Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου: Ένα εξαίσιο ιστορικό μυθιστόρημα του Φαίδωνα Κυριακού

Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου
Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου. Πηγές εικόνας από: kedros.gr και faidonkyriakou.com.

Είχε πολύ καιρό να πέσει στα χέρια μου ένα τόσο καλό ιστορικό βιβλίο όπως «Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου». Ο Φαίδων Κυριακού έγραψε ένα κυριολεκτικά εξαίσιο βιβλίο για την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα των προεπαναστατικών, επαναστατικών και μετεπαναστατικών χρόνων σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα από τις αφηγήσεις των κεντρικών ηρώων, του Πάρι και του Λιανού.

Ο Φαίδων Κυριακού από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου δείχνει ότι έκανε εκτενή έρευνα για τα γεγονότα εκείνων των χρόνων. Ως νέος και ανερχόμενος συγγραφέας χρησιμοποιεί μια παραστατική σχεδόν ποιητική γραφή. Αποτυπώνει στο χαρτί ιστορικά πρόσωπα και σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, από τους σημαίνοντες ήρωες του 1821 έως τους πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά. Το βιβλίο παρουσιάζει με εύγλωττο τρόπο τον θαυμασμό των Ευρωπαίων προς τους επαναστατημένους Έλληνες και τον φιλελληνισμό.

Η υπόθεση του βιβλίου

1872, Φυλακές Ναυπλίου. Ο Πάρις και ο Λιανός, θανατοποινίτες στο ίδιο κελί, κρατούνται στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας. Ο καθένας κουβαλάει την δική του ιστορία και τα δικά του βιώματα. Δύο βίοι παράλληλοι που ύστερα από πολλές συγκυρίες συναντιούνται. Ο Ελληνογάλλος Πάρις από την Μήλο ξεδιπλώνει την ζωή του μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος. Διηγείται την πορεία του από τον γενέθλιο τόπο του στα μεγάλα σαλόνια του Παρισιού. Από την άλλη πλευρά ο Λιανός περιγράφει τα γεγονότα της ζωής του από τη Χίο στην Αθήνα. Τις κακουχίες που πέρασε και τον αγώνα για επιβίωση.

Πηγή εικόνας: argolika.gr

Τα συναισθήματα και το ψυχολογικό υπόβαθρο των δύο ηρώων είναι αντικρουόμενα. Μέσα σε ένα βρώμικο κελί στο Παλαμήδι ζουν την κάθε στιγμή της ζωής τους λεπτό προς λεπτό περιμένοντας τον θάνατο. Μέσα από τις αφηγήσεις τους γεννιέται μια αναπάντεχη φιλία με πολλές εντάσεις και ανατροπές. Η αναδρομή στο παρελθόν είναι μακριά μα στο τέλος έρχεται η λύτρωση. Η αγωνία για το τέλος τους στην γκιλοτίνα είναι μεγάλη και όπως φαίνεται η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Τα πάθη και τα λάθη των δύο ηρώων φωτίζονται στο βιβλίο. Η αναμονή είναι αναπάντεχη όμως και οι ήρωες μας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συμφιλιωθούν με το τέλος τους. Είναι κάτι το οποίο δεν αποφάσισαν οι ίδιοι αλλά για την μοίρα που οι άλλοι αποφάσισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Φαίδων Κυριακού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι διδάκτωρ Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Strathclyde στη Γλασκόβη και σήμερα εργάζεται στη Σκοτία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής καρδιαγγειακών μοσχευμάτων.

Παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ποίηση και έχει εκδώσει δύο παιδικά βιβλία: Η σούπα της σοφίας (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2015) και Όνειρο Χριστουγέννων (Εκδόσεις Μάρτης, 2019). Η «Γκιλοτίνα του Ναυπλίου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.faidonkyriakou.com.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;