Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Ημερολόγια μοτοσικλέτας

Πηγή εικόνας: lifo.gr

Παρουσίαση του βιβλίου

Στο βιβλίο «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» περιγράφονται οι προσωπικές ιστορίες του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από το ταξίδι του στη Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχε δίπλα του τον φίλο του, Αλμπέρτο Γκρανάδο. Όλα ξεκίνησαν, αφού ανέβηκαν σε μία μοτοσικλέτα Νόρτον 500cc, την Ποδερόσα, με σκοπό να εξερευνήσουν την άγνωστη σε αυτούς, Νότια Αμερική. Ο Τσε Γκεβάρα άρχισε να αντικρίζει τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζούνε κάποιοι λαοί. Η φτώχεια και οι κακουχίες ήταν έντονες. Έτσι, ξεκίνησε να αναθεωρεί αξίες και αγαθά και σταδιακά μετατράπηκε σε επαναστάτης. Τους τελευταίους μήνες του ταξιδιού τους, είχαν καλύψει ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής. Το ημερολόγιο που καταγράφονταν οι εμπειρίες τους, τελειώνει με μια δήλωση του Γκεβάρα. Η δήλωση, αναφέρει την επιθυμία του να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των φτωχών, αλλά κυρίως να δει μια ενωμένη Λατινική Αμερική.

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Πηγή εικόνας: smartmobiles.gr

 

Από τον πρόλογο, Αλέιδα Γκεβάρα (κόρη του Ερνέστο):

«Καθώς προχωρούσε η ανάγνωση, γνώριζα καλύτερα το νεαρό Ερνέστο: τον Ερνέ­στο που έφυγε από την Αργεντινή με πόθο για περιπέτεια και όνειρα για την πραγματοποίηση σπουδαίων πράξεων και το νεαρό άντρα που, καθώς ανακάλυπτε την πραγ­ματικότητα της ηπείρου μας, ωρίμαζε ως ανθρώπινο ον και εξελισσόταν ως κοινωνικό ον. Σιγά σιγά βλέπουμε πώς άλλαζαν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του. Αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του πόνου πολλών συνανθρώπων του και τον άφηνε να γίνει μέρος του εαυτού του. Ο νεαρός, που στην αρχή μάς κάνει να χαμογελάσουμε με τους παραλογισμούς και την τρέλα του, γίνεται μπροστά στα μάτια μας όλο και περισσότερο ευαίσθητος, καθώς μας μιλάει για τον περίπλοκο κόσμο της Λατινικής Αμερικής, για τη φτώχεια των κατοίκων της και την εκμετάλλευση που υφίστανται. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δε χάνει την αίσθηση του χιούμορ, η οποία, αντίθετα, γίνεται πιο λεπτή και διακριτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Η καταγωγή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ήταν από την Αργεντινή. Όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Νότια Αμερική, ήταν είκοσι τριών ετών και εκείνο το διάστημα σπούδαζε ιατρική. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από κρίσεις άσθματος. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο, αφού είχε διακριθεί και για τις αθλητικές του επιδόσεις. Ήταν στρατευμένος στην Κουβανική Επανάσταση και υπήρξε αναμφισβήτητα καθοριστική προσωπικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, αποτέλεσε σύμβολο της επανάστασης.

Πηγή εικόνας: historiahoy.com.ar

Το βιβλίο «Ημερολόγια μοτοσικλέτας», μας φέρνει σε επαφή με λαούς οι οποίοι ζουν υπό αντίξοες συνθήκες. Τα γεγονότα περιγράφονται με τόσο ρεαλιστικό τρόπο, που ο αναγνώστης νιώθει ότι βρίσκεται σε μία γωνία και τα παρακολουθεί. Ο Τσε Γκεβάρα, όπως προαναφέρθηκε, με το αυτό το ταξίδι αναθεώρησε κάποια πράγματα τα οποία πολλοί θεωρούμε δεδομένα. Μήπως είναι καιρός να «ταξιδέψουμε» και εμείς με την Ποδερόσα, να αναθεωρήσουμε κάποια αγαθά και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τρόπο ζωής των άλλων λαών;


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/biographies/710. (Τελευταία πρόσβαση: 26.06.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;