2 νέα βιβλία μας έρχονται τον Οκτώβριο από τον μαγικό κόσμο του Harry Potter

Σχετική εικόνα

1 χρόνο και 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί» θα κυκλοφορήσουν 2 νέα βιβλία της συγγραφέως βγαλμένα από τον αγαπημένο σε πολλούς, μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ.

Στις 26 Ιουνίου 1997 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς βιβλίων-φαινόμενο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Τα βιβλία αυτά αναμένεται να στιγματίσουν και να μεγαλώσουν μια ολόκληρη γενιά καθώς τα παιδιά της εποχής αγάπησαν τον Χάρι Πότερ, το Χόγκουαρτς και όλον αυτόν τον όμορφο κόσμο της μαγείας με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που λατρεύουν τον Χάρι Ποτερ και κουβαλούν ακόμη μέσα τους το παράπονο για το δικό τους γράμμα από το Χόγκουαρτς που δεν έφτασε ποτέ.

Βασισμένες στα βιβλία, κυκλοφόρησαν στις αρχές του 21ου αιώνα και οι ταινίες Χάρι Πότερ ακολουθώντας την σειρά των βιβλίων με εισπράξεις πολλών εκατομμυρίων.

british library

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Ιούνιο, λοιπόν, που πέρασε συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου Χάρι Πότερ. Με αφορμή αυτό, πάνω που είχαν συνέλθει απ’ την χαρά τους οι λάτρεις του Χάρι Πότερ με την κυκλοφορία του «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί», η Βρετανική βιβλιοθήκη διοργανώνει μια έκθεση με τίτλο «A History of Magic» όπου, με την ευκαιρία, θα παρουσιαστούν και τα δύο νέα βιβλία της Ρόουλινγκ που θα πλουτίσουν λίγο ακόμα το σύμπαν του Χάρι Πότερ. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 4 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.  Οι τίτλοι των νέων βιβλίων είναι οι εξής: «Harry Potter: A History of Magic – The Book of the Exhibition» (Χάρι Πότερ: Μια ιστορία της μαγείας – Το βιβλίο της Έκθεσης) και  «Harry Potter – A Journey Through A History of Magic» (Χάρι Πότερ- Ένα ταξίδι μέσα από μια ιστορία της μαγείας).

Harry Potter: A History of Magic – The Book of the Exhibition

Σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της σχολής του Χόγκουαρτς: Βοτανολογία, Αστρονομία και Φροντίδα μαγικών πλασμάτων είναι τα μαθήματα που θα γνωρίσει κανείς. Πραγματικά ενθουσιώδες, ειδικά για τα παιδιά των ‘90s που μεγάλωσαν διαβάζοντας για αυτά ή βλέποντάς τα στις ταινίες. Μπορεί να μην ήρθε το γράμμα που μας καλούσε στην σχολή, αλλά με αυτό το βιβλίο θα μπορέσουμε-με κάποιον τρόπο- να φοιτήσουμε στο Χόγκουαρτς!

Harry Potter – A Journey Through A History of Magic

Παίρνοντας στα χέρια του αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης θα μπορέσει να ακολουθήσει την ιστορία της μαγείας ξεκινώντας από τους Μονόκερους, την Αλχημεία και την Αρχαία Μαγεία και φτάνοντας στην εποχή του Χόγκουαρτς.

Πραγματικά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα δύο βιβλία! Περιμένουμε εναγωνίως.

Ας κάνουμε τώρα μια αναδρομή 

Αποτέλεσμα εικόνας για hogwarts inside

στα παλιότερα-αλλά, φυσικά, όχι ξεχασμένα-βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ, βασισμένοι στα ονόματα.

Η Ρόουλινγκ, γράφοντας τα βιβλία της, ονόμασε τους χαρακτήρες της με ονόματα καθόλου τυχαία. Επίσης, χρησιμοποίησε και λέξεις καθόλου τυχαίες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συγγραφέας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην απονομή των ονομάτων και στην δημιουργία των λέξεων.

