Επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Που να βρω την ψυχή μου… Μουσική»

SHARE

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Που να βρω την ψυχή μου… Μουσική», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Που να βρω την ψυχή μου…» με τον υπότιτλο ΜΟΥΣΙΚΗ, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα, άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις, αποσπάσματα από κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη, που αφορούν την μουσική και το τραγούδι.

Στο ένθετο περιλαμβάνονται τα χειρόγραφα σχέδια του Μίκη Θεοδωράκη “Αστερισμοί” που απεικονίζει τους κύκλους τραγουδιών του και “Γαλαξίας” στο οποίο απεικονίζονται οι σχέσεις μεταξύ των έργων του.

Το βιβλίο προλογίζει ο Ανδρέας Μαράτος. Έργο εξωφύλλου: Μίκης Θεοδωράκης.

Η μουσική του Μίκη, ταξιδεύει ήδη στο χρόνο, όπως κάθε τέχνη υψηλή που εξέφρασε αυθεντικά την εποχή της και αφουγκρά­ζεται τα επερχόμενα. Περιμένει πάντα νέα ακροατήρια στις γειτονιές του κόσμου που θα την ανακαλύψουν.

Μας προσκα­λεί και εμάς να συναντιόμαστε μαζί της χωρίς τις παρωπίδες του συρμού. Ας την ακολουθήσουμε σ’ αυτό το ωραίο ταξίδι.

Θα ακολουθήσουν οι επανακυκλοφορίες και των άλλων δύο έργων της τριλογίας, με υπότιτλους “Τέχνη και Πολιτισμός” και “Ιδέες”.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του Ανδρέα Μαράτου
 «Παρά τη βράβευσή του από τα χέρια του Σοστα­κόβιτς, τις παραγγελίες από το Covent Garden, την αποδοχή κοινού και κριτικών, θα επιλέξει να επιστρέψει στην Ελλάδα επιτελώντας το προσωπικό του χρέος. Ο «Επιτάφιος» θα γίνει ορόσημο. Εκείνη τη στιγμή διανοίγεται οριστικά το μουσικό του σύμπαν.

Ο στοχαστικός μουσικός λυρισμός που διαπερνά διαχρονικά το έργο του, τότε κατοχυρώνει την ταυτότητά του στη συνείδηση του κόσμου. Οι μελωδίες του θα βρουν το κοι­νωνικό και ιστορικό πεδίο έκφρασης για να εκβάλουν με ορμή.

Advertisement

Θα τραγουδηθούν σε θέατρα, μπουάτ, αίθουσες συναυλιών και κινηματογράφους, σε γειτονιές, ακάλυπτους και αυλές, σε δρόμους διαδηλώσεων και σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γήπεδα και σε πλατείες, θα διαδοθούν ηχογραφημένες σε δί­σκους και κασέτες.

Θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό ως πο­λύτιμοι ταξιδιώτες του ανυπότακτου πνεύματος στα χρόνια της Δικτατορίας, θα τις μάθουν φυλακισμένοι και εξόριστοι, θα ακουστούν σε μακρινές γειτονιές και πολιτείες σε όλο τον κόσμο.

Η ποίηση του αδελφού του Γιάννη, τα κρυπτικά τοπία του Σεφέρη, οι συμβολικοί και πραγματικοί τόποι της Ρωμιοσύνης του Ρίτσου, το ολόφωτο αρχιπέλαγος του Ελύτη, οι φτωχο­γειτονιές και τα μνημονικά περάσματα του Λειβαδίτη, η εξε­γερσιακή μελαγχολία του Αναγνωστάκη, η οργισμένη πολιτεία του Τριπολίτη, το μυθικό εορτολόγιο του Λόρκα, η εξεγερμένη ήπειρος του Νερούδα, η ανθρωπομορφική ερωτική φύση στην ποίηση του Καρατζά, η ευαισθησία του Μάνου και της Αγγε­λικής Ελευθερίου, θα γίνουν αξεπέραστοι κύκλοι τραγουδιών».

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν τα παρακάτω βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη

  1. Διάλογοι στο Λυκόφως. 90 συνεντεύξεις, Εκδ. ΙΑΝΟS (2016)
  2. Σπίθα για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή, Εκδ. IANOS (2011)
  3. Ελληνικότητα και διανόηση, Εκδ. IANOS (2007)
  4. Μάνου Χατζιδάκι Εγκώμιον, Εκδ. IANOS (2004)

Κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις IANOS τα παρακάτω βιβλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

  1. Μια γυναίκα αποκαλύπτεται. Η συνάντηση με τον Μίκη, της Arja Sajionmaa (2013)
  2. Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του, του Ανδρέα Μαράτου (2014)
  3. Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη, του Γιώργου Μονεμβασίτη (2015)

Μίκης Θεοδωράκης
«Που να βρω την ψυχή μου…». Μουσική
Εκδόσεις IANOS, 2016
ISBN: 978-618-5141-29-5
Σελ. 216
Διαστάσεις: 15 cm Χ 24 cm
Τιμή: 14,50€

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ένα καλό βιβλίο, ένα puzzle 1000 το λιγότερο κομματιών και ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι οι αδυναμίες μου. Με εφόδια τη Δημοσιογραφία και την Ψυχολογία στο σακίδιό μου, θα σου γράψω για οτιδήποτε θελήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG