Γιορτή του Πατέρα: 6+1 βιβλία για τη σχέση πατέρα-παιδιού

Πηγή εικόνας: enimerosi-news.gr

Εκτός από τη Γιορτή της Μητέρας, αν και δεν είναι τόσο γνωστή στη χώρα μας, υπάρχει και η Γιορτή του Πατέρα. Αποτελεί κινητή γιορτή και εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία.

Με βάση τη Βικιπαίδεια η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Grace Golden Clayton, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη “τραγωδία του Μόνονγκα” μερικούς μήνες πριν. Είναι πιθανόν η Clayton να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά. Η Clayton διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη.

Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Sonora Dodd από την Ουάσινγκτον. Η Dodd μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας, διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, 2 μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Clayton. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες για να επισημοποιηθεί η γιορτή, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον Πρόεδρο Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον. Στη χώρα μας, η γιορτή καθιερώθηκε από το Σύλλογο διαζευγμένων ανδρών, εξαιτίας της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι μπαμπάδες στα δικαστήρια, σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών.

Χρόνια πολλά λοιπόν στους μπαμπάδες που γιορτάζουν φέτος στις 20 Ιουνίου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαμπά, μεγάλωσέ με – Κώστας Κρομμύδας

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα πάρετε μια μικρή ιδέα για το τι σημαίνει «μεγαλώνω και ανατρέφω ένα παιδί». Πόσο καλύτερο άνθρωπο σε κάνει το μεγάλωμα ενός παιδιού, πόσο πιο ευαίσθητος αλλά και υπεύθυνος γίνεσαι. Αν και από τον τίτλο του είναι φανερό πως απευθύνεται στους μπαμπάδες, οι μαμάδες θα ήταν καλό να το διαβάσουν για να καταλάβουν την ψυχολογία ενός άντρα που ασχολήθηκε πολύ και έτσι να βοηθήσουν το δικό τους έτερον ήμισυ να συμμετάσχει ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού τους. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι όλα αυτά είναι ιδωμένα με τα μάτια ενός άντρα, συζύγου, πατέρα. Για κάποιους πατεράδες, η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένας άγνωστος κόσμος και καλό θα ήταν να τους βοηθήσουμε να τον κατανοήσουν, ώστε να μην τους φαίνεται τόσο τρομακτικός.

Ο Κώστας Κρομμύδας, με την ιδιότητα του μπαμπά αυτή τη φορά, μας χαρίζει ένα βιβλίο για μπαμπάδες που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και για μαμάδες που θέλουν να καταλάβουν την ψυχολογία τους, και μαζί να κάνουν το καλύτερο για την ανατροφή των παιδιών τους.

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα εδώ.

Μια αγκαλιά – Μαρίνα Γιώτη

Πηγή εικόνας: dioptra.gr

Οι περισσότερες κόρες έχουμε τεράστια αδυναμία στον πατέρα μας.
Ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, μια σχέση που καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άλλο φύλο, ένα πρότυπο που μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή και ένα μέτρο σύγκρισης για κάθε άντρα που συναντάμε.
Κοντά του νιώθουμε ασφαλείς και η έλλειψή του μας ωθεί να ψάχνουμε αγωνιωδώς για κάτι που θα μπορούσε να καλύψει το κενό του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ξεπερνάμε ποτέ και ας μην το παραδεχόμαστε.
Όμως και οι μπαμπάδες μας δεν έχουν μάτια για άλλη, εκτός και αν είναι η αδελφή μας.
Μεγαλωμένοι να μη δείχνουν τα αισθήματά τους, τα λόγια που τελικά δεν ειπώνονται δημιουργούν σχέσεις που κινούνται κάπου μεταξύ υπερπροστασίας και λατρείας.

Αυτό είναι ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής μας, τον μπαμπά μας.

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα εδώ.

