Η άλλη Χιονάτη: μια παραλλαγή στο κλασικό παραμύθι

η άλλη Χιονάτη
Η άλλη Χιονάτη, εκδόσεις Διόπτρα

 

Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε δει, διαβάσει ή ακούσει το παραμύθι της Χιονάτης των επτά νάνων της κακιάς βασίλισσας και του κυνηγού. Μια κοπέλα με κατάλευκο δέρμα, μαλλιά μαύρα σαν τη νύχτα και χείλη κόκκινα σαν το αίμα γίνεται αντικείμενο ζήλιας από τη μητριά της η οποία διατάζει έναν κυνηγό να τη σκοτώσει και να της φέρει την καρδιά της ως απόδειξη. Εκείνος αποφασίζει να χαρίσει τη ζωή στο κορίτσι, το οποίο βρίσκει καταφύγιο σε ένα σπίτι που μένουν επτά αδέρφια. Όταν η βασίλισσα μαθαίνει την αλήθεια προσπαθεί να τη δηλητηριάσει με ένα μήλο κι εν τέλει η κοπέλα ξυπνά από αυτό με το φιλί της πραγματικής της αγάπης. Η ιστορία που περιγράφει το βιβλίο όμως, είναι λίγο διαφορετική…

“Μια φορά κι ένα καιρό” (έτσι ξεκινάει κάθε παραμύθι), ζούσε σε ένα μακρινό βασίλειο μια πριγκίπισσα η Σόφι. Με δέρμα λευκό σαν χιόνι, μαύρα μαλλιά σαν τη νύχτα και χείλη κόκκινα σαν αίμα. Την ημέρα της ενηλικίωσής της πήγε με τον κυνηγό της μητριάς της στο δάσος. Την ώρα που έκαναν μια στάση για να ξεκουραστούν τα άλογα, ο κυνηγός έβγαλε ένα μαχαίρι και πήρε την καρδιά της κοπέλας. Αιτία αυτή τη φορά όμως δεν ήταν η ομορφιά της αλλά η καλοσύνη της, ένα χαρακτηριστικό που για πολύ κόσμο στην αυλή του παλατιού, δεν ήταν πρέπον για ένα κυβερνήτη. Η Σόφι είχε ακούσει αυτές τις κουβέντες και τις είχε πιστέψει κι έτσι δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει. Παρόλα αυτά σώθηκε με τη βοήθεια επτά αδερφών που της κατασκεύασαν μια νέα καρδιά που τοποθέτησαν στη θέση αυτής που ξεριζώθηκε. Το πρόβλημα με αυτή ήταν πως λειτουργούσε όπως τα ρολόγια και της απέμενε λίγος χρόνος μέχρι να ξεκουρδιστεί. Γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια, η Σόφι αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να πάρει πίσω την πραγματική καρδιά της και να βρει τρόπο να την τοποθετήσει πάλι πίσω στο σώμα της. Ένα ταξίδι που σκότωσε την πριγκίπισσα μέσα της και γέννησε μια βασίλισσα που απέδειξε σε όλους ότι το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό και η μεγαλύτερη δύναμη για έναν ηγεμόνα είναι η αγάπη”.

Όταν οι αδελφοί Γκριμ δημιούργησαν το παραμύθι της Χιονάτης, έπλασαν μια ζοφερή ιστορία με μαγεία, κανιβαλισμό κι απόπειρες δολοφονίας, μια και στην πρώτη εκδοχή η βασίλισσα κάνει δυο αποτυχημένες απόπειρες πριν τη χρήση του μήλου για να σκοτώσει τη Χιονάτη. Βασισμένη πάνω σε αυτή την εκδοχή η Τζένιφερ Ντόνελι δημιούργησε ένα βιβλίο που τοποθετεί τα γεγονότα αυτά στη μεσαιωνική περίοδο, μια περίοδο που το λαό βασιλεύουν ο φόβος, η πείνα, η μαγεία και τους βασιλείς οι δολοπλοκίες για το θρόνο και το στέμμα. Δημιουργεί έτσι ένα μοναδικά σκοτεινό σκηνικό για να αφήσει χώρο στην ανάπτυξη μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, (αυτή της πρωταγωνίστριας) και να δείξει πως στην πραγματικότητα ο μόνος που μπορεί να μας ανυψώσει ή να μας σταθεί εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. 

Η άλλη Χιονάτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Διόπτρα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;