Έρωτας και φιλία, ένα διαφορετικό βιβλίο της Jane Austen

H Jane Austen είναι κατά γενική ομολογία, μία από τις πιο γνωστές μορφές της αγγλικής λογοτεχνίας. Το έργο της ανήκει στο νεότερο αγγλικό μυθιστόρημα, μαζί με συγγραφείς όπως η Σαρλότ Μπροντέ. Οι μοναδικοί, ζωντανοί και ρεαλιστικοί διάλογοι, η καυστική ειρωνεία και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, αποτελούν γνωστά χαρακτηριστικά του έργου της και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτά. Και  αποτελούν έναν ισχυρότατο λόγο της αγάπης που προκαλούν σε κάθε νέο αναγνώστη.

Αυτή τη φορά, γίνεται αναφορά σε ένα διαφορετικό έργο της. Πρόκειται για το βιβλίο ” Έρωτας και Φιλία”. Για την ακρίβεια δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο της Jane Austen, αλλά μικρές νουβέλες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο.  Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά κάθε μίας.

Λαίδη Σούζαν

Η Λαίδη Σούζαν είναι μία χήρα που λατρεύει να τραβά την προσοχή των αντρών πάνω της. Η επίδοσή της στο φλερτ είναι ακαταμάχητη και μαγεύει ακόμα και εκείνους που ξέρουν τη.. φήμη της. Της αρέσει να φλερτάρει ασύστολα ή επιθυμεί διακαώς να βρει ένα καλό γαμπρό, τόσο για την ίδια, όσο και για την κόρη της;

Λαίδη Σούζαν
Πηγή Εικόνας : npr.org

Κάθριν ή η πέργκολα

Η καρδιά της Κάθριν θα σκιρτήσει για τον Έντουαρντ και θα τη γεμίσει με τρυφερά συναισθήματα. Όμως η κατάληξη δεν είναι αίσια και η μόνη της παρηγοριά (για όσο γνωρίζουμε) θα είναι η αγαπημένη της πέργκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τρεις αδερφές

Τρεις αδερφές και ένας γαμπρός. Μήπως όμως ο γαμπρός τελικά επιλέξει από τις άλλες αδερφές;  Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, οι διαπραγματεύσεις πολύ σκληρές και οι ίντριγκες χωρίς τέλος.

Επιστολές

Επιστολές, με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο, που στέλνονται από μία μητέρα, από μία απογοητευμένη από τον έρωτα κοπέλα, από μία φτωχή κοπέλα, από μία ερωτευμένη νέα αλλά και από μια άλλη  φιλοπερίεργη, η καθεμία στη φίλη της.

Έρωτας και φιλία

Η ζωή της Λώρας γεμάτες εκπλήξεις και απρόσμενες συναντήσεις. Όπου και να πάει, εμφανίζονται μπροστά της γνωστοί και συγγενείς, που δε γνωρίζονται καν μεταξύ τους.

Jane Austen
Πηγή Εικόνας : zazzle.com

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των νεανικών λογοτεχνημάτων είναι ο ωμός και αλλά και συνάμα παιγνιώδης τρόπος που η Jane Austen σκιαγραφεί διπρόσωπους, άπληστους και εγωκεντρικούς χαρακτήρες. Οι νουβέλες της Jane Austen, αποκαλύπτουν τα πολύ λεπτά όρια μεταξύ φιλίας και αγάπης, τα οποία είναι δυσδιάκριτα τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα έργα της.

Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα όρια μεταξύ τρυφερών συναισθημάτων και οικονομικών συμφερόντων, και σε κάθε έργο της η Jane Austen, φροντίζει να το αναδείξει. Οι υπαινιγμοί για γάμους με σκοπό την οικονομική εξασφάλιση, είναι έντονοι και το ερώτημα ” πόσο μπορεί να προκαλέσει τρυφερά συναισθήματα η οικονομική κατάσταση του άλλου” εμφανίζεται διαρκώς.

Αν και διαφέρει αρκετά από τα ολοκληρωμένα και πασίγνωστα έργα της Jane Austen, αξίζει να το διαβάσετε και να διαπιστώσετε ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γραφής της, εμφανίζονται από την νεανική της ηλικία και αργότερα ωριμάζουν ακόμα περισσότερο.

Πηγή Εικόνας : https://sites.google.com/site/horoscopesoffamouspeople/jane-austen

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Βιόλατζη

Απόφοιτη Παιδαγωγικής Σχολής με μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Μάθησης, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Κυνηγώ ό,τι μου προσφέρει νέες γνώσεις. Η αγάπη μου για τα βιβλία, υπάρχει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χωρίς αυτά, θα είχα κάνει τα μισά ταξίδια απ΄όσα έχω κάνει... Πιστεύω ότι "ένα βιβλίο, ένα στυλό, ένα παιδί και ένας δάσκαλος, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;