Το έργο της Πηνελόπης Δέλτα στο σήμερα

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια και με ζωή σε  Αίγυπτο και Ελλάδα η συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων, Πηνελόπη Δέλτα,  δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί από τις δύο αυτές πτυχές του ελληνισμού. Αν και μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια και από νωρίς βρέθηκε να συναναστρέφεται με κόσμο υψηλού πνευματικού επιπέδου, η ίδια δεν μπόρεσε να μην επηρεαστεί από τις κοινωνικές και πολιτικές συγκυρίες της χώρας. Τα κείμενά της και τα έργα της ενέχουν μέσα βαθιά πολιτικές απόψεις και κριτική στο εκάστοτε καθεστώς.

Το έργο της Πηνελόπης Δέλτα
Παραμύθι Χωρίς Όνομα

Παραμύθι χωρίς όνομα: Τι γίνεται στη «Χώρα των Μοιρολάτρων» όταν ο βασιλιάς Ασυλλόγιστος και η βασίλισσα Παλάβω έχουν οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη χρεοκοπία; Εκεί που όλοι εγκαταλείπουν τη χώρα το Βασιλόπουλο (ο Συνετός) αποφασίζει να προσπαθήσει για την αναδιοργάνωσή της. Πρόκειται για ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού όποτε και να το διαβάσει ο αναγνώστης θα βρει κοινά στοιχεία με την εκάστοτε εποχή. Αν και γράφτηκε το 1910 (μετά το τραυματικό γεγονός του πολέμου του 1897 για το ελληνικό έθνος) αποτελεί ένα πανανθρώπινο δίδαγμα και μήνυμα.

Μάγκας: τι να πρωτοπεί κανείς για το βιβλίο αυτό που γνωρίζουν τα παιδιά κάθε γενιάς από τότε που γράφτηκε. Το εξώφυλλό του με το χαρακτηριστικής ράτσας σκυλάκι έχει καθιερωθεί, ενώ η πρωτοτυπία του βιβλίου κρύβεται στο ότι ο πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι ένας τετράποδος οικόσιτος σκύλος μια εύπορης οικογένειας στην Αλεξάνδρεια. Μέσα από τις παρατηρήσεις και τις απόψεις του, ο αναγνώστης μαθαίνει πολλά ιστορικά στοιχεία όπως για την Επανάσταση του 1821, τον πόλεμο του ’97 και τον Μακεδονικό Αγώνα.

Το έργο της Πηνελόπης Δέλτα
Μάγκας

Τρελαντώνης: αποτελεί τον αγέραστο ήρωα της Πηνελόπης Δέλτα αφού παραμένει εδώ και χρόνια ο σύντροφος των παιδιών σε κάθε σκανταλιά. Ο Αντώνης και τα αδέρφια του φιλοξενούνται για διακοπές στον Πειραιά και κάνουν τη ζωή των θείων του και του περίγυρου άνω κάτω με τις «διαβολιές» τους. Αν και ο πιο σκανταλιάρης, ο Αντώνης, είναι και ο πιο συμπαθής αφού, λόγω της ειλικρίνειάς του, όλοι τον θαυμάζουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας τα έργα της Πηνελόπης Δέλτα κανείς θα μπορέσει με εύκολο τρόπο να δει την ηθογραφία της εποχής εκείνης. Μέσα από τις σελίδες των μυθιστορημάτων της, μικροί και μεγάλοι ταυτίζονται με τους πιο αναπάντεχους ήρωες ενώ σκιαγραφούν την Ελλάδα του χθες. Όταν, επομένως, εμπλέκεται η φαντασία με την αλληγορία, το δίδαγμα και την ιστορία το αποτέλεσμα είναι πέρα από απολαυστικό, άκρως εποικοδομητικό για τους μικρούς μας φίλους αλλά και τους ενήλικες που δεν έχασαν την παιδικότητά τους!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλικη Μπερτσια

Ονομάζομαι Μπερτσιά Βασιλική και είμαι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Αγαπώ το διάβασμα, τα ταξίδια και τα ζώα! Επιλέγω να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά κάνοντας συνεχώς νέα πράγματα και ανακαλύπτοντας νέους ορίζοντες γνώσης και εμπειρίας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;