Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε ΣάλιΗ μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι. Ο νεαρός – 32 ετών – Σάλ από το Μεκάνικ Φολς του Μέιν, στις ΗΠΑ, αποφασίζει να προσαρμόσει το σώμα του στις ανάγκες του. Να αλλάξει ένας λάθος της φύσης, όπως λέει ο ίδιος. Να πραγματοποιήσει μία πολυπόθητη αλλαγή φύλου και να ξεκινήσει μία καινούργια ζωή. Αποχαιρετάει τη μητέρα του και τη γειτονιά του, μπαίνει στο αυτοκίνητο του και ξεκινάει…

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι είναι ένα road trip προς την πόλη Τιχουάνα του Μεξικού. Ένα μακρύ ταξίδι προς τον τόπο όπου ο Σαλ θα ολοκληρώσει την αλλαγή στο σώμα του, θα το προσαρμόσει στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής που έχει ήδη υιοθετήσει: ντύνεται, όταν του το επιτρέπουν οι συνθήκες, με γυναικεία ρούχα, δεν κρύβει την ταυτότητα του.

Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι
Πηγή: kathimerini.gr

Η περιπέτεια του Σαλ ή της Σάλι καταγράφεται στη νουβέλα Μηχανικοί Καταρράκτες, της Σώτης Τριανταφύλλου. Το όνομα αναφέρεται σε μία υπαρκτή κωμόπολη στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ, την Mechanic Falls. Σε μία τόσο μικρή κοινωνία, η ζωή του Σαλ, που θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί Σάλι, είναι ασφυκτικά περιορισμένη, αν και η μητέρα του δεν είναι κάποια καταπιεστική γυναίκα. Η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι πρέπει να γίνει κάπου μακριά όπου, επίσης, το κόστος της χειρουργικής επέμβασης δεν θα είναι υπερβολικά μεγάλο.

Η υπόθεση του βιβλίου δεν είναι βέβαια η χειρουργική επέμβαση, ούτε η ζωή της Σάλι μετά το χειρουργείο. Παρακολουθούμε, στη μικρή νουβέλα της συγγραφέως, το ταξίδι του Σαλ προς την Τιχουάνα, μέσα από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ, κατευθυνόμενος προς τα δυτικά της χώρας. Μαζί του ταξιδεύει και ο αναγνώστης, σαν να είναι συνεπιβάτης του νεαρού (που σύντομα θα γίνει νεαρή) και χαζεύει τα τοπία, τις απέραντες εκτάσεις από όπου περνάει ο Σαλ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σκέφτεται το παρελθόν του, τις σχέσεις του, γνωρίζει ανθρώπους, επισκέπτεται την αδερφή του και άλλους συγγενείς, τους επηρεάζει και επηρεάζεται από εκείνους. Ωστόσο, ούτε στιγμή δεν μεταβάλλει το στόχο του: η μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι πρέπει να γίνει, ακόμη και αν το ταξίδι παρεκκλίνει λιγάκι από την πορεία του, έστω παροδικά. Αυτή η προσωρινή αλλαγή πορείας θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει πράγματα που αγνοούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολυγραφότατη Σώτη Τριανταφύλλου καταπιάνεται για πρώτη φορά με ένα τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα, που συναντάμε σπάνια στην ελληνική λογοτεχνία. Τοποθετεί την ιστορία σε μία χώρα που της είναι πολύ γνώριμη και οικεία. Αρκετά από τα μυθιστορήματα της έχουν ως τόπο δράσης τις ΗΠΑ. Ωστόσο, περιγράφει την πορεία για τη μεταμόρφωση του Σαλ σε Σάλι με έναν τρόπο αληθινό, ειλικρινή και ρεαλιστικό, δίχως να καταφεύγει σε ακρότητες και συναισθηματισμούς. Κυριαρχεί η ανάγκη του νεαρού να αλλάξει το σώμα του για να ζήσει καλύτερα, πέρα από προκαταλήψεις, ταμπού και δυσκολίες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;