Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ η αστυνομική λογοτεχνία;

SHARE

αστυνομική λογοτεχνία

Τις προάλλες χάζευα τη βιβλιοθήκη μου ψάχνοντας για το επόμενο ανάγνωσμά μου όταν συνειδητοποίησα πως περισσότερα από τα μισά βιβλία που έχω είναι αστυνομικά. Αρχικά αυτό δεν μου έκανε εντύπωση, είμαι, άλλωστε, φαν του είδους. Όμως από καθαρή περιέργεια έκανα μια αναζήτηση στο Google για τις πωλήσεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων τα τελευταία χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται στο συγκεκριμένο είδος αντιστοιχεί το 25-40% των συνολικών πωλήσεων των βιβλίων, ένα προφανώς σημαντικό ποσοστό.

Από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και από την γενικότερη εικόνα ροπής του κοινού προς το είδος, εγείρεται ένα ξεκάθαρο ερώτημα: Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ η αστυνομική λογοτεχνία; Είναι ανησυχητικό ότι πολλοί από εμάς βρίσκουμε ευχαρίστηση στο να διαβάζουμε για φρικιαστικούς φόνους, αδίστακτους δολοφόνους και άλυτες υποθέσεις;

αστυνομική λογοτεχνία
Πηγή: www.ohiolegaldefense.com

Ένα είναι το σίγουρο, το μυστήριο δημιουργεί αγωνία και η αγωνία είναι αυτή που σε κάνει να γυρίζεις τις σελίδες του βιβλίου με κομμένη σχεδόν την ανάσα. Η μάχη ενάντια στο χρόνο, η προσπάθεια να διαλευκάνεις το έγκλημα πριν τον επιθεωρητή – πρωταγωνιστή δημιουργούν μια σχεδόν διαδραστική σχέση ανάμεσα σε εσένα, τον αναγνώστη, και το μυθιστόρημα, μια σχέση που δύσκολα επιτυγχάνεται στα υπόλοιπα λογοτεχνικά είδη.

Φυσικά, ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι και η έμφυτη, ανθρώπινη περιέργεια για το διαφορετικό. Πώς σκέφτεται ένας δολοφόνος; Ποια είναι τα κίνητρά του; Πώς σχεδιάζει το έγκλημα και τι ακριβώς νιώθει μετά την ολοκλήρωσή του; Τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι ό,τι πιο κοντινό θα έχουμε οι περισσότεροι από εμάς ως απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Ίσως, βέβαια, μέσα από την αστυνομική λογοτεχνία αναζητούμε και κάποιο είδος δικαίωσης για τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα της πραγματικής ζωής. Για όλες εκείνες τις φορές που ένας αληθινός δολοφόνος ξέφυγε ή τιμωρήθηκε ανεπαρκώς (κατά τη δική μας άποψη) υπάρχει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο ο υπεύθυνος πιάνεται την τελευταία στιγμή, τα κίνητρά του φανερώνονται και η υπόθεση κλείνει για πάντα.

Advertisement
αστυνομική λογοτεχνία
Πηγή: www.penna.gr

Ο πιο ανησυχητικός, κι όμως αρκετά αληθινός, λόγος για τον οποίο μας αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία είναι αυτή η ματιά που ρίχνουμε σε μια ζωή τελείως διαφορετική από τη δική μας, αυτή ενός αδίστακτου δολοφόνου. Μέσα από ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορούμε να εξερευνήσουμε τα πιο σκοτεινά και επικίνδυνα μέρη από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Κι αυτό είναι τελικά που μας γοητεύει περισσότερο, η άδεια να μπούμε στο μυαλό ενός δολοφόνου και να σκεφτούμε όπως αυτός, χωρίς, φυσικά, να είμαστε ικανοί για τα ανείπωτα εγκλήματα που θα ακολουθήσουν.

Για καθέναν φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας μπορεί να ισχύουν όλα ή και τίποτα από τα παραπάνω. Η επιλογή βιβλίου είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Απ’ ότι φαίνεται, πάντως τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν πρόκειται να φύγουν από τις λίστες των best sellers σύντομα. Κι εμένα προσωπικά αυτό δεν με χαλάει καθόλου.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG