Η μοναχικότητα ως επιλογή τρόπου ζωής

 

Η μοναχικότητα ως επιλογή
Πηγή: newsnowgr.com

Η μοναχικότητα ως επιλογή τρόπου ζωής. Η μοναξιά ως αναπόφευκτη κατάσταση και βίωμα, ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς. Η εσωτερική μάχη στον άνθρωπο, από τη μία να είναι κοινωνικός και πρόσχαρος και, από την άλλη, να κλείνεται στον εαυτό του αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναναστροφές, την πολυκοσμία και τον κοινωνικό θόρυβο. Διλήμματα που αρκετοί από εμάς – ή οι δικοί μας άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς – έχουμε αντιμετωπίσει. Άλλοτε, σε καιρούς πανδημίας, καραντίνας και κοινωνικής απομόνωσης, όπως στις μέρες μας, παύουμε να μιλάμε για επιλογή, αλλά για υποχρεωτικές καταστάσεις, είτε είναι πρόσκαιρες, είτε μονιμότερες.

Αυτή η μοναχικότητα ως επιλογή τρόπου ζωής αποτελεί το θέμα του μυθιστορήματος “Ο λύκος της στέπας” του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Έρμαν (Χέρμαν) Έσσε, το οποίο γράφτηκε το 1927 και εκτίναξε μονομιάς την φήμη του συγγραφέα (ο οποίος αρκετά αργότερα βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας), τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Χάρρυ Χάλλερ, άνθρωπος καλλιεργημένος, του πνεύματος, ο οποίος νοικιάζει την σοφίτα στην κατοικία μίας αστικής οικογένειας. Η παρουσία του στην οικία ελάχιστα γίνεται αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες της, σπάνια τον συναντάνε στις σκάλες ή στην είσοδο, γεγονός που προξενεί απορία αλλά και μυστήριο γύρω από τη ζωή του αγνώστου. Ο ίδιος αναφέρει σε πολλές στιγμές ότι απεχθάνεται την αστική κοινωνία και τις αξίες της. Ωστόσο, ταυτόχρονα, υποστηρίζει, με ειλικρίνεια, ότι προσπαθεί να ζει ανάμεσα τους, προτιμάει να ζει ανάμεσα σε αστούς, παρά δίπλα σε ανθρώπους κάποιας άλλης τάξης. Νοίκιαζε πάντοτε δωμάτια σε σπίτια αστών, στην πορεία της μοναχικής ζωής του. Η μοναχικότητα ως επιλογή τρόπου ζωής είναι αδιαμφισβήτητη για τον Χάρρυ, τον “λύκο της στέπας”, όπως ο ίδιος συχνά ονομάζει τον εαυτό του.

Ωστόσο, το βιβλίο αυτό δεν είναι κυρίως η αφήγηση της ζωής του “λύκου της στέπας”, αλλά οι σκέψεις του – διαχρονικές μέχρι σήμερα – γύρω από ζητήματα φιλοσοφικά που, όμως, άπτονται της καθημερινότητας: Η σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους ζωής, όπως αυτή εσωτερικεύεται στον κάθε άνθρωπο, επηρεάζοντας την ψυχολογία του. Οι αξίες και οι συμπεριφορές της πλειοψηφίας των ανθρώπων όταν αυτές συγκρούονται με τις αντίστοιχες ενός οποιουδήποτε ατόμου. Η διαμάχη ανάμεσα στις υλικές απολαύσεις και την πνευματική ζωή. Εντούτοις, μέσα στις φιλοσοφικές αναζητήσεις και σκέψεις, εισχωρούν και γεγονότα πραγματικά και πιο καθημερινά, τα οποία ενδέχεται να κλυδωνίσουν τις καθιερωμένες στάσεις και αντιλήψεις του Χάρρυ Χάλερ. Ο έρωτας είναι ένα από αυτά τα ανατρεπτικά συμβάντα. Παρά ταύτα, η μοναχικότητα ως επιλογή τρόπου ζωής δεν παύει να τον απασχολεί σε ολόκληρη την ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μοναχικοτητα ως επιλογή
Πηγή: cignialo.gr

Ο Έρμαν Έσσε (Hermann Hesse ) ήταν Γερμανός, ωστόσο, πολιτογραφημένος Ελβετός, που ασχολήθηκε με την ποίηση, το μυθιστόρημα και τη ζωγραφική. Τα έργα του “ο λύκος της στέπας”, “Ντέμιαν” και “Σιντάρτα” είναι τα γνωστότερα έργα του, τα οποία των καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανόφωνους συγγραφείς του περασμένου αιώνα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;