George Eliot: μια διαφορετική συγγραφέας

George Eliot
Πηγή εικόνας: moscsp.ru

Η γνωστή συγγραφέας με το ψευδώνυμο George Eliot, Mary Ann Evans, γενννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1819. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός, επιμελήτρια κειμένων και μεταφράστρια, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες και συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής (1837-1901). Όπως πολλές συγγραφείς της εποχής της (αδελφές Bronte, H. D. Everett, “George Sand”/Amantine Lucile Aurore Dupin), έγραφε χρησιμοποιώντας ανδρικό ψευδώνυμο προκειμένου να αποφύγει τα στερεότυπα που συνδέονταν με τις γυναίκες συγγραφείς. Το λογοτεχνικό ύφος της, που χαρακτηριζόταν από τη φιλοσοφική προσέγγιση των κοινωνικών φαινομένων, ξεχωρίζει ακόμη στην αγγλόφωνη και διεθνή λογοτεχνία ως κορυφαίο. Έφυγε από τη ζωή στις 22 Δεκεμβρίου 1880.

 

Νεανικά χρόνια

Η Mary Ann Evans γεννήθηκε σε μία οικογένεια με έξι αδέλφια,εκ των οποίων τα δύο ήταν ετεροθαλή. Από μικρή αγαπούσε το διάβασμα και ήταν οξυδερκής, έτσι συνέχισε την εκπαίδευσή της μέχρι τα 16 της χρόνια – την ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα για τις γυναίκες του τότε. Μετά από αυτήν την ηλικία συνέχισε τη μελέτη λογοτεχνίας ενώ δεν σταμάτησε τη δια βίου εκπαίδευσή της, μαθαίνοντας μάλιστα γερμανικά και λατινικά. Με τον θάνατο της μητέρας της, κλήθηκε να αναλάβει τον ρόλο της οικοδέσποινας του σπιτιού. Μετά από μερικά χρόνια, μετακόμισε με τον πατέρα τη από το σχετικά επαρχιακό Warwickshire στο Coventry, όπου έκανε πολλές γνωριμίες με διανοούμενους (Ralph Waldo Emerson, Herbert Spencer και άλλους). Οι συζητήσεις με τους παραπάνω ανθρώπους των γραμμάτων την οδήγησε στο να αναθεωρήσει πλήρως τα θρησκευτικά της πιστεύω και να στραφεί στον αγνωστικισμό. Αυτές οι πεποιθήσεις της έφεραν της George Eliot σε προσωρινή ρήξη με τον πατέρα της, τον οποίο όμως δε σταμάτησε να έχει σε μεγάλη εκτίμηση και να θαυμάζει απεριόριστα.

 

Προσωπική ζωή

Στα 30 της, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, η George Eliot αποφάσισε να μείνει στην Ελβετία. Μετά επέστρεψε στην Αγγλία, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Έμεινε με έναν καλό της φίλο και εκδότη της εφημερίδας στην οποία θα έπιανε δουλειά με όνομα “The Westminster Review”. Ένα χρόνο μετά σύναψε δεσμό με τον φιλόσοφο και κριτικό George Henry Lewes. Η σχέση αυτή τάραξε την κοινωνία της εποχής καθώς ο Lewes ήταν ήδη παντρεμένος με παιδιά. Η κοινωνική αυτή ταραχή δεν προκλήθηκε τόσο από την ύπαρξη του “παράνομου” δεσμού με έναν παντρεμένο -κοινό μυστικό της τότε καλής κοινωνίας- όσο το γεγονός ότι ήταν ανοιχτοί και περήφανοι για αυτή τη σχέση. Συγκατοίκησαν και γιόρτασαν την ένωσή τους λίγα χρόνια μετά την αρχή του δεσμού τους. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 61 της παντρεύτηκε τον κατά 21 χρόνια νεότερό της John Walter Cross. Τον Μάιο του 1980 παντρεύτηκε, αλλά δυστυχώς μόλις εφτά μήνες μετά πέθανε λόγω νεφρικής νόσου που την βασάνιζε για πολλά χρόνια.  Θάφτηκε μαζί με άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς αμφισβητίες όπως ο Karl Marx και ο αγαπημένος της George Henry Lewes.