Πάμε να δούμε.

Άλμπους Ντάμπλντορ (Albus Dumbledore)

Όλοι γνωρίζουμε τον συμπαθέστατο διευθυντή της σχολής Χόγουαρτς, Άλμπους Ντάμπλντορ. Το Albus είναι λατινική λέξη και σημαίνει λευκός, λαμπρός, φωτεινός. Το Dumbledore είναι  αγγλική λέξη για το “bumblebee” – είδος μεγάλης μέλισσας. Όπως αναφέρει η J.K. Rowling: «Το εμπνεύστηκα καθώς τον φανταζόμουν να μουρμουράει. Μια από τις μεγάλες του αγάπες ήταν και η μουσική».

Βόλντεμορτ (Voldermort)

Ο περίφημος «Ξέρεις-Ποιος», ο σατανικός Βόλντεμορτ. Το όνομά του προέρχεται από το συνδυασμό των γαλλικών όρων “vol” (πτήση), “de” (από) και “mort” (θάνατος). Μπορεί να σημαίνει και «θάνατος κλέφτης», επειδή ο Βόλντεμορτ «έκλεψε» τους γονείς του Χάρι Πότερ, σκοτώνοντάς τους όταν ο Χάρι ήταν ακόμη μωρό.

Άργκους Φιλτς (Argus Filch)

Τον Άργκους Φιλτς τον γνωρίσαμε ως τον στρυφνό επιστάτη του Χόγκουαρτς όπου με την βοήθεια της γάτας του, της κυρίας Νόρις, έκανε την ζωή των μαθητών δύσκολη. Ο Άργος ήταν αρχαία ελληνική θεότητα με 100 μάτια, γνωστή και ως Άργος ο Πανόπτης. Ήταν υπηρέτης της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ, μια από τις ερωμένες του Δία που είχε μεταμορφωθεί σε αγελάδα. Είναι φανερή η συσχέτιση του Άργου με τον Άργκους, καθώς, όπως γνωρίζουμε ο Φλιτς βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα ακόμα και αν κοιμάται. Το “filch” είναι ρήμα που σημαίνει κλέβω.

Γκίλντροϊ Λόκχαρτ (Gilderoy Lockhart)

Τον γνωρίσαμε ως τον υπερόπτη και δειλό καθηγητή στο μάθημα εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών. Gilderoy, σημαίνει κοκκινοτρίχης στα γαελικά ενώ το Lockhart, είναι πόλη της Αυστραλίας κοντά στο Wagga Wagga. Ξέρω ότι κάτι σας θυμίζει αυτό… Ο Λόκχαρτ δεν είχε σκοτώσει το λυκάνθρωπο Wagga Wagga; Ακριβώς!

Κραμπ και Γκόιλ (Crabbe and Goyle)

Όλοι θυμόμαστε τον Κραμπ και Γκόιλ, τα τσιράκια του Μαλφόι. Αν αντιστρέψετε τα πρώτα γράμματα των ονομάτων τους, θα παρατηρήσετε ότι σχηματίζουν τα ρήματα “grab” (αρπάζω) και “coil” (κουλουριάζω). Είναι η χαρακτηριστική κίνηση που κάνει το φίδι όταν σκοτώνει το θήραμα. Για αυτό και εντάχθηκαν στον κοιτώνα του Σλίθεριν(σύμβολο του κοιτώνα Σλίθεριν είναι το φίδι).

