Γνωστά βιβλία που παραλίγο να μην εκδοθούν ποτέ

Πηγή εικόνας: goethe.de

Κατοπινά γνωστά βιβλία υπήρξαν κάποτε μια στοίβα χαρτιών στη συγγραφική γωνιά του κουρασμένου και τότε λιγοστά δημοφιλούς συγγραφέα τους, καθώς ο δρόμος προς την έκδοση αποδεικνύονταν κακοτράχαλος και δύσβατος. Η αναζήτηση εμπνεύσεως, η μετουσίωση αυτής σε τέχνη, η επιμελημένη διόρθωση, η εκδήλωση εκδοτικού ενδιαφέροντος από κάποιον αξιόπιστο εκδοτικό οίκο και εντέλει η προώθηση του βιβλίου κι η αναγνώριση του από το αναγνωστικό κοινό αποτελούν μονάχα ορισμένους στόχους προς εκπλήρωση για κάθε εκκολαπτόμενο συγγραφέα, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη καλλιέργειας της υπομονής του και της επιμονής του, αλλά και μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, η οποία θα τον γλυτώσει απογοητεύσεων που ίσως επιφέρει μια πιθανή απόρριψη.

Ακόμα και γνωστά βιβλία, επομένως, τα οποία φέρουν την πλήρη πλέον αποδοχή των ειδημόνων του είδους τους, ήρθαν κάποτε αντιμέτωπα με τον κίνδυνο που ελλοχεύει για κάθε νέο συγγραφικό πόνημα, αυτόν της μη ολοκλήρωσης ή έστω της μη δημοσίευσης του έργου εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών. Εμείς από αυτά τα γνωστά βιβλία, πλέον πολυμεταφρασμένα από διαφορετικές εκδόσεις κι αγαπημένα το καθένα για διαφορετικούς λόγους, συγκεντρώσαμε μόνο μερικά, τα οποία κινδύνεψαν να μην γνωρίσουν ποτέ το εκτυφλωτικό φως της δημοσιότητας.

«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

γνωστά βιβλία
Πηγή εικόνας: protoporia.gr

Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό ημερολόγιο της νεαρής γερμανοεβραίας Άννας Φρανκ, το οποίο κρατούσε όσο κρυβόταν με την οικογένεια της από τους γερμανούς στο Πρίνσενχραχτ του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώνοντας, μέσα από την παιδική ματιά της, την φρίκη του φασισμού και την βαναυσότητα της ανελευθερίας. Το 1944 με τη σύλληψη και τη μεταφορά της οικογένειας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το ημερολόγιο του μικρού κοριτσιού παραμένει πίσω, και δεν θα εκδιδόταν ποτέ, αν δεν το ανακάλυπτε η γειτόνισσα και φίλη της οικογένειας, Miep Gies, φυλάσσοντας το μέχρι να το παραδώσει στον μοναδικό επιζών και πατέρα της οικογένειας, Otto Frank, ο οποίος και συνέβαλε το 1947 στην πρώτη του έκδοση.

«Λολίτα» του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

γνωστά βιβλία
Πηγή εικόνας: estandarte.com

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ευρέως γνωστά βιβλία. Ένα επίμαχο μυθιστόρημα, χαρακτηριστικό λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του, καθώς η θεματική του επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή κι αναξιόπιστο αφηγητή, μεσήλικα καθηγητή λογοτεχνίας με το ψευδώνυμο Χάμπερτ Χάμπερτ, ο οποίος παθαίνει ψύχωση με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, την Ντολόρες (Λολίτα για τον ίδιο), αναπτύσσοντας σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Το έργο αυτό, που πρωτοεκδόθηκε το 1955 στο Παρίσι κι έκτοτε αγαπήθηκε και μισήθηκε, συκοφαντήθηκε κι απαγορεύτηκε, δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ, αν η γυναίκα του συγγραφέα του, Vera, δεν είχε αρπάξει από τα χέρια του το μισοτελειωμένο χειρόγραφο όταν ο ίδιος επιθυμούσε να το κάψει στην αυλή του σπιτιού του.

«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι.

γνωστά βιβλία
Πηγή εικόνας: skroutz.gr

Αυτό το μυθιστορηματικό μανιφέστο ανθρωπιάς και συμπόνιας, το οποίο διαδραματίζεται στον αμερικανικό νότο της δεκαετίας του ’30 κι αφηγείται μέσα από την ματιά των παιδιών του πρωταγωνιστή, δικηγόρου Άττικους Φιντς, την απόπειρα του να υπερασπιστεί στο δικαστήριο έναν νεαρό μαύρο, παγιδευμένο στις προκαταλήψεις των καιρών, κατόρθωσε από το 1960 που εκδόθηκε, να συνταράξει πολλές ναρκωμένες συνειδήσεις. Αίσθηση, συνεπώς, προκαλεί το γεγονός πως αυτό το αριστούργημα δεν θα δημοσιευόταν, καθώς η ίδια η συγγραφέας του, όντας απογοητευμένη από τη συγγραφή του, πέταξε το χειρόγραφο έξω από το χιονισμένο της παράθυρο. Τα ευχαριστήρια για την διάσωση του, τα οφείλουμε στον ατζέντη της!

«Κάρι» του Στίβεν Κινγκ.
γνωστά βιβλία
Πηγή εικόνας: skroutz.gr
Και για το τέλος… το πρώτο μα κι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του πλέον διασημότατου συγγραφέα φαντασίας και τρόμου, Στίβεν Κινγκ, με θέμα την ιστορία ενός αφελούς και χωρίς φίλους κοριτσιού σε ένα σχολείο, το οποίο ανακαλύπτει ότι διαθέτει ειδικές δυνάμεις τηλεκίνησης κι αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Η συγγραφή αυτού του μυθιστορήματος ξεκίνησε το 1973, μόλις ένα χρόνο δηλαδή πριν την δημοσίευση του, όμως αυτή τότε έμοιαζε με άπταιστο όνειρο. Ο νεαρός συγγραφέας, που ξεκίνησε να γράφει για βιοποριστικούς λόγους, σκοπεύοντας να πουλήσει την ιστορία του σε κάποιο περιοδικό έναντι ενός χαμηλού ποσού, πριν καν την ολοκληρώσει, πέταξε απογοητευμένος το χειρόγραφο του στα σκουπίδια. Η σύζυγος του, Τάμπιθα, μαζεύοντας το την επόμενη μέρα, ήταν αυτή που τον προέτρεψε να συνεχίσει την συγγραφή του.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;