Συγγραφικό στυλ και επιρροές

Πηγή εικόνας: https://boro.gr/255800/george-eliot-2/

Η θεματική της αφορούσε πάντα την χαμηλή κοινωνικοοικονομική τάξη, την σύγχρονη πολιτική κατάσταση με σκοτεινά μοτίβα όπως τον θάνατο, την απάτη και την κοινωνική καταπίεση. Την απασχολούσε ιδιαίτερα η εξέταση της φύσης του γάμου και της θέσης της γυναίκας, ενώ ύμνησε την ομορφιά της επαρχίας και της φύσης όσο λίγοι άλλοι σύγχρονοί της. Ιδιαίτερο ταλέντο της Τζωρτζ Έλιοτ, ήταν να κάνει τους αναγνώστες να συμπαθούν τους πρωταγωνιστές, αντί απλά να τους κατακρίνουν. Όπως πολλοί άλλοι συγγραφείς, έτσι και η ίδια άρχισε να γράφει μυθιστορήματα σε μεγάλη ηλικία -συγκεκριμένα στα 37 έτη της- έχοντας αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες από τη ζωή και αποφεύγοντας τα λάθη των νέων.

Το μυθιστόρημά της”Μιντλμαρτς” θεωρείται από πολλούς το καλύτερο μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα και από τα κορυφαία της Βικτωριανής εποχής. Φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την Jane Austin και τον William Wordsworth. Η Virginia Wolf και ο Oscar Wilde έχουν μιλήσει με τα καλύτερα για το έργο της. Οι αναγνώστες, και ιδιαίτερα οι γυναίκες της εποχής της έβρισκαν ιδιαίτερη παρηγοριά και κατανόηση στη λογοτεχνία της. Ξεχωρίζει όχι μόνο ως συγγραφέας, αλλά και ως μία γυναίκα με ιδιαίτερα μοντέρνες ιδέες για τον προορισμό της γυναίκας και  την αξία της πέρα από την εμφάνισή της.

 

Μεταφρασμένη Εργογραφία

 • Scenes of clerical life (Σκηνές του βίου των κληρικών, 1858), τρεις νουβέλες
  • The sad fortunes of the rev. Amos Barton (Οι κακοτυχίες του αιδεσιμότατου Έιμος Μπάρτον)
—μτφ. Καίτη Οικονόμου (εκδ.”Το Ποντίκι”, 2006)
  • Mr Gilfil’s love story (Η ερωτική ιστορία του κ. Τζίλφιλ)
—μτφ. Α.Π. Κουρτίδης με τον τίτλο “Πριν προφθάση ν’ ανθήση” (εκδ. “Ελευθερουδάκης”, 1930)
  • Janet’s repentance (Η μετάνοια της Τζάνετ)
 • Τhe lifted veil (Ο ανασηκωμένος πέπλος, 1859), νουβέλα
—μτφ. Αργυρώ Μαντόγλου (εκδ. “Πατάκης”, 1997)
—μτφ. Αλίνα Πασχαλίδη (εκδ. “Εστία”, 1998)
—μτφ. Γιώργος Μπαρουξής (εκδ. “Το Ποντίκι”, 2007)
 • The mill on the Floss (Ο μύλος στον Φλος, 1860), μυθιστόρημα
—μτφ. Ανδρέας Σπυρόπουλος (εκδ. “Μαγκανιάς”, χ.χ.)
—μτφ. Έλλη Φιλοκύπρου (εκδ. “Σύγχρονη Εποχή”, 1988)
 • Silas Marner, 1861, μυθιστόρημα

—μτφ. Γιάννης Σπανδωνής (εκδ. “Οδυσσέας”, 1980)

—μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης (εκδ. “Μαΐστρος”, 2007)

 • Middlemarch (Μίντλμαρτς, 1871-72), μυθιστόρημα

—μτφ. Εύη Γεωργούλη (εκδ. “Ίνδικτος”, 2006)

—μτφ. Κλεοπάτρα Λεονταρίτου (εκδ. “Κατάρτι”, 2007)

Πηγές


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;