Μπαμπάς κομάντο – Neil Sinclair

Πηγή εικόνας: psichogios.gr

Κρατάτε στα χέρια σας ένα ανεκτίμητο εγχειρίδιο εκπαίδευσης μάχιμων πατεράδων. Γραμμένο από τον πρώην κομάντο και πατέρα τριών παιδιών Νιλ Σινκλέρ, το εγχειρίδιο αυτό με λίγα λόγια και σταράτα θα σας μάθει πώς:
Να οργανωθείτε για την άφιξη του νεοσύλλεκτου.
Να ετοιμάζετε θρεπτικά γεύματα για τη μονάδα σας.
Να αντιμετωπίζετε ανταρσίες στις γραμμές σας.
Να διατηρείτε το ηθικό σας ακμαίο και να ψυχαγωγείτε τους στρατιώτες σας.

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός εδώ.

Ο μπαμπάς μου… ο ήρωάς μου – Παναγιώτης Δημητρόπουλος

Πηγή εικόνας: ellinoekdotiki.gr

Οπισθόφυλλο:
– Κοίτα, μπαμπά, κοίτα!
– Τι συμβαίνει, κορίτσι μου; Δεν βλέπω τίποτα περίεργο.
– Δες το παιδάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι ο Στέφανος, ο συμμαθητής μου.
– Ο κύριος που βαδίζει στο πλάι του είναι ο μπαμπάς του. Μα είναι αλλιώτικος. Όχι σαν κι εσένα.
– Αλλιώτικος; Γιατί;
– Να… αυτός ο κύριος -όλα τα παιδιά το λένε- δεν είναι o αληθινός μπαμπάς του.

Μια συναρπαστική ιστορία που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του.

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική εδώ.

Η ζωή με τον μπαμπά – Δημήτρης Τσιλινίκος

Πηγή εικόνας: epomenostathmos.gr

Οπισθόφυλλο: “Η μαμά λείπει σε ταξίδι”, οπότε κι εγώ ζω τη ζωή μου με τον μπαμπά. Ο μπαμπάς είναι κάτι σαν τον Σούπερμαν. Έχει κρυφές υπερδυνάμεις που καμιά φορά δεν τις ξέρει ούτε κι ο ίδιος! Μόνο έτσι εξηγείται πώς καταφέρνει και τα βγάζει πέρα… με τα δύσκολα που του βάζει η ζωή.

Ποια μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού που ζει με τον μπαμπά του, όταν η μαμά “λείπει” από το σπίτι; Πώς τα μάτια ενός παιδιού μεταφράζουν αυτή την πραγματικότητα; Έχει τη δυνατότητα ένα παιδί να συμμετάσχει στις ευθύνες που απορρέουν από μια τέτοια συμβίωση, δίχως να ακυρωθούν όλα όσα απαρτίζουν τον παιδικό κόσμο; Πότε η παιδική ανεμελιά συναντά την συνεργασία;

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός εδώ.

Ο μπαμπάς μου – Soosh

Πηγή εικόνας: vivliopoleiopataki.gr

Οπισθόφυλλο: Ένα κορίτσι μιλά για τον πατέρα της. Για τις στιγμές μαζί του. Όμως, τι κάνει αλήθεια ένας πατέρας; Όχι, λάθος ερώτηση. Αόριστη, οι γενικεύσεις δεν έχουν θέση. Τι κάνει ΑΥΤΟΣ ο πατέρας και μας μιλά η κόρη του γι’ αυτόν;

“Με κάνει να γελάω.
Λέει τις καλύτερες ιστορίες για να κοιμηθώ.
Δεν με νοιάζει τι κάνουμε, αρκεί να είμαστε μαζί.”

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη εδώ.

Ο δικός μου ο μπαμπάς – Μάκης Τσίτας

Πηγή εικόνας: vivliopoleiopataki.gr

Οπισθόφυλλο: “Όλοι οι μπαμπάδες είναι καλοί. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τους, θα σας το πουν. Όμως ο δικός μου ο μπαμπάς είναι ο καλύτερος! Κι αυτό που λέω είναι πέρα για πέρα αλήθεια!”

Βρείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γκέσκου

Βιβλιοθηκονόμος με εμμονή στην τελειομανία. Φωτογραφίζω τα πάντα γύρω μου. Αγαπώ τις σειρές. Στόχος μου να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ (και να μιλάω λιγότερο σύμφωνα με τους φίλους μου). Φράση που ανακαλώ στα δύσκολα: όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;