Εθνική Βιβλιοθήκη Παρισιού, η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Παρισιού ιδρύθηκε από τον Κάρολο Ε’ το 1368, όταν κληρονόμησε μια σειρά χειρογράφων από τον προκάτοχό του Ιωάννη Β’. Ο Κάρολος Ε’ φαίνεται ότι προστάτευε και ενθάρρυνε τη δημιουργία βιβλίων και συλλογών κάτι που δεν υιοθετήθηκε από τους διαδόχους του. Έτσι μετά τον θάνατό του η πρώτη συλλογή, αυτή που είχε κληρονομηθεί  από τον Ιωάννη Β’, αγοράστηκε και μεταφέρθηκε στην Αγγλία. Ωστόσο την ανάπτυξη της βιβλιοθήκης βοηθάει ότι την εποχή αυτή αναπτύσσεται η τυπογραφία και έτσι η βιβλιοθήκη αρχίζει σταδιακά να εμπλουτίζεται με νέες συλλογές. Η βιβλιοθήκη άνοιξε για το κοινό το 1692 και σταδιακά οι συλλογές αυξήθηκαν με αγορές αλλά και χορηγίες.

Κατά την Γαλλική επανάσταση υπήρξε ο κίνδυνος για μερική ή ολική καταστροφή της, αλλά το κακό αποφεύχθηκε  λόγω των διπλωματικών δραστηριοτήτων του Antoine Augustin Renouard και του Joseph Van Praet. Μετά το τέλος της Γαλλικής επανάστασης η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε από την μεταφορά σημαντικού υλικού που προερχόταν από την κατάσχεση των ιδιωτικών συλλογών των αριστοκρατών και των κληρικών.

Μετά την ίδρυση της πρώτης γαλλικής δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1792 η βιβλιοθήκη κηρύχθηκε ως εθνική περιουσία και μετονομάστηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη (Bibliothèque nationale de France, BnF). Έτσι, επιτράπηκε στο κοινό η ελεύθερη πρόσβαση στα τεκμήρια και τα αρχεία της και έγινε η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά 17ο αιώνα ο Ναπολέων έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την βιβλιοθήκη και προχώρησε στην ανταλλαγή των διπλών βιβλίων με άλλα ίσης αξίας. Επίσης, κατάφερε να αυξήσει τις συλλογές παίρνοντας χειρόγραφα ως λάφυρα από τις κατακτήσεις του.

Το 1868 η Εθνική βιβλιοθήκη μετονομάζεται σε Αυτοκρατορική Εθνική βιβλιοθήκη και μεταφέρθηκε σε νεόκτιστο κτίριο στην οδό Richelieu. Μια δεκαετία αργότερα το κτίριο επεκτάθηκε περαιτέρω από τον ακαδημαϊκό αρχιτέκτονα Jean Louis Pascal.

Στην βιβλιοθήκη σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 ελληνικά χειρόγραφα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περιέχει σχεδόν όλη την εκδοτική παραγωγή της Γαλλίας. Το τμήμα των χειρογράφων στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή μεσαιωνικών και σύγχρονων χειρογράφων παγκοσμίως.
Το 2000 αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2011 με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους Bruno Gaudin και Virginie Bregal. Μέσα στην βιβλιοθήκη σήμερα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπου πραγματοποιούνται παρουσιάσεις εκθέσεων, οργανώνονται εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν το βιβλίο.


Πηγή όλων των φωτογραφιών: pinterest.co.uk


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;