι µέλος του «Association Alia Mundi Σερβία», της «Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Δ.Ε.Ε.Λ.» και της «Εταιρίας Γραµµάτων και Τεχνών Πειραιά» καθώς και της «Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων».
Πρόσφατα εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ιδρύµατος: Mother Theresa International Foundation Greece Affiliated with MTIF Mother Theresa International Foundation India.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρυσούλα Νικoλάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης (Βρεταννικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες ( λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες λογοτεχνικού-θεολογικού περιεχομένου . Συγγράφει ποιήματα, παραμύθια και κριτικές βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;