Η Mafalda σήμερα

Η Mafalda σήμερα
Πηγή εικόνας: Peruforless.com

Η Mafalda σήμερα. Ελάχιστοι (ίσως μονάχα οι πολύ νεότερες γενιές) θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το γλυκό και ανήσυχο κοριτσάκι με τα μαύρα μαλλιά και τα κοντά φορεματάκια τους είναι εντελώς άγνωστο, ότι δεν έχουν έστω ακούσει για την ύπαρξη της. Ή δεν έχουν δει έστω και κατά τύχη σε κάποιο meme κάποιον από τους σύντομους διαλόγους της με τους γονείς, τα αδέρφια, τους φίλους της. Η Mafalda υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα καρτούν του περασμένου αιώνα, ίσως όχι τόσο διάσημη στην χώρα μας, αλλά είχε και εδώ τους θαυμαστές της. Στην Νότια και στη Βόρεια Αμερική αγαπήθηκε πολύ, απέκτησε φίλους, οι ιστορίες της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Η Mafalda σήμερα είναι ένας χαρακτήρας που έχει περάσει στην ιστορία των cartoons αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως δημιουργήθηκε με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί σε ένα διαφημιστικό project στην Αργεντινή το 1963. Ωστόσο, δεν καρποφόρησε η προσπάθεια κι έτσι, το γλυκό κοριτσάκι, μόνο του αρχικά αλλά με γονείς, αδέρφια και φίλους στην συνέχεια, πέρασε ως αυθεντικός χαρακτήρας καρτούν, πρωταγωνίστρια σε μία σειρά από ιστορίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Αργεντινής.

Η Mafalda σήμερα
Πηγή εικόνας: cartoongoodies.com

Δημιουργός της Mafalda υπήρξε ο Joaquín Salvador Lavado Tejón, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό όνομα Quino. Μπορεί η Mafalda σήμερα να φαντάζει πως έχει μία ιστορία πολλών δεκαετιών και ότι οι περιπέτειες της συνεχίζονται μέχρι την εποχή μας, ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Mafalda έζησε μέσα στα βιβλία από το 1964 μέχρι το 1973. Έκτοτε έχει κάνει σποραδικές εμφανίσεις από την καμπάνια της Unicef για τα δικαιώματα του παιδιού το 1976 μέχρι την ταινία Mafalda, the movie, το 1981.

Η Mafalda σήμερα είναι αυτή που ήταν και πίσω στη δεκαετία του 60. Ένα μικρό κοριτσάκι που αγαπούσε τους Beatles, μισούσε την σούπα, είχε πολλές απορίες για τα συμβαίνοντα στον κόσμο, έκανε συχνές ερωτήσεις στους γονείς και στους φίλους της. Έβλεπε τον κόσμο με τα δικά της μάτια, εκείνα ενός εξάχρονου παιδιού, ανεξάρτητα από την εποχή και την χώρα στην οποία ζει. Τα ερωτηματικά της πήγαζαν από μία παιδική αθωότητα αλλά οι ερωτήσεις της έφερναν πάντοτε σε αμηχανία τους ενήλικες γύρω της. Την απασχολούσε ιδιαίτερα η αδικία στον κόσμο, οι πόλεμοι, η παγκόσμια ειρήνη και είχε το θάρρος να θέτει τις ερωτήσεις της.

Ο Quino ( ο οποίος απέκτησε το ψευδώνυμο αυτό από παιδί) ασχολήθηκε από μικρός με την τέχνη των cartoons και η Mafalda έχει υπάρξει η διασημότερη σειρά του. Η Mafalda σήμερα δεν είναι απλά ένα μικρό αγαλματάκι στην συνοικία San Telmo του Buenos Aires. Ούτε απλά σύμβολο της ποπ κουλτούρας της Αργεντινής. Παραμένει διαχρονικά ένας χαρακτήρας του οποίου τα ερωτήματα και οι αγωνίες θα μας απασχολούν συνεχώς, σε όποια γωνιά του κόσμου και αν ζούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;