«Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες»: το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Μαρίας Σουρίδη

Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες
Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες

Παρότι η συλλογή διηγημάτων Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες, αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια της Μαρίας Σουρίδη, φαίνεται καθαρά ένα ανήσυχο πνεύμα και ένα ιδιαίτερο ταλέντο που σύντομα θα ξεδιπλωθεί ενώπιων μας. Προσωπικά, θα αναζητήσω με χαρά την επόμενη δουλειά της, καθώς το συγκεκριμένο ντεμπούτο είναι πολλά υποσχόμενο.

 

«Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες»

Περίληψη

Ο τίτλος της ενδεδειγμένης ιστορίας «Η μαρμαρωμένη γυναίκα» τα φανερώνει όλη τη διάθεση των βιβλίων που αφορά την βίαιη στάση/πάγωμα της κίνησης και το κατοπινό σόκ της ακινησίας. Από τη «Γλυκόριζα με βατόμουρο» έως το «Η πλαστική σακούλα», τα διηγήματα του βιβλίου πραγματεύονται την αγάπη και τον θάνατο, τη νοσταλγία και την ατυχία, πάντα καταλήγοντας με το πιο μακάβριο. Μέσα σε 12 ιστορίες – κινηματογραφικά καρέ, η συγγραφέας μας πηγαίνει από την κλασσική βόλτα στο σούπερμάρκετ μέχρι το χωριό. Οι πρωταγωνιστές μας, από  τους χαρακτήρες που μάχονται να ξεφύγουν, μέχρι αυτούς που ψάχνουν απεγνωσμένα για κάτι, όλοι αναζητούν έναν προορισμό και μία λύτρωση, που μοιάζει να ξεγλιστρά πάντα. Σε κάθε ιστορία αποδεικνύεται πως ο πόνος και η μελαγχολία αποτελούν φυσικό κομμάτι του ανθρώπινου βίου.

 

Μορφή

Το βιβλίο αποτελείται από 12 διηγήματα που διαρκούν για λιγότερο από 10 –συχνά λιγότερο από 5- σελίδες. Όλες οι ιστορίες φαίνεται να εκτυλίσσονται την σημερινή εποχή, στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ο χρόνος και ο χώρος μοιάσει ασήμαντος μπροστά στα, συχνά, συνταρακτικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρο στα διηγήματα. Οι πρωταγωνιστές, αν και διαφέρουν σε ηλικία, φύλο και τρόπο ζωής, μοιάζουν να βρίσκονται όλοι σε σχετικά νέα ηλικία. Παρόλα αυτά, οι εμπειρίες του καθενός διακρίνονται από αφοπλιστική ωριμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λόγος της συγγραφέως ρέει εύκολα και διακρίνεται από απλότητα. Περιλαμβάνει ένα χιούμορ- προϊόν μίξης σαρκασμού και πικρής ειρωνείας, που προσωπικά αγαπώ- χωρίς να πλημμυρίζει τα κείμενά της. Φαίνεται να προσπαθεί να αφήσει τις καταστάσεις των ιστοριών να αποκαλύψουν οι ίδιες το σκοτεινό χιούμορ τους, το οποίο στερείται κάθε ευθυμίας. Ο όμορφος, ρυθμικός λόγος σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων και τα διάσπαρτα, σχεδόν ποιητικά τεχνάσματα όπως παρήχηση και συνήχηση, είναι απολαυστικότατος κατά την ανάγνωση, ενώ εικάζω πως θα ταίριαζε απόλυτα σε κάποια αναγνωστική βραδιά.

 

Λίγα λόγια για τη Μαρία Σουρίδη

Πηγή: https://www.pigi.gr/product/i-marmaromeni-gynaika-kai-alles-istor/

Η Μαρία Σουρίδη γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 στην Αθήνα. Φοίτησε στην ελληνογαλλική σχολή «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά. Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», ενώ έχει λάβει επιπλέον μετεκπαίδευση στη συμβουλευτική και κλινική ψυχολογία, αλλά και στην παιδοψυχολογία. Έχει ασχοληθεί και με την εθελοντική εργασία με την ιδιότητα του ψυχολόγου και συνεχίζει ενεργά τη δράση της ως ψυχολόγος μέχρι και σήμερα. Αγαπά την ενασχόληση με τον αθλητισμό και την μουσική στον ελεύθερό της χρόνο. Λάτρευε τη συγγραφή πεζών και ποιημάτων από την παιδική ήδη ηλικία, καθώς αποτελούσε μέσο εκτόνωσης και επικοινωνίας ιδεών για την ίδια.

 

«Η μαρμαρωμένη γυναίκα και άλλες ιστορίες» είναι το συγγραφικό ντεμπούτο της Μαρίας Σουρίδη. Κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Πηγές.

 

Πηγές:

Η μαρμαρωμένη γυναίκα κι άλλες ιστορίες. Ανακτήθηκε από https://www.pigi.gr/product/i-marmaromeni-gynaika-kai-alles-istor/.(τελευταία πρόσβαση 31.7.2021)

Μαρία Σουρίδη | Βιογραφικό. Ανακτήθηκε από https://mariasouridi.wixsite.com/psych/find-talent. (τελευταία πρόσβαση 31.7.2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;