Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα του Amor Towles

diastixo.gr

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο όμορφο θα ήταν να ζείτε για πάντα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο; Έχετε όμως ποτέ σκεφτεί πώς θα ήταν να είστε εγκλωβισμένοι σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο για την υπόλοιπη ζωή σας; Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν τον Amor Towles στην συγγραφή του δεύτερου μυθιστορήματος του, “Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα” όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Το βιβλίο “Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα”, που εκδόθηκε το 2016, ξεκινά τον Ιούνιο του 1922, με τον νεαρό(φανταστικό) κόμη και ποιητή Αλεξάντρ Ίλιτς Ροστόφ, έναν αγαπητό στην ρωσική εργατική τάξη αριστοκράτη, ο οποίος επειδή αποτελεί απειλή για το νεοσύστατο κουμμουνιστικό κράτος, καταδικάζεται από την σοβιετική κυβέρνηση σε ισόβιο περιορισμό στο πολυτελές ξενοδοχείο Μέτροπολ. Εκεί δεν είναι πια ένας από τους καλύτερους πελάτες αλλά ένας φυλακισμένος ο οποίος αναγκάζεται να εργαστεί ως σερβιτόρος στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, για να πληρώνει τη διαμονή του. Όμως στα τριάντα χρόνια που παραμένει εγκλωβισμένος στους τοίχους του ξενοδοχείου δεν χάνει την επαφή του με τον έξω κόσμο. Αντίθετα, μαθαίνει τις εξελίξεις και τις αλλαγές του που συμβαίνουν πότε παρακολουθώντας τις συζητήσεις των δημοσιογράφων, των διπλωματών, των καλλιτεχνών και των επιστημόνων που έρχονται συχνά στο ξενοδοχείο, πότε συναντώντας παλιούς φίλους και γνωστούς με τους οποίους συνεχίζει τις φιλοσοφικές και λογοτεχνικές συζητήσεις που έκαναν από  παλιά και πότε σερβίροντας τα μέλη του συμβούλιου των σοβιετικών υπουργών που τον καταδίκασαν . Βέβαια, στα χρόνια του εγκλεισμού του καταφέρνει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να εμβαθύνει περισσότερο στις σκέψεις του και στις γνώσεις του. Δύο όμως νέα πρόσωπα εμφανίζονται στη ζωή του και τον αλλάζουν πραγματικά, η γοητευτική διάσημη ηθοποιός του ρωσικού σινεμά Άννα Ουρμπάνοβα, με την οποία θα περάσει μαζί πολλές μέρες και νύχτες και η μικρή Νίνα, η κόρη ενός σοβιετικού αξιωματικού, η οποία από την μέρα που την γνωρίζει τον μπλέκει σε διασκεδαστικές περιπέτειες.

Με τρομερό χιούμορ, σαρκασμό και ειρωνεία ο κόμης Ρόστοφ αποφεύγει τον φόβο της τρέλας του εγκλεισμού και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του. Αρνείται να χάσει τον ευχάριστο και ευγενή χαρακτήρα του και κατορθώνει με όλη την δύναμη του να αξιοποιήσει τις ατελείωτες ώρες του εγκλεισμού στο να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις, ιδέες, γνωριμίες και αναμνήσεις.

Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα
writersdigest.com

Το βιβλίο “Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα” του Amor Towles μπορεί να ξεχωρίσει για πολλούς λόγους. Εκτός από τους τρομερούς και περίπλοκους χαρακτήρες οι οποίοι δένουν καταπληκτικά μεταξύ τους και με την πλοκή, καταφέρνει να εντάξει το χιούμορ και την ειρωνεία σε ένα μυθιστόρημα υπό την λυπητερή συνθήκη του αναγκαστικού εγκλεισμού. Επιπλέον, ο Βοστονέζος συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει την ρωσική και παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα μέσα από τους τοίχους του ξενοδοχείου Μέτροπολ αλλά και των χαρακτήρων που σε αντίθεση με τον Ρόστοφ μπορούν να φύγουν και να ξαναγυρίσουν σε αυτό. Με λίγα λόγια ένας Αμερικάνος συγγραφέας κατάφερε να γράψει ένα ευφυές βιβλίο το οποίο πολλοί κριτικοί χαρακτήρισαν ως ρωσικό.

Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα
blog.dioptra.gr

Το βιβλίο “Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα” έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και  κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Διόπτρα, μεταφρασμένο από την Ρηγούλα Γεωργιάδου και σύντομα θα γίνει σειρά με τον πολυβραβευμένο ηθοποιό Κένεθ Μπράνα ως κόμη Ρόστοφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Σταθάκη

Ονομάζομαι Άννα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία , να πηγαίνω στο θέατρο και στο σινεμά και να επισκέπτομαι μουσεία τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;