Enid Blyt, ακρογωνιαίος λίθος της παιδικής λογοτεχνίας

Τα μυστήρια και οι περιπέτειες στις ιστορίες της Enid Blyton την έκαναν αναμφίβολα από τους διαχρονικότερους και πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων όλων των εποχών. Ακόμη και παιδιά που δεν πολυαγαπούν το διάβασμα έχουν περατώσει ένα τουλάχιστον βιβλίο της. Τα αντίτυπα των βιβλίων της  μεταφρασμένα σε 90 γλώσσες ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια και ειδικά τη δεκαετία του ’30 ήταν best-sellers.Μόνο η σειρά 21 τόμων Απίθανοι 5 υπολογίζεται πως έχει πουλήσει 54 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι ιστορίες της Enid Blyton μπορούν να χωριστούν σε 3 κατηγορίες :Σ’ εκείνη όπου μια ομάδα παιδιών μπλέκει σε παράξενες υποθέσεις και τα μυστήρια και οι περιπέτειες μοιάζουν αναπόφευκτες,στη δεύτερη όπου αφορά τη σχολική ζωή και τις φάρσες εσώκλειστων σε σχολεία παιδιών και στην τρίτη όπου τα παιδιά μεταφέρονται σε κόσμους φανταστικούς με μυθικά κι ονειρικά πλάσματα.

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή από μικρή ηλικία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της μητέρας της οι οποίες διατάραξαν τη μεταξύ τους σχέση.

Το 1922 εξέδωσε το πρώτο της έργο, την ποιητική συλλογή Παιδικοί ψίθυροι.Κατά τη συνεργασία της με την επιθεώρηση Ο κόσμος των δασκάλων, όπου και έγινε γνωστή στο παιδικό αναγνωστικό κοινό δημοσιεύθηκαν αρκετά έργα της μεταξύ των οποίων θεατρικά και ποιήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Enid Blyton
Πηγή:stellabooks.com

Από το 1937 αρχίζει να εκδίδει τα πρώτα της διηγήματα και το σύνολο των έργων της φτάνει περίπου τα 600.Η Enid Blyton είχε αναφέρει πως ξεκινώντας κάθε της βιβλίο δε σταματούσε τη συγγραφή, ως το τέλος. Εξάλλου έτσι εμπνέονται τα παιδιά να τα διαβάσουν: απνευστί!

 

Οι γνωστότερες σειρές των βιβλίων της Enid Blyton στην Ελλάδα είναι:

Οι Μυστικοί 7 (1949-1963, 15 βιβλία) 

Αποτελούνται από τα αδέρφια Πέτρο και Τζένη, το Νικολό,το Γιάννη, την Παυλίνα, το Γιώργο και το σκύλο τους τον Σκάμπερς.Τα μυστήρια και οι περιπέτειες ξεφυτρώνουν συνεχώς και τα παιδιά λατρεύουν να λύνουν τις υποθέσεις.

Enid Blyton
Πηγή:retromaniax.gr

 

Οι Απίθανοι 5(1942-1963, 21 βιβλία)

Την ομάδα των παιδιών αποτελούν η Τζωρτζίνα, που ντύνεται αγορίστικα, απαιτεί να την αποκαλούν Τζώρτζ και να της συμπεριφέρονται ως αγόρι, ο σκύλος της Τίμοθυ ή Τιμ και τα ξαδέρφια της Τζούλιαν, Ντικ και Άννα.

Enid Blyton
Πηγή:public-cyprus.com.cy

 

Τα 5 λαγωνικά(1943-1961, 15 βιβλία)

Εδώ έχουμε το  Λάρρυ, τη Νταίζι, τον Πίπη, το Χοντρούλη και τη Μπέττυ με το σκύλο τους το Σκάμπερς. 

Enid Blyton
Πηγή:metabook.gr

 

Το κολλέγιο Σαιν-Κλαιρ(1941-1945, 6 βιβλία)

Περιγράφονται οι περιπέτειες τω διδύμων Πατ και Ιζαμπελ Ο’ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Enid Blyton
Πηγή:politeianet.gr

 

Περιπέτεια(1944-1955, 8 βιβλία)

Ο Τζακ, η Λούσι-Αν, ο Φίλιπ, η Ντάινα και ο χαριτωμένος και φλύαρος παπαγάλος τους, η Κίκι συναντούν περιπέτειες κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.

Enid Blyton
Πηγή:protoporia.gr

Και μερικές ακόμη:

Μάλορυ Τάουερς(1946-1951, 6 βιβλία)

The enchanted Wood(1940-1950)

The adventures of the Wishing chair(1937,δημοσίευση το 2000)

The secret stories(1938-1953,5 βιβλία )

The naughtiest girl (1940-1950,4 βιβλία +6 από την Anne Digby)

Το μυστήριο(1949-1959, 6 βιβλία)

Νόντι(1949-1963, 24 βιβλία)

 

Ως ενήλικες βλέπουμε πως υπάρχει άπλετος ο διδακτισμός της Enid Blyton στις ιστορίες της, η καθοδήγηση και οι συμβουλές στα παιδιά-αναγνώστες όσον αφορά τη συμπεριφορά,τις προφυλάξεις από κινδύνους, την ανεξαρτησία τη διατροφή και τις οικογενειακές ισορροπίες. Προωθεί τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της σύμπνοιας,καθώς και της αγάπης προς τα ζώα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;