Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο: Ένα ιστορικό γεγονός που καθόρισε τις τύχες σημαντικών ανθρώπων

Η Δίκη που άλλαξε τον κόσμο
Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο, του Στέφανου Δάνδολου. Πηγή εικόνας: literature.gr

Ο Στέφανος Δάνδολος στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η δίκη άλλαξε τον κόσμο» εξιστορεί τις τελευταίες ώρες του Χριστού λίγο πριν την σταύρωση. Η δίκη που έμελλε να καθορίσει την μοίρα πολλών σημαντικών ανθρώπων όπως του Πόντιου Πιλάτου και της συζύγου του Κλαυδίας Πρόκλας.

Η άποψη

«Η δίκη που άλλαξε που άλλαξε τον κόσμο» επικεντρώνεται σε ένα γεγονός που στην πλειοψηφία μας δεν γνωρίζαμε. Η δίκη του Ιησού πριν τον Γολγοθά. Τα πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία της ανθρωπότητας και το παρασκήνιο σημαντικών αποφάσεων.

Ο Στέφανος Δάνδολος επικεντρώνεται καθαρά και μόνο στα ιστορικά στοιχεία των γεγονότων. Στο πρώτο κομμάτι έχουμε τον Πόντιο Πιλάτο ο οποίος έχοντας μπροστά του τον Ιησού Χριστό βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του, όπως αποδεικνύεται αργότερα. Η γυναίκα του, Κλαυδία Πρόκλα παίζει ενεργό ρόλο σε όλη αυτήν την ιστορία προσπαθώντας να επηρεάσει τον Πιλάτο να ανακαλέσει. Το δεύτερο κομμάτι του βιβλίου μεταφερόμαστε περίπου 40 χρόνια μετά την σταύρωση. Ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε και απέκτησε οπαδούς σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η Κλαυδία Πρόκλα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις.

Ο Στέφανος Δάνδολος ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας όλα τα στοιχεία χρησιμοποιώντας πηγές από βιβλία και μελέτες. Η γοητευτική γραφή του δημιουργεί την αίσθηση των ζωντανών εικόνων.

Οι φράσεις αποτυπώνονται στο μυαλό μας και μας συγκινούν. Για μένα η φράση «Πονάς Πιλάτε;» με συγκίνησε περισσότερο στο βιβλίο. Ήταν η στιγμή που ο Ιησούς Χριστός απευθύνεται στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος ταραγμένος από τις εξελίξεις πιάνει την βαθιά ουλή που απέκτησε από παλαιότερη μάχη. Αυτή η φράση δείχνει τον σεβασμό, την έγνοια και την συμπαράσταση ενός ανθρώπου που ενώ βρίσκεται σε δεινή θέση απευθύνεται σε έναν άλλο άνθρωπο που πρόκειται να τον δικάσει. Η ταπεινότητα και η ανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα της ιστορίας

Ο Πόντιος Πιλάτος έμεινε στην ιστορία με την φράση «Νίπτω τας χείρας μου» και ίσως είναι το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο του θείου δράματος. Ο Πιλάτος ακολούθησε μια τακτική ακολουθώντας εντολές άλλων προκειμένου ο Ιησούς να δικαστεί σε μαρτυρικό θάνατο. Ένας άνθρωπος που θα λέγαμε ότι έπεσε «θύμα» των περιστάσεων χωρίς να έχει το δικαίωμα της επιλογής και της τελικής απόφασης. Ο Πιλάτος τυλίχθηκε στο σκοτάδι της ιστορίας καθώς η μετέπειτα ζωή του επηρεάστηκε από την ημέρα της δίκης.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.g

Η Κλαυδία Πρόκλα, μια γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, υπήρξε πιστή σύζυγος και αφοσιωμένη μητέρα. Ωστόσο η συνάντηση της με τον Ιησού λίγους μήνες πριν επέλθει το τέλος έγινε η αιτία να αλλάξει την κοσμοθεωρία της. Η περιγραφικότητα των συναισθημάτων της είναι έκδηλη στις σελίδες του μυθιστορήματος. Αγάπη, χαρά, πόνος, απογοήτευση και αγωνία. Η Κλαυδία ακολούθησε ως το τέλος της ζωής της την πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 27 Οκτωβρίου.

