Η Χάνα Κέντ και τα δικά της Έθιμα Ταφής

[punica-dropcap]Η[/punica-dropcap] πρώτη επαφή με την πολλά υποσχόμενη συγγραφέα Χάνα Κεντ (Hannah Kent) έγινε με το πρώτο βιβλίο της «Έθιμα Ταφής» που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Πολλοί βρέθηκαν να παρομοιάσουν το  βιβλίο της με αστυνομικό μυθιστόρημα κι άλλοι του έδωσαν τον τίτλο της σύγχρονης τραγωδίας. Το μοναδικό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία με υπαρκτά πρόσωπα, έχει για θεμέλια το μυστήριο και την αγάπη για την απόδοση της αλήθειας κι έρχεται να υπενθυμίσει αν όχι στην ανθρωπότητα, σίγουρα στο αναγνωστικό κοινό όσα θα ήθελε να ξεχάσει και να κλειδώσει στο υπόγειο.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από έντονο ατμοσφαιρικό ύφος, στοιχείο που ακολουθεί τη σκανδιναβική λογοτεχνία και εγγυάται μια απολαυστική ανάγνωση. Η ανάγνωση είναι εύκολη και καθόλου απαιτητική, καθώς η δομή της συγγραφέως είναι απλή, διατηρώντας το αίνιγμα των φόνων ως τις τελευταίες σελίδες.

Αν και η ιστορία εξελίσσεται το 1829 στη Βόρεια Ισλανδία, η ζωή και οι συνήθειες των χαρακτήρων, της κοινότητας, της περιοχής, η κουλτούρα και η νοοτροπία, ολόκληρο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και υπάρχουν οι χαρακτήρες μεταφέρονται μέσω των ίδιων των προσώπων, χωρίς κουραστικές και επιβλητικές περιγραφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντούτοις, στόχος της συγγραφέως δεν είναι να εντυπωσιάσει με την αινιγματική γραφή της, είτε να διατηρήσει το ατμοσφαιρικό μυστήριο ως το τέλος του βιβλίου για να διεγείρει τη φαντασία του αναγνώστη. Επιτρέπει στους χαρακτήρες του βιβλίου να αναπτυχθούν αυτόνομα μέσα στην ιστορία, να γίνουν οι ίδιοι αφηγητές της ιστορίας τους, χωρίς να αφήνει ίχνη η υποβόσκουσα επιθυμία της συγγραφέως να κερδίσει τον αναγνώστη.

Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο με στόχο να αφυπνίσει συνειδήσεις, να θίξει τα ισχυρότερα αμφιθυμικά κοινωνικά φαινόμενα με αγνή πίστη στην ανθρώπινη τραγωδία και με διάθεση να προστατέψει την αλήθεια. Η συγγραφέας θεωρούσε πως όφειλε να σεβαστεί την αλήθεια και γι’ αυτό, η ίδια προσπάθησε να συλλέξει όσα έγγραφα μπορούσε να βρει στο αρχείο της περιοχής, όσα μπορούσε να μάθει από απογόνους των αληθινών προσώπων κι από τις φήμες που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν απαιτεί χρόνο, αλλά προσοχή, δεν αποσκοπεί στην επαλήθευση της κριτικής με όποια μορφή κι αν έχει, αλλά στη δικαίωση.

Οι τελευταίες φήμες θέλουν τον σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο να σχεδιάζει να μεταφέρει την ιστορία του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, ένα εγχείρημα για το οποίο το αναγνωστικό κοινό θα αναπτύξει ισχυρές προσδοκίες.

Το βιβλίο έγινε best seller μόλις κυκλοφόρησε, μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και απέσπασε τα βραβεία ABIA Literary Fiction Book Of The Year 2014, ABA Nielsen Bookdata Bookseller’s Choice Award 2014, 2014 Indie Awards Debut Fiction Of The Year, Victorian Premier’s Literary Award People’s Choice Award 2014, και FAW Christina Stead Award 2013.

 

 

Περιγραφή από οπισθόφυλλο

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΤΟ 1829, η Άγκνες Μάγκνουσντότιρ καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία του εραστή της.

Με απόφαση του Νομαρχιακού Επιτρόπου Μπγιορν Μπλόνταλ περνάει τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο αγρόκτημα του Νομαρχιακού Υπαλλήλου Γιον Γιόνσον, στο ίδιο σπίτι με τη γυναίκα του και τις δυο τους κόρες. Τρομοκρατημένη από την παρουσία μιας φόνισσας η οικογένεια αποφεύγει κάθε επαφή με την Άγκνες. Μόνον ο Τότι, ο νεαρός ιεροδιάκονος εφημέριος, διορισμένος πνευματικός της, προσπαθεί να την στηρίξει και να την συντροφέψει ως το τέλος. Καθώς οι βδομάδες περνούν, η δύσκολη αγροτική ζωή αναγκάζει τα μέλη της οικογένειας να δουλέψουν πλάι πλάι με την Άγκνες. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και τόσο το ζευγάρι, όσο και οι δυο κόρες του, συνειδητοποιούν με φρίκη ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νόμιζαν.

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;