Η νικήτρια του Man Booker Prize για το 2018

Στις 16 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε η νικήτρια του Man Booker Prize του 2018, η Anna Burns με το βιβλίο της Milkman (Ο Γαλατάς). Η shortlist του Man Booker, για ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία της λογοτεχνίας παγκοσμίως, είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και περιελάμβανε, επίσης, τους συγγραφείς την Esi Edugyan, την 27χρονη Daisy Johnson, την Rachel Kushner, τον Richard Powers και τον  Robin Robertson.

Η Anna Burns είναι η πρώτη Ιρλανδή συγγραφέας που έχει κερδίσει το βραβείο Μπούκερ. Το βιβλίο της Milkman έχει για ηρωίδα μια 18χρονη κοπέλα, η οποία συστήνεται στον αναγνώστη ως η «middle sister» (η μεσσαία αδελφή) και όσο η αφήγηση εξελίσσεται, αποκαλύπτεται πως την παρενοχλεί ένας μεγαλύτερος άντρας, τον οποίο η συγγραφέας τον αποδίδει ως ο γαλατάς (milkman). Όπως η ίδια τον περιγράφει, «Δεν ξέρω ποιανού ο γαλατάς ήταν. Δεν ήταν ο δικός μας και δεν νομίζω να είναι και κανενός. Δεν παραλάμβανε παραγγελίες για γάλα. Δεν σχετίζεται καθόλου με το γάλα. Ούτε παρέδιδε γάλα από πόρτα σε πόρτα».

«Δεν ξέρω ποιανού ο γαλατάς ήταν. Δεν ήταν ο δικός μας και δεν νομίζω να είναι και κανενός. Δεν παρελάμβανε παραγγελίες για γάλα. Δεν σχετίζεται καθόλου με το γάλα. Ούτε καν παρέδιδε γάλα από πόρτα σε πόρτα»

Οι κριτές του διαγωνισμού χαρακτήρισαν το βιβλίο της Burns «εξαιρετικά πρωτότυπο» και σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της, πρέπει να ήταν ο λόγος που συνετέλεσε για να κερδίσει την πρώτη θέση. Γραμμένο με μικρά κενά μεταξύ των παραγράφων και με ήρωες χωρίς ονόματα, η συγγραφέας αντιτίθεται στο συμβατικό τρόπο γραφής μυθιστορημάτων. Η Kwame Anthony Appiah, η οποία ανακοίνωσε τη νικήτρια στο Λονδίνο, είπε χαρακτηριστικά: «Η διακριτική γραφή της Anna Burns προκαλεί το συμβατικό τρόπο σκέψης και φόρμας σε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις. Είναι μια ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης, ωμότητας και επανάστασης δοσμένη με καυστικό χιούμορ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τέλος της τελετής, η 56χρονη συγγραφέας ανέφερε πως δική της δουλειά είναι να είναι παρούσα, να αφουγκράζεται και να είναι έτοιμη, όταν είναι χαρακτήρες θα της πουν τις ιστορίες τους.

Επίσης, το έργο της Burns αποτελεί μια ακόμα αφορμή, μια ακόμα εικόνα του #Metoo κινήματος και πως και γιατί ξεκίνησε. Πρόκειται για το ρόλο μιας γυναίκας σε μια διχασμένη κοινωνία, που μπορεί στο βιβλίο της να απεικονίζει την Ιρλανδική κοινωνία, αλλά δεν παύει να είναι μια οικουμενική προσομοίωση, στην οποία ένας ισχυρός άνδρας μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμή του και να την ασκήσει εις βάρος της γυναίκας.

Το Milkman είναι το τρίτο της βιβλίο με τα No Bones (2001)και Little Constructions (2007) να προηγούνται. Το No Bones ακολουθεί στην ενηλικίωση μια κοπέλα που ζει στο Belfast, κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου και θεωρείται σημαντικό έργο της βόρειας Ιρλανδικής λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά που εκδόθηκε, κέρδισε το Winifred Holtby Memorial Prize για το καλύτερο βιβλίο στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δεύτερο έργο της, Little Constructions, είναι ένα ειρωνικό μυθιστόρημα με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα που ανήκει σε μια οικογένεια εγκληματιών.

Το Milkman κυκλοφορεί στα αγγλικά στην Ελλάδα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περίληψη

Σε αυτήν την ανώνυμη πόλη, το να είσαι ενδιαφέρων είναι και επικίνδυνο. Η Μεσσαία Αδελφή, η πρωταγωνίστρια μας, είναι απασχολημένη προσπαθώντας να μην ανακαλύψει η μητέρα της το πιθανόν αγόρι της και να κρατήσει όλους τους υπόλοιπους στο σκοτάδι σχετικά με τη συνάντησή της με τον Γαλατά. Αλλά όταν ο πρώτος ετεροθαλής αδελφός της την καταλάβει και οι φήμες αρχίσουν να εξαπλώνονται, η Μεσσαία Αδελφή γίνεται «ενδιαφέρουσα». Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ποτέ να είναι. Το να είσαι ενδιαφέρουσα σημαινεί ότι δεν περνάς απαρατήρητη και το να μην περνάς απαρατήρητη είναι επικίνδυνο.

 

 

Πηγή: theguardian


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;