Η ψυχολογία του μαλάκα, ένα βιβλίο με ιδιαίτερη θεματική

(Πηγή Εικόνας: www.ar-shop.gr)

Η πρόσφατη έκδοση της μετάφρασης του συλλογικού βιβλίου «Η ψυχολογία του μ@λ@κ@» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, αναντίρρητα δεν περνά απαρατήρητη λόγω του χιουμοριστικού αλλά και προκλητικού της τίτλου, ο οποίος αποκαλύπτει πλήρως και χωρίς δηθενισμούς ή σοβαροφάνεια το θέμα αυτής της πραγματείας, που δεν είναι άλλο παρά το πως, που και γιατί ο εξυπνότερος άνθρωπος που γνωρίζουμε, δύναται να μετατραπεί στον μεγαλύτερο μαλάκα, αλλά και το πως τέτοιου είδους προσωπικότητες ή συμπεριφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που επιμελείται ο γάλλος ψυχολόγος αλλά και δημοσιογράφος, Jean-Francois Marmion, και συμπεριλαμβάνει κείμενα διαφόρων ψυχολόγων με διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα, μεταξύ άλλων, ο Antonio Damasio, καθηγητής ψυχολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, αλλά και ο Howard Gardner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, οι οποίοι εκλαϊκεύοντας το περίπλοκο, μας εισάγουν στον τρόπο σκέψης αυτού του συχνού πλέον τύπου ανθρώπου, του “κοινού μαλάκα”, συμβάλλοντας στην εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του ή σε μια πιο ακραία περίπτωση στην αυτοβελτίωσή μας, ώστε να ξεφύγουμε οι ίδιοι από αυτόν τον όχι και τόσο τιμητικό τίτλο.

Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να αρνηθεί πως πλέον ο “μαλάκας” αποτελεί τον άνθρωπο που συναντάμε συχνότερα στην καθημερινότητά μας, ο οποίος αλλάζοντας πρόσωπα εμφανίζεται κάθε φορά με διαφορετικές μορφές και σε διαφορετικές περιστάσεις; Από τον “ρατσιστή μαλάκα”, στον “ομοφοβικό μαλάκα” ή στον “μαλάκα που μας πλήγωσε”, η λίστα μοιάζει να είναι ατέλειωτη κι η ανάγκη μας, ή έστω η περιέργεια μας, να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αίτια της συγκεκριμένης δράσης αυτών των ανθρώπων, συνεχώς αυξάνεται.

Το συλλογικό βιβλίο «Η ψυχολογία του μαλάκα», λοιπόν, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, προσφέρει ακριβώς όσες γνώσεις χρειάζεστε γι’αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ταλανίζουν την καθημερινότητα σας. Ας περάσουμε, όμως, στην σύνοψη του βιβλίου, όπως αυτό δίνεται στο οπισθόφυλλο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψυχολογία του μαλάκα(Πηγή Εικόνας: www.epbooks.gr)

Ένας κόσμος χωρίς μ@λ@κες είναι άραγε εφικτός;

Μπα, όχι. Δεν είναι. Λυπούμαστε πολύ. Μ@λ@κες συναντάμε κάθε μέρα· τους υφιστάμεθα, επίσης, καθημερινά. Είναι πανταχού παρόντες.

Κι όμως, οι ψυχολόγοι και οι λοιποί ειδικοί της ανθρώπινης συμπεριφοράς ουδέποτε έχουν προσπαθήσει να ορίσουν την έννοια της μ@λ@κίας. Κι έτσι φτιάχτηκε αυτό το βιβλίο: με την ιδέα πως, ό,τι κατανοούμε καλύτερα, μπορούμε και καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε, ακόμα κι αν είμαστε χαμένοι από χέρι. Ψυχολόγοι από όλο τον κόσμο, αλλά και φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, συγγραφείς, επιστήμονες, νομικοί, μας προσφέρουν σε αυτό το βιβλίο με γενναιοδωρία τη δική τους άποψη περί ανθρώπινης μ@λ@κίας. Σε παγκόσμια πρώτη. Κι ίσως και τελευταία. Οπότε, διαβάστε το! Με άρθρα των Antonio Damasio, Daniel Kahneman, Tobie Nathan, Jean-Claude Carrière, Alison Gopnik και πολλών άλλων – σε επιμέλεια του Jean-François Marmion.

«Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους βιβλία!» Steven Pinker, καθηγητής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Εσύ… θα το διαβάσεις;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;