Γιατί διαβάζουμε τον «Άρχοντα των Μυγών» του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ μέχρι σήμερα

Γκόλντινγκ
Πηγή εικόνας: learning.blogs.nytimes.com

Ο «Άρχοντας των Μυγών» γράφτηκε από τον Ουίλιαμ Γκόλντινγκ το 1954 και είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα. Πρόκειται για μία αλληγορική περιπέτεια στην οποία μια ομάδα αγοριών βρίσκονται (μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα) σε ένα απομονωμένο νησί και προσπαθούν αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να στείλουν «S.O.S.» σε τυχόν περαστικά πλοία. Ο Γκόλντινγκ έγραψε το μυθιστόρημα μετά από την τετραετή υπηρεσία του στον αγγλικό στρατό, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ιστορία θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με τη σύσταση της κοινωνίας, αλλά και την ευθραυστότητα του πολιτισμού.

Γκόλντινγκ
Πηγή εικόνας: mhpbooks.com

Ο Ουίλιαμ Γκόλντινγκ γεννήθηκε στην Κορνουάλη και ξεκίνησε τις σπουδές του με στόχο να γίνει επιστήμονας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κάποια στιγμή «επαναστάτησε» και διάλεξε να αλλάξει κατεύθυνση και να εστιάσει στην αγγλική φιλολογία. Όσο ήταν στην Οξφόρδη, έγραψε μόνο μερικά ποιήματα και στη συνέχεια μπήκε στο στρατό για τις ανάγκες του πολέμου. Το 1954, όταν πια είχε τελειώσει με τη θητεία του, έγραψε τον «Άρχοντα των Μυγών» στα αντιπολεμικά χνάρια του Τζόζεφ Κόνραντ και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αργότερα έγινε καθηγητής πανεπιστημίου και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το βιβλίο του διδάσκεται πλέον σε σχολεία, τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Αμερική όπου και δίδαξε.

Στιγμιότυπο από την κινηματογραφική μεταφορά του 1990. Πηγή εικόνας: thetimes.co.uk

Ο τίτλος του βιβλίου του Γκόλντινγκ είναι συμβολικός και έχει παραπάνω από μια ερμηνείες. Ο Άρχοντας των Μυγών είναι μια κακή μετάφραση της εβραϊκής λέξης «Βελζεβούλης», που αποτελεί μία ονομασία για το Διάβολο. Ο Διάβολος όμως του Γκόλντινγκ έχει μικρή σχέση με το Χριστιανικό Διάβολο. Εδώ, συμβολίζει την ανομία και την αναρχία, όταν αυτές κυριαρχούν πάνω από τη λογική και τον πολιτισμό. Οι χαρακτήρες, αν και παιδιά, προσπαθούν αρχικά να σχηματίσουν μια κοινωνία με δομή και να βάλουν σε λογική σειρά τις εργασίες, όπως το άναμμα της φωτιάς στο βουνό και το κυνήγι των χοίρων στη ζούγκλα. Εκείνο που τελικά κλονίζει τις ισορροπίες, είναι ο φόβος για ένα αόρατο τέρας και τελικά ο ανταγωνισμός  και η διχόνοια κυριαρχούν ανάμεσα στους δυνατότερους.

Πηγή εικόνας: myfavnotes.blogspot.com

Δείτε το trailer της πρώτης κινηματογραφικής μεταφοράς (1963) στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=cLOgGd9ID5c

Η καθαρά συμβολική ιστορία, που έχει επηρεάσει αμέτρητα βιβλία και ταινίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, «Lost» (2004-2010), συνεχίζει να αγγίζει τους αναγνώστες μέχρι και σήμερα. Ο λόγος που ο «Άρχοντας των Μυγών» έχει απήχηση σχεδόν 70 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, είναι γιατί η απόσταση μεταξύ της εξευγενισμένης κοινωνίας και του φυλετισμού παραμένει μικρή και δεν είναι δύσκολο ο άνθρωπος να επιστέψει ανά πάσα στιγμή στην ζωώδη φύση του. Ο Γκόλντινγκ μας θυμίζει επίσης πως ο πολιτισμός δεν μπορεί να βασιστεί στις επιταγές μιας οποιασδήποτε αρχής, αλλά μόνο στην ατομική θέληση για κάτι πνευματικά ανώτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκόλντινγκ
Πηγή εικόνας: biography.com

Όπως και η «Καρδιά του σκότους» (1899) του Κόνραντ, έτσι και ο «Άρχοντας των Μυγών» του Γκόλντινγκ είναι παραδείγματα προς αποφυγή. Ο Γκόλντινγκ τολμάει τη σύγκριση των ναυαγημένων αγοριών με την ίδια την κοινωνία των μεγάλων (στα πλαίσια του πολέμου) και δεν αργεί να φτάσει στο συμπέρασμα πως οι δύο αυτές καταστάσεις λίγο απέχουν μεταξύ τους. Ο «Άρχοντας των Μυγών» αξίζει να διαβαστεί σήμερα, όσο θα αξίζει και για πολλά χρόνια στο μέλλον, ώσπου ο άνθρωπος να καταφέρει να δαμάσει πλήρως τα ένστικτά του και να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει ποτέ ξανά θύμα τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;