Η γοητεία των μικρών βιβλιοπωλείων

Τα μικρά βιβλιοπωλεία που βρίσκουμε σε γωνίες και δρομάκια, ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο. Η γοητεία που μας ασκούν είναι ακαταμάχητη. Αποτελούν ιστορικά βιβλιοπωλεία, που παραμένουν μάχιμα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Και μένουν ανοιχτά χάρη στην υπομονή των ιδιοκτητών και στην αγάπη των βιβλιόφιλων. Άλλα πάλι, άνοιξαν μέσα στην κρίση και, μέσα από την αγάπη για το διάβασμα, τις παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, συνεχίζουν και ανθίζουν.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Τα μικρά βιβλιοπωλεία γίνονται στέκια, και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτό, παρέχουν γνώμη για κάθε επιλογή του βρίσκεται στο ράφι τους. Ακόμα και η ιδιοσυγκρασία τους είναι μοναδική. Άλλα με μια ζεστασιά που σε κερδίζει αμέσως και άλλα με έναν προσωπικό τόνο, που σε κάνουν να ξεχνιέσαι από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας.  Όλα όμως με χαρακτήρα και μοναδικότητα.

Πηγή Εικόνας : pinterest.com

Και για του λόγου το αληθές, ακολουθούν μερικά από τα πιο χαριτωμένα μικρά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και όχι μόνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ο σπόρος (Αθήνα)

Ο Σπόρος “φυτεύτηκε” το Δεκέμβριο του 2014 σε μια όμορφη συνοικία στο κέντρο της Κηφισιάς γνωστή ως “Πλάκα της Κηφισιάς”. Κριτήριο των αναγνωστικών προτάσεων τους είναι η ποιότητα των εκδόσεων, ενώ συμπεριλαμβάνουν  νέες κυκλοφορίες βιβλίων, δίνοντας ωστόσο βαρύτητα και σε κλασικές επιλογές, σε βιβλία που άντεξαν στο χρόνο και πρέπει να βρίσκονται σε μια ιδανική βιβλιοθήκη. Οι προτάσεις τος καλύπτουν ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία, θέατρο, επιστήμες, ψυχολογία, τέχνη, δοκίμιο και μια μεγάλη γκάμα παιδικού.

 

sporos – facebook

Κωνσταντινίδης (Θεσσαλονίκη)

Ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης, που λειτουργεί από το 1955. Στο υπόγειο φιλοξενούνται οι προσφορές, στο ισόγειο υπάρχει μια μοναδική παιδική γωνιά, ενώ στο πατάρι πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων, λέσχη ανάγνωσης, εργαστήριο δημιουργικής γραφής και πολλά άλλα. Υπάρχει μεγάλη γκάμα ξενόγλωσσων βιβλίων και έργων κλασικής λογοτεχνίας.

 

Πηγή εικόνας : artcoremagazine.gr

Σαιξπηρικόν (Θεσσαλονίκη)

Ένα όμορφο βιβλιοπωλείο που δημιουργήθηκε το  2005. Το ξύλο αποτελεί το βασικό υλικό και δημιουργεί μια θέρμη και μια νοσταλγική αίσθηση, που διαπερνά και κερδίζει όποιον το επισκέπτεται.  Το εκδοτικό τμήμα του λειτουργεί επιλεκτικά, τυπώνοντας βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, με γνώμονα πάντα την ποιότητα.

Πηγή εικόνας : littlebookstores.gr

 

Βιβλιοσκόπιο (Ρέθυμνο)

Όπως όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία, έτσι και αυτό ξεχωρίζει για την προσωπική εξυπηρέτηση και για το φιλόξενο περιβάλλον. Αυτό που το κάνει μοναδικό όμως είναι το παιδικό τμήμα, όπου η επιλογή των βιβλίων γίνεται πολύ προσεκτικά, ικανό να εξυπηρετήσει γονείς και εκπαιδευτικούς. Το χώρο ζεσταίνουν συνεχείς και ποικίλες εκδηλώσεις για παιδιά.

Πηγή εικόνας : littlebookstores.gr

Τα δύο (Ξάνθη)

Αυτό το βιβλιοπωλείο ξεχωρίζει λόγου του ιδιαίτερου κτιρίου του, κατασκευασμένο από ξύλο και πέτρα, που αμέσως σε κάνει να νιώθεις ζεστασιά και ηρεμία. Αποτελεί ένα ζωντανό χώρο για βιβλιόφιλους και φιλοξενεί πληθώρα τίτλων βιβλίων και εκδηλώσεων. Στη συλλογή των βιβλίων του περιλαμβάνονται τίτλοι λογοτεχνίας, σύγχρονης και κλασικής, δοκίμια, ποιητικές συλλογές, βιβλία τέχνης, αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Πηγή εικόνας : littlebookstores.gr

Το λεμόνι (Αθήνα)

Κάθε βιβλίο που υπάρχει σε αυτό το βιβλιοπωλείο, έχει επιλεχθεί μέσα από μια τεράστια εκδοτική παραγωγή. Η σχέση που αναπτύσσεται με τον αναγνώστη, συμβάλλει στην ανακάλυψη της μαγείας των βιβλίων και από τις δυο πλευρές.

iefimerida.gr

Ατλάντις (Σαντορίνη)

Πρώτα απ’ όλα, αυτό το βιβλιοπωλείο, βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο μέρος. Όμως το Ατλαντις είναι πολλά περισσότερα από ένα όμορφο μέρος. Η αίσθηση είναι μοναδική και τα βιβλία εξαιρετικά, καθώς περιλαμβάνει πρώτες εκδόσεις και συλλεκτικά βιβλία που είναι σχεδόν 100 ετών. Σε αυτό το μέρος η ιστορία ζωντανεύει.

Πηγή εικόνας : greece-is.com

 

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μοναδικά βιβλιοπωλεία. Ας ξεκινήσουμε εξερευνώντας τα μοναδικά βιβλιοπωλεία της Ελλάδας μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Βιόλατζη

Απόφοιτη Παιδαγωγικής Σχολής με μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Μάθησης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Κυνηγώ ό,τι μου προσφέρει νέες γνώσεις. Η αγάπη μου για τα βιβλία, υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χωρίς αυτά, θα είχα κάνει τα μισά ταξίδια απ΄όσα έχω κάνει... Πιστεύω ότι "ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί και ένας δάσκαλος, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;