Συμπέρασμα

Ο Στέφανος Δάνδολος κατέγραψε με εκπληκτική μαεστρία την ιστορία της δίκης του Ιησού. Ο λόγος του αγγίζει πτυχές που άλλοι συγγραφείς δεν θα μπορούσαν να εκφράσουν. Τα βιβλία του ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά στο τελευταίο του πόνημα «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» τονίζει με την πένα του μια ακολουθία συμβάντων που απέβησαν μοιραία για την ανθρωπότητα. Πολλάκις έχουμε αναρωτηθεί πως θα ήταν ο κόσμος αν κάποιες εξελίξεις έπαιρναν άλλη τροπή και ιδού η μία από αυτές ξετυλίγεται στο τελευταίο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου.

Από το οπισθόφυλλο

Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν από τη Σταύρωση, για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει εδώ και αιώνες;

Και όμως, εκείνη την ημέρα στο Πραιτόριο της Ιερουσαλήμ, μια γυναίκα όρθωσε το ανάστημά της και προσπάθησε να σώσει τον Ναζωραίο, κάνοντας ό,τι δεν τόλμησαν δεκάδες άντρες γύρω της. Το όνομά της Κλαυδία Πρόκλα. Η σύζυγος του ίδιου του Πόντιου Πιλάτου, του ανθρώπου που δίκασε τον Ιησού. Μια Ρωμαία της άρχουσας τάξης, που, σε καιρούς αντίξοους για κάθε γυναίκα, επέλεξε το δικό της πεπρωμένο, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς. Ποια ήταν πραγματικά; Και πώς έφτασε να ανακηρυχτεί Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας μετά τον θάνατό της;

Από τις ανεμοδαρμένες ερήμους της Ιουδαίας μέχρι τα ομιχλώδη μονοπάτια της αστραφτερής Ρώμης, αυτή εδώ είναι η συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που πάλεψαν με τα σκοτάδια τους για να βγουν στο φως. Είναι το πορτρέτο μιας θαρραλέας ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της. Η ανατομία ενός γάμου που χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα. Το δραματικό χρονικό μιας δίκης που σημάδεψε την ανθρωπότητα και εκείνου του τραγικού δικαστή που ένιψε τας χείρας του, του άντρα που είχε ξεκινήσει την καριέρα του με όνειρα και έσβησε στην αφάνεια. Και, τέλος, η οδύσσεια ενός παλιού Ρωμαίου στρατηγού, που σαράντα χρόνια μετά τη Σταύρωση έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά οδεύοντας προς τη δική του λύτρωση.

Ο Στέφανος Δάνδολος αντλεί έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής.

Ένα επικό έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη με τη χειμαρρώδη γραφή και την έξοχη αναπαράσταση της εποχής, ζωντανεύοντας με μαεστρία μια άγνωστη πτυχή της ωραιότερης ιστορίας του κόσμου.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Δάνδολο

Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι τα μυθιστορήματα «Νέρων – Εγώ, ένας θεός», που εκδόθηκε με επιτυχία στην Ιταλία και «Η χορεύτρια του διαβόλου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά.

Στέφανος Δάνδολος. Πηγή εικόνας: psichogios.gr

Ο Στέφανος Δάνδολος χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι «ο σπουδαιότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του» και το 2008 συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το μπεστ σέλερ «Ιστορία χωρίς όνομα» τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα της χρονιάς, το Ειδικό Βραβείο Ενηλίκων των Βιβλιοπωλείων Public 2018, καθώς και το Βραβείο Κοινού Athens Voice Choice 2017.  Μεταφέρθηκε στο θέατρο τις σεζόν 2019-21, σε μια παράσταση-φαινόμενο η οποία σημείωσε αλλεπάλληλα sold out και επίσης τιμήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες στα θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης. Το «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;