Έρωτας σαν τέχνη…με μία δόση κόλασης

Έρωτας σαν τέχνη...με μία δόση κόλασης

Πόσες φορές δεν μας έχει συμβεί να διαβάζουμε ένα βιβλίο και να αναρωτιόμαστε πού έχουμε ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο; Έτσι και το Έρωτας σαν τέχνη της Πωλίνας Νικολιδάκη, μάλλον είχε μια αρκετά μεγάλη δόση Κόλασης της Sylvain Reynard. Προτού εξεγερθείτε όλοι εσείς με τις “μυστικές συλλογές”, όπως η δική μου (η οποία μάλλον δεν είναι και πολύ μυστική πλέον), συνεχίστε να διαβάζετε…

Έρωτας σαν τέχνη

Από το οπισθόφυλλο

Από το πολύβουο Λονδίνο μέχρι την κοσμοπολίτικη νότια Γαλλία. Αυτό το ταξίδι θα αλλάξει τα πάντα…
Μια νεαρή φοιτήτρια δε θα έπρεπε να προκαλεί τον καθηγητή της. Σωστά;
Ένας δυναμικός καθηγητής δε θα έπρεπε να τσακώνεται με τη φοιτήτριά του. Σωστά;
Λάθος.
Μπορεί ο Όλιβερ να θέλει να διατηρήσει το αυστηρό προφίλ του και η Έμμα να θέλει να αποφοιτήσει χωρίς να τον σκοτώσει, όμως όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο είναι αδύνατον να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Και αυτό οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις…
Πολύ σύντομα και οι δύο θα καταλάβουν ότι δε θα μπορούν για καιρό να αγνοούν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως δεν αντέχουν στιγμή μακριά ο ένας απ’ τον άλλον…

Advertisements
Ad 14
Έρωτας σαν τέχνη...με μία δόση κόλασης
Πηγή εικόνας: e-myrat.gr

Το βιβλίο της Πωλίνας Νικολιδάκη με λίγα λόγια αφορά την ερωτική ιστορία μιας φοιτήτριας με τον καθηγητή της. Φυσικά, οι δύο πρωταγωνιστές του Έρωτας σαν τέχνη στην αρχή απεχθάνονται ο ένας τον άλλο. Η Έμμα σιχαίνεται το νέο τους καθηγητή. Κι εκείνος, βέβαια, είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί μαζί της κάθε λεπτό. Η ερωτική επιθυμία που υποβόσκει κάνει τα πάντα να ηλεκτρίζονται. Έρωτας, ζήλια, πάθος και η ατέρμονη μάχη επικράτησης μεταξύ των εραστών είναι κάποια από τα στοιχεία που προσπάθησε να μας μεταδώσει η συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης  Ένα «real cool» αστυνομικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους, Τσέστερ Χάιμς

Η κόλαση του Γκάμπριελ

Η τριλογία “Σκοτεινός Άγγελος” της Sylvain Reynard ξεκινάει με την Κόλαση του Γκάμπριελ. Ακολουθούν το Πάθος και η Λύτρωση. Περιττό να προσθέσω ότι έκαναν εκατομμύρια πωλήσεις και πρόσφατα γυρίστηκαν και οι αντίστοιχες ταινίες.

Από το οπισθόφυλλο

Αινιγματικός και μυστήριος, ο καθηγητής Γκάμπριελ Έμερσον έχει μια διπλή ζωή. Το πρωί, είναι ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός μελετητής του Δάντη. Το βράδυ, είναι ένας αφοσιωμένος κυνηγός των ηδονών και των κάθε λογής απολαύσεων. Εκμεταλλεύεται τη γοητεία του, περιβόητη σε όλο το πανεπιστήμιο, καθώς και τους εκλεπτυσμένους του τρόπους προκειμένου να στραγγίξει κάθε απαγορευμένο καρπό. Ωστόσο, ο Γκάμπριελ βασανίζεται κρυφά από το σκοτεινό παρελθόν του και, βαθιά μέσα του, τον κατατρώει η υποψία ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει πια ελπίδα ή λύτρωση.
Όταν η αθώα, γλυκιά Τζούλια Μίτσελ γίνεται δεκτή από τη σχολή για να κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στον Δάντη, ο Γκάμπριελ δεν αργεί να την ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους καθώς υπάρχει ανάμεσά τους ένας ακαθόριστος δεσμός, μια μυστήρια σχέση που θα θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του και θα φέρει απρόσμενες ανατροπές στην ύπαρξή του.
Μια σαγηνευτική, όλο ένταση περιπλάνηση στους μηχανισμούς της αποπλάνησης, στον απαγορευμένο έρωτα, στην αμαρτία αλλά και στη δυνατότητα της σωτηρίας. Η Κόλαση του Γκάμπριελ είναι η ιστορία ενός άγριου, παράφορου πάθους, είναι το χρονικό της απόδρασης ενός άντρα από την προσωπική του Κόλαση καθώς επιχειρεί να κερδίσει το απόλυτο που είναι η συγχώρεση και, φυσικά, ο έρωτας μιας γυναίκας.

Πρόκειται, λοιπόν, για ακόμη μια ερωτική ιστορία μεταξύ καθηγητή και φοιτήτριας. Ο έρωτάς τους είχε ριζώσει στην αντιπάθεια. Αν και αυτή τη φορά ο Γκάμπριελ ήταν εκείνος που αρνιόταν την έλξη τους, ενώ η Τζούλια περίμενε τον διαβόητο καθηγητή να θυμηθεί πως τους συνέδεε το παρελθόν. Μπορεί εδώ ο Έρωτας σαν τέχνη να μην ήταν, ολόκληρο το μυθιστόρημα όμως έχει σαν εφαλτήριο την τέχνη.

Διαβάστε επίσης  Michael J. Sandel, Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό;
Έρωτας σαν τέχνη...με μία δόση κόλασης
Πηγή εικόνας: sylvainreynard.com

Τα κοινά σημεία

Αρχικά, η υπόθεση των δύο βιβλίων μοιάζει πολύ. Ο απαγορευμένος έρωτας μεταξύ ενός καθηγητή και της φοιτήτριάς του καταπιέζει τους πρωταγωνιστές μέχρι που το πάθος τους να ξεχειλίσει χαρίζοντας μερικά ακόμη βιβλία αισθηματικής λογοτεχνίας. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι παρόμοιες ιστορίες έχουν ειπωθεί και από άλλους συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, όμως, εδώ γίνεται λόγος για δύο ιστορίες αγάπης που πηγάζουν από την τέχνη. Οι δύο πρωταγωνίστριες έχουν παρόμοιο εκπαιδευτικό προσανατολισμό σε σπουδές συναφείς με την τέχνη. Υπάρχει ακόμη και ένα σημείο στο βιβλίο Έρωτας σαν τέχνη που αναφέρεται στο Δάντη, τον άξονα που στοιχειοθετεί ολόκληρη τη μυθοπλασία της Reynard. Η Έμμα και ο Όλιβερ, η Τζούλια και ο Γκάμπριελ εγκλωβίζονται σε έναν σκοτεινό έρωτα, μια απαγορευμένη σχέση λόγω κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών. Τελικά, όμως, ενδίδουν, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσουν τα αισθήματά τους κρυφά.

Ύστερα, παρατηρούνται παρόμοιες σκηνές, όπως η λογομαχία μεταξύ των πρωταγωνιστών κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουν στα δήθεν εκπαιδευτικά πλαίσια. Αυτά τα μηνύματα είναι σε αρκετές περιπτώσεις η σπίθα για την κορύφωση του πάθους των δύο ζευγαριών.

Το συμπέρασμα είναι…

Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι πολλοί συγγραφείς επηρεάζονται από τη δουλειά και τον τρόπο γραφής άλλων συναδέρφων τους. Μερικοί, μάλιστα, το κάνουν ανοιχτά, με τα λεγόμενα “fan-fiction” βιβλία, όπου με βάση τους πρωταγωνιστές ενός αγαπημένου τους βιβλίου, δημιουργούν νέα πλοκή.

Ο Έρωτας σαν τέχνη ίσως έχει κάποιες ξεκάθαρες επιρροές από την τριλογία Σκοτεινός Άγγελος. Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα εξίσου ευχάριστο βιβλίο. Αν αναζητήσετε τις κριτικές άλλων αναγνωστών, είναι μάλλον διχασμένοι. Οι περισσότεροι σχολιάζουν διθυραμβικά το μικρό αυτό αισθηματικό μυθιστόρημα. Άλλοι, ίσως σε αυτούς να ανήκω κι εγώ, φαίνονται προφανώς σκεπτικοί.

Διαβάστε επίσης  Margaret Atwood - Το παιδί της τρικυμίας, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Εσείς δεν έχετε παρά να αφήσετε τη χημεία των δύο αυτών βιβλίων να σας παρασύρει..

Σοκολάτα και καφές. Και κάμποσα βιβλία... Τη μέρα πολυμήχανη μαμά και τη νύχτα πλάθω ιστορίες. Αιώνια 25άχρονη.
"Όπου δεν μπορείς ν'αγαπήσεις, μην καθυστερείς" Frida Kahlo

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα

Έρχεται το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, FeCHA!

Ο Μάιος φέρνει ένα ακόμα φεστιβάλ για τους φίλους του