Harry Potter έρχονται

Λούπιν (Remus Lupin)

Ο Ρέμους Λούπιν δίδασκε στο Χόγουαρτς «Άμυνα εναντίον των σκοτεινών τεχνών». Στα λατινικά “lupus” σημαίνει  λύκος. Το “Remus” έχει την καταγωγή του από το ένα από τα δίδυμα αδέρφια, Ρωμύλο και Ρέμο (ή Ρώμο), που ανατράφηκαν από λύκαινα και ίδρυσαν τη Ρώμη. Αυτό(η ανατροφή του Ρέμου από την λύκαινα) στάθηκε ως αφορμή για να δώσει η Ρόουλινγκ ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στον καθηγητή Λούπιν. Ποιο άραγε;

Ντράκο Μαλφόι (Draco Malfoy)

 Ο γνωστός αντίπαλος του Χάρι Πότερ. Ίσως ο Μαλφόι να είναι ο πιο εμπαθής χαρακτήρας της σειράς. Ακόμα και από τον Βόλντερμορτ. Αλαζόνας, αχάριστος, μισητός, φθονερός και θρασύδειλος. Στα γαλλικά, “mal foy” σημαίνει κακή πίστη. Δεν του έδωσε τυχαία η J.K. Rowling αυτό το επίθετο. Όπως και το Draco, που συμβολίζει το δόλο και την πονηριά. Ενδιαφέρον!

Σάλαζαρ Σλίθεριν (Salazar Slytherin)

Η J.K Rowling ξέρει από ιστορία και αυτό μας το αποδεικνύει με τον Σάλαζαρ Σλίθεριν. Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ ήταν Πορτογάλος δικτάτορας επί 36 χρόνια. Αυτός όπως και οι ομοϊδεάτες του πίστευαν στην καθαρότητα του αίματος, την Αρία φυλή. Όπως και το Σλίθεριν που δεν θέλει να έχει στις τάξεις του… λασποαίματους.

Χάγκριντ (Rubeus Hagrid)

Ήταν φύλακας των ζώων όπως και ο φανταστικός χαρακτήρας της J.K. Rowling. Το “Rubeus” έχει λατινική προέλευση και σημαίνει κόκκινος.

Τσο Τσανγκ (Cho Chang)

Η ανιχνεύτρια του Ravenclaw. Cho στα γιαπωνέζικα σημαίνει πεταλούδα.

Ναγκίνι (Nagini)

Το φίδι του Βόλντερμορτ. Στην ινδική μυθολογία ήταν υπερφυσικό θηλυκό φίδι.

Άραγκογκ (Aragog)

Τον Άραγκογκ τον γνωρίσαμε στο δεύτερο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ ως την γιγάντια αράχνη, φίλη του Χάγκριντ, εξ’ αιτίας της οποία μάλιστα ο καλόκαρδος γίγαντας αποβλήθηκε απ’ το Χόγκουαρτς όσο φοιτούσε εκεί. Το πρώτο συνθετικό προέρχεται από την ελληνική λέξη αράχνη, ενώ το δεύτερο σχετίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, πάλι με την αρχαία ελληνική λέξη «αγωγός» που σημαίνει αρχηγός. Να θυμίσουμε ότι ο Άραγκογκ ήταν αρχηγός όλων των αραχνών του Χόγκουαρτς.

Αλοχομόρα (Alohomora)

Ξόρκι που χρησιμοποιείται για να ανοίγει κλειδωμένες πόρτες. Προέρχεται από τη χαβανέζικη λέξη “aloha” που σημαίνει γεια και τη λατινική λέξη “mora” που δηλώνει κάτι που προκαλεί καθυστέρηση, το εμπόδιο. Συνειδητοποιείς πόσο έξυπνη είναι η λέξη, όταν συνδυάζεις την φράση που φτιάχνουν με την μετάφραση τους: Γεια σου εμπόδιο!

*Πηγή: Huffpost και Μηχανή του Χρόνου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαλιαρίτη

Φανατική με τα βιβλία και τη φωτογραφία αλλά ο μεγάλος έρωτας τα ταξίδια και η ιστορία. Μέλλουσα αρχαιολόγος, θεωρητική από μωρό οπότε η σχέση με το γράψιμο ήταν αναπόφευκτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;