Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Παρουσίαση νέων εκδόσεων)

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Παρουσίαση νέων εκδόσεων)

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.30, η εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα παρουσιάσει τις καινούριες της εκδόσεις. Δύο νέα βιβλία, που αφορούν τους Χαλκιδικιώτες, τους Μακεδόνες, τους Έλληνες…

Στο πρώτο, συγγραφέας είναι ο κ. Νικόλαος Εμμ. Παπαοικονόμου, Φιλόλογο- Αρχαιολόγο με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική αρχαιολογία, με τίτλο «Προσωπογραφία Αγωνιστών του 1821. Από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη». Είναι ένα ογκώδες σύγγραμμα στο οποίο παρουσιάζονται 1300 αγωνιστές του 1821 από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Το υλικό για τη συγγραφή του βιβλίου βασίζεται σε ανέκδοτες πηγές των γενικών Αρχείων του Κράτους, καθώς και του Αρχείου Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Είναι το δεύτερο βιβλίο του κ. Παπαοικονόμου μετά το «Ουρλιαχτά», που εκδόθηκε το 2011 από τις εκδόσεις Ιωλκός. Κατά την παρουσίαση, εισηγητής για το βιβλίο είναι ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Παρουσίαση νέων εκδόσεων)

Στο δεύτερο, συγγραφέας είναι ο κ. Δημήτριος Αγγ. Παπάζης, Αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης με διδακτορικές σπουδές στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ και έντονο ενδιαφέρον για τα ιστορικά και εκκλησιαστικά θέματα, όπως φαίνεται και από το συγγραφικό του έργο. Το βιβλίο Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Παρουσίαση νέων εκδόσεων)που παρουσιάζεται, με τίτλο «Βάβδος, Ιστορική και εκκλησιαστική μελέτη» Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο αναπτύσσονται γενικά ιστορικά στοιχεία του Βάβδου, σχετικά με την Ίδρυση, την Πληθυσμιακή κατάσταση και την Εθνική, Κοινοτική, Εκπαιδευτική, Επαγγελματική – Οικονομική και Πολιτιστική ζωή του τόπου. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναπτύσσονται ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοδοσία, τον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, το Ναΰδριο του Αγίου Νικολάου, εξωκλήσια, παρεκκλήσια και προσκυνητάρια, παλαιά μετόχια του Αγίου Όρους στην ευρύτερη περιοχή του Βάβδου, Κληρικούς και μοναχούς, περιουσιακά στοιχεία, καθώς και Εκκλησιαστική αλληλογραφία για υποθέσεις του Βάβδου τον 20ό αιώνα. Επιπλέον, στο βιβλίο περιλαμβάνεται Κατάλογος των ιερέων του Βάβδου (1939 – 2016). Τα στοιχεία του, ο κ. Παπάζης, διασταυρώνει με πρωτογενές υλικό του τόπου. Κατά την παρουσίαση, την εισήγηση για το βιβλίο έχει αναλάβει ο κ. Διονύσιος Βαλαής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδήλωση θα ανοίξει με το χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Αθανάσιο Ε. Καραθανάση. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει ο κ. Βασίλειος Πάππας, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Διδάκτωρ Ιστορίας, και πρώην Βουλευτής Χαλκιδικής.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939. Είναι οργανισμός συλλογής και μελέτης γλωσσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού υλικού, που αναφέρεται στη Μακεδονία. Η εταιρεία έχει τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο οργανισμός στεγάζεται σε τρία κτίρια στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Λευκό Πύργο. Η εταιρεία διαθέτει Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη, και πολυτελή αίθουσα εκδηλώσεων.

Το βιβλιοπωλείο της Εταιρείας βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάρου Α΄ (Εθνικής Αμύνης 4). Ως σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 230 βιβλία για την προαγωγή των σκοπών της. Παράλληλα, εκδίδει ετησίως δύο περιοδικά με τα παραρτήματά τους, το «Μακεδονία» και τα «Ελληνικά», καθώς επίσης και Τιμητικούς Τόμους.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με τα ελληνικά κυβερνητικά στελέχη να αποκαλούν τα Σκόπια… Μακεδονία είναι χαρά μας να έχουμε μια Εταιρεία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ Σπουδών. Είναι χρέος κάθε Μακεδόνα και Έλληνα να μελετά την ιστορία – ακόμα και τα πηγαία κείμενα, όταν του δίνεται η δυνατότητα-, ώστε να γνωρίζει την αλήθεια.


Τα βιβλία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διατίθενται:

Θεσσαλονίκη:

– Ε.Μ.Σ. (΄Εκθεση Βιβλίων), Εθνικής Αμύνης 4, τηλ. 2310260150.
– «Προμηθεύς», Ερμού 75.
– «Πρωτοπορία», Λεωφόρος Νίκης 3

Αθήνα:

– Βιβλιοπωλείο Κασσάνδρας Γρηγόρη, Σόλωνος 71
– Iνστιτούτο του Βιβλίου, Μ. Καρδαμίτσα, Ιπποκράτους 8
– Γ.Κ. Ελευθερουδάκης Α.Ε., Πανεπιστημίου 17
– Διον. Καραβίας, Ασκληπιού 35
– Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, Ι.Δ. Κολλάρος – Ι. Καραϊτίδης & ΣΙΑ Ε.Ε., Σόλωνος 60
– Δημ. Παπαδήμας, Ιπποκράτους 8
– Α. Παπασωτηρίου, Στουρνάρη 35

Εξωτερικό:

– Zeno, Booksellers and Publishers, 6 Denmark Str., London W.C. 2, England.
– Blackwells Ltd., 50 Broad Street,Oxford, England.
– The Hellenic Bookservice, 122 Charing Cross Road, London W.C. 2, England.
– Wasmuth, Hardebergstrasse 9a, I Berlin 12, Deutschland.
– Swets Information Services B.V., P.O. Box 830 2160 SZ Lisse, The Netherlands.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;