Ένα βήμα πιο κοντά της Λίπινκοτ Ρασέλ, ένα νέο μυθιστόρημα

Το «Ένα βήμα πιο κοντά» (πρωτότυπη έκδοση Five Feet Apart) ίσως έγινε γνωστό σε ορισμένους μέσω της ομώνυμης ταινίας που κυκλοφόρησε στην μεγάλη οθόνη μόλις τον Μάρτιο του φετινού έτους με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο στο κινηματογραφικό κοινό, Cole Sprouse. Ίσως, πάλι, αποτελούσε άγνωστη πραγματικότητα για τους περισσότερους μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που οι εκδόσεις Λιβάνη φρόντισαν για την ελληνική μετάφραση και την φιλολογική επιμέλεια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, καθιστώντας το πλέον προσιτό και για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και εφοδιάζοντας την μεταφρασμένη λογοτεχνία με ένα ακόμα δραματικό μα συνάμα ρομαντικό ανάγνωσμα που θα συγκινήσει τους θιασώτες του είδους, ειδικότερα τους ένθερμους θαυμαστές του δημοφιλέστατου έργου «Λάθος αστέρι» του John Green.

Ο λόγος, λοιπόν, για το «Ένα βήμα πιο κοντά», ένα βιβλίο που η Lippincott Rachael σε συνεργασία με τους σεναριογράφους, Daughtry Mikki και Iaconis Tobias, συνέγραψαν μάλλον για να διαλύσουν την καρδιά μας πριν την επαναφέρουν στην θέση της με το τέλος του. Μάλλον για μας καταπλήξουν με την αφήγηση μιας αγάπης δύο εφήβων πρωταγωνιστών που κατανοούν περισσότερο από κάθε ρουτινιασμένο ενήλικο – συχνά συμβιβασμένο σε εμπορευματοποιημένες ανθρώπινες σχέσεις ‘πάρε – δώσε’ που τις βαφτίζει αγάπη- πως η αγάπη ισοδυναμεί με ρίσκο, αφήνοντας στην άκρη τους φόβους και τα “τι θα γινόταν εάν…” που ενσαρκώνουν όλα μας τα απωθημένα. Ένα σύντομο μυθιστόρημα που δεν θα πάψει να μας προβληματίζει διαρκώς ως προς την αξία της ζωής, προσφέροντας μας ταυτόχρονα μια διαφορετική της εκδοχή, αυτή των ανθρώπων με κυστική ίνωση, οι οποίοι παλεύουν καθημερινώς εναντίον του σώματος τους, αξίζοντας γι’αυτό πλήρως τον χαρακτηρισμό των “μαχητών”.

Οι δύο πρωταγωνιστές, η Στέλλα και ο Γουίλ, είναι το ίδιο μαχητές για την ζωή και αγωνιστές για την αγάπη τους. Με πρώτη γνωριμία στο χώρο ενός νοσοκομείου δίνεται το προοιώνισμα της τραγικότητας του έρωτά τους. Μια τραγικότητα που εντείνεται χάρη στην μικρή απόσταση των 2 μέτρων, η οποία καθιστά την αγάπη του ως κυριολεκτικά ένα θέμα ζωής και θανάτου…

ένα βήμα πιο κοντά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

(πηγή εικόνας: livanis.gr )

Η υπόθεση παρουσιάζεται συνοπτικά και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μπορείς να αγαπάς κάποιον που δεν μπορείς να αγγίξεις ποτέ;

Η Στέλλα περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο νοσοκομείο λόγω των αδύναμων πνευμόνων της. Πρέπει να μένει σε απόσταση ασφαλείας από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε μπορεί να της μεταδώσει κάποια λοίμωξη. Δύο μέτρα μακριά, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο Γουίλ θέλει να βγει από το νοσοκομείο. Δεν ενδιαφέρεται για τη θεραπεία του ή για τη δοκιμή ενός νέου φαρμάκου. Σύντομα θα γίνει δεκαοκτώ και ελπίζει να καταφέρει να δει τον κόσμο και όχι μόνο τα νοσοκομεία του. Είναι αυτός από τον οποίο πρέπει η Στέλλα να προστατευτεί. Αν την πλησιάσει, μπορεί ένας από τους δύο να πεθάνει. Ο μόνος τρόπος να μείνουν ζωντανοί είναι να έχουν μεταξύ τους δύο μέτρα απόσταση. Αυτό δεν είναι ασφάλεια αλλά τιμωρία.

Όμως για πόσο καιρό θα πρέπει να ζει κάποιος φοβούμενος όλα τα εάν… Η ψυχή δε γνωρίζει χρόνο.

Όσοι αγάπησαν το «Λάθος Αστέρι» θα λατρέψουν το «Ένα Βήμα πιο Κοντά».

«Για πρώτη φορά νιώθω το βάρος κάθε εκατοστού, κάθε χιλιοστού των δύο μέτρων που παρεμβάλλονται ανάμεσά μας. Τραