Έρωτας και Λογοτεχνία: η ερωτική ζωή των λογοτεχνών

έρωτας λογοτεχνών
Πηγή: www.culturenow.gr

Έρωτας: Οι πιο περίεργες και ανεκπλήρωτες ιστορίες του.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο να διαβάζουμε ποιήματα που υμνούν τον έρωτα και πεζογραφήματα που εξιστορούν μια ερωτική ιστορία, πιθανόν ανεκπλήρωτη και πλατωνική. Τα περισσότερα ερωτικά διηγήματα και ποιήματα είναι η προσωπική κατάθεση των συγγραφέων τους.

Ποια ήταν η ερωτική ζωή των Ελλήνων λογοτεχνών;

 

  • Κ. Καρυωτάκης και Μαρία Πολυδούρη: 

Η ιστορία αγάπης του Κ. Καρυωτάκη και της Μ. Πολυδούρη, που είχε άδοξο τέλος, ίσως είναι η πιο γνωστή ιστορίας αγάπης στην Ελληνική λογοτεχνία. Και οι δύο ήταν ποιητές ο Κ. Καρυωτάκης μεγαλύτερος κατά έξι χρόνια από την Μ. Πολυδούρη ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Η Μ. Πολυδούρη ήταν μια δυναμική γυναίκα, με φεμινιστικές ιδέες και ανεξάρτητη από μικρή ηλικία καθώς έχασε μόλις στα 18 της χρόνια και τους δύο της γονείς. Ο αποφασιστικός και δυναμικός χαρακτήρας της Μ. Πολυδούρη φόβισε τον Κ. Καρυωτάκη και ζήτησε από την νεαρή Μ. Πολυδούρη να χωρίσουν. Μάλιστα, ο Κ. Καρυωτάκης της είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε σύφιλη, μια ασθένεια που για τα δεδομένα της εποχής ήταν ανίατη και δημιουργούσε κοινωνικό στίγμα. Η Πολυδούρη, έχοντας οδηγό την αγάπης της του ζήτησε να παντρευτούν και να μην κάνουν παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερηφάνεια του Κ. Καρυωτάκη δεν τον άφηνε να δεχτεί την πρόταση γάμου. Η Πολυδούρη απογοητευμένη δέχεται την απόφασή του. Γνωρίζει έναν όμορφο και πλούσιο δικηγόρο όπου και αρραβωνιάζεται χωρίς να έχει ξεχάσει τον έρωτα της για τον Κ. Καρυωτάκη. Όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να είναι με έναν άνθρωπο που δεν αγαπά φεύγει για το Παρίσι. Εκεί προσβάλλεται από φυματίωση και επιστρέφει στην Αθήνα όπου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία (1928). Στο νοσοκομείο νοσηλευόταν και ο Καρυωτάκης όπου όταν πήρε εξιτήριο έφυγε για την Πρέβεζα και μετά από λίγο καιρό βάζει τέλος στην ζωή του με ένα όπλο. Η άλλοτε δυναμική γυναίκα όταν έμαθε για την αυτοκτονία του αγαπημένου της δεν άντεξε. Ο ψυχισμός της κλονίστηκε και κατέληξε 29 Απριλίου 1930 μετά από υπερβολική δόση μορφίνης.

  • Πηνελόπη Δέλτα και Ίων Δραγούμης:

Η Πηνελόπη Μπενάκη παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα το 1895. Αποκτούν τρείς κόρες. Δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από όπου καταγόταν η Πηνελόπη. Εκεί γνωρίζει τον Ίωνα Δραγούμη που ήταν υποπρόξενος τη Ελλάδας στην Αίγυπτο. Γνωρίστηκαν σε μια δεξίωση και ο ερωτάς τους ήταν αμοιβαίος. Όμως, η Πηνελόπη Δέλτα δεν μπορούσε να ενδώσει σε αυτό τον έρωτα, καθώς ήταν παντρεμένη και μητέρα. Εκμυστηρεύτηκε στον άντρα της τα συναισθήματά της για τον Ι. Δραγούμη, όμως, εκείνος αρνήθηκε να της δώσει το διαζύγιο. Η Πηνελόπη Δέλτα κλονίστηκε ψυχικά. Η κατάθλιψή της χειροτέρευσε όταν έμαθε πως ο μεγάλος έρωτας της έκανε δεσμό με την Μαρίκα Κοτοπούλη.

Πηνελόπη Δέλτα
Πηγή:www.culturenow.gr
  • Α. Εμπειρίκος και Μάτση Χατζηλαζάρου:

Και οι δυο ποιητές και εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η νεαρή τότε Μάτση Χατζηλαζάρου βρέθηκε στο γραφείου του Ανδρέα Εμπειρίκου ως ψυχαναλυόμενη. Τότε ο Α. Εμπειρίκος, ασκούσε το επάγγελμα του ψυχαναλυτή ως ο πρώτος εν Ελλάδι. Την βοήθησε να ξεπεράσει και να επουλώσει τις πληγές που της άφησαν οι προηγούμενοι δύο αποτυχημένοι γάμοι της. Ερωτεύτηκαν πολύ. Η ποίηση τους ένωσε τόσο βαθιά αλλά στο τέλος στάθηκε ως το τρίτο πρόσωπο στην σχέση τους. Χώρισαν και ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους.

έρωτας Εμπειρίκος Μάτση
Πηγή: www.culturenow.gr / έρωτας ποιητών 
  • Κ Καβάφης: 

Ο Κ. Καβάφης ζούσε μια μυστική ζωή. Κυκλοφορούσε τα βράδια σε κακόφημες γειτονιές ζώντας μια έντονη ερωτική ζωή με νεαρότερους άντρες. Κυκλοφορούσε με περίεργα κασκόλ για να μην τον αναγνωρίσουν. Στα μπαρ της περιοχής αναζητούσε ερωτικούς συντρόφους. Δεν ήθελε να αποκαλυφθεί η μυστική ερωτική ζωή του φοβούμενος κάποιο σκάνδαλο. Μετά τον θάνατό του, κυρίως, τον κατέκριναν για τις ερωτικές επιλογές και τον αντιμετώπιζαν έως έναν ομοφυλόφιλο ποιητή που γράφει μόνο για το ομοφυλόφιλο κοινό του.

«Το 25ον έτος του βίου του»

Πηγαίνει στην ταβέρνα τακτικά
που είχανε γνωρισθεί τον περασμένο μήνα.
Ρώτησε· μα δεν ήξεραν τίποτε να τον πουν.
Από τα λόγια των, κατάλαβε πως είχε γνωρισθεί
μ’ ένα όλως άγνωστο υποκείμενον·
μια απ’ τες πολλές άγνωστες κ’ ύποπτες
νεανικές μορφές που απ’ εκεί περνούσαν.
Πηγαίνει όμως στην ταβέρνα τακτικά, την νύχτα,
και κάθεται και βλέπει προς την είσοδο·
μέχρι κοπώσεως βλέπει προς την είσοδο.
Ίσως να μπει. Aπόψ’ ίσως ναρθεί.

Κοντά τρεις εβδομάδες έτσι κάμνει.
Aρρώστησεν ο νους του από λαγνεία.
Στο στόμα του μείνανε τα φιλιά.
Παθαίνεται απ’ τον διαρκή πόθον η σάρκα του όλη.
Του σώματος εκείνου η αφή είν’ επάνω του.
Θέλει την ένωσι μαζύ του πάλι (…)

  • Περικλής Γιαννόπουλος και Σοφία Λασκαρίδου: 

Ο Περικλής Γιαννόπουλος ήταν ένας ωραίος νέος της εποχής του και εξαιρετικός ποιητής. Η Σοφία Λασκαρίσου μια ποθητή γυναίκα που είχε καταγωγή από μια εύπορη οικογένεια. Το άδοξο τέλος στην σχέση τους δεν το έδωσε η οικογενειακή ή κοινωνική κατακραυγή αλλά η φυγή για σπουδές στο Μιλάνο της Σ. Λασκαρίδου. Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν στην Αθήνα και από την πρώτη στιγμή ερωτεύτηκαν. Η Σοφία ήταν η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στην σχολή καλών τεχνών και πήρε υποτροφία. Ο Γιαννόπουλος της είχε πει πως εάν την χάσει ποτέ θα σκοτωθεί. Η φυγή της αγαπημένης του τον είχε κλονίσει. Ανταλλάσσανε γράμματα συχνά. Το τελευταίο αποχαιρετιστήριο γράμμα του την έκανε να έρθει όσο πιο γρήγορα στην Αθήνα. Ήταν πολύ αργά όμως καθώς ο Γιαννόπουλος είχε δώσει τέλος στην ζωή του στην θάλασσα του Σκαραμαγκά με ένα πιστόλι.

έρωτας λογοτεχνών
Πηγή:.mixanitouxronou.gr
  • Αχιλλέας  Παράσχος και Αμαλία Σεραφείμ: 

Ένας αγνός έρωτας που δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει εξαιτίας των συντηρητικών ηθών της εποχής. Ο Αχ. Παράσχος ήταν ένας γνωστός ποιητής της εποχής και η Α. Σεραφείμ κόρη αρχοντικής οικογένειας. Ο έρωτας αυτός αναπτύχθηκε μέσα από ποιήματα και γράμματα. Συναντήθηκαν μόνο δυο φορές όπου ο Παράσχος δεν άγγιξε ούτε τα δάκτυλα της. Ο πατέρας της Αμαλίας όμως δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο και ανάγκασε την κόρη του να γράψει ένα γράμμα στον Παράσχο ότι δεν τον αγαπούσε πια. Ο Παράσχος διάβασε το γράμμα εμβρόντητος και αναρωτήθηκε πως ξέχασε τόσο γρήγορα και ξαφνικά τον έρωτά τους. Στο ποίημα του 5 Απρίλη έγραψε με πολύ σκληρά λόγια όσα ένιωθε αποκαλώντας της άλλοτε αγαπημένη του «εξωμότη» και «αχάριστη».

Η Αμαλία όταν το διάβασε είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει. Μετά από λίγες μέρες ο πατέρας της αρραβώνιασε την κόρη του με έναν άντρα της εποχής που εκείνος έκρινε κατάλληλο. Την ημέρα του αρραβώνα, κατά το γεύμα, ενώ όλα έδειχνα να πηγαίνουν καλά και η Αμαλία να έχει δεχτεί την μοίρα της, σηκώθηκε, άρχισε να γελάει δυνατά και νευρικά ώσπου λιποθύμησε. Ο Παράσχος παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα και πριν την μετακόμιση του στην Ρωσία, πήγε να επισκεφτεί την Αμαλία στο φρενοκομείο της Κέρκυρας όπου εκείνη δεν τον αναγνώρισε. Ο έρωτας αυτός είχε χαθεί πρίν προλάβει να ξεκινήσει.

Η μεγάλη αγάπη του Λαπαθιώτη υπήρξε ο Κώστας Γκίκας. Η σχέση τους ξεκίνησε το 1925 και κράτησε μέχρι το 1937. Το ποίημα «Ερωτικό» γράφτηκε στις 7 Αυγούστου του 1928 και η ακροστιχίδα σχηματίζει το όνομα του. Ο ίδιος καταγράφει στο σημειωματάριό του: «Αν ποτέ μου δοθεί η ευκαιρία να γράψω την αυτοβιογραφία μου, εκείνο που πρέπει να τονίσω, πρώτο-πρώτο, είναι το εξής: ότι ποτέ, σε καμία στιγμή της ζωής μου, δεν θεώρησα ελάττωμα την υλικήν αποστροφή μου στη γυναίκα, και την έλξη μου από το ίδιο μου το φύλο. Αλλ’ απεναντίας, αυτή την ιδιότητά μου, τη θεώρησα πάντα όχι σαν αδυναμία, αλλά σαν μια ωραία και καινούργια δύναμη, μια προηγμένη και ανώτερη τάση, για την οποία ήμουν πάντα περήφανος! Κ’ άλλοι ας νομίζουν ό,τι θέλουν!»

Ναπολέων Λαπαθιώτης
Πηγή:el.wikipedia.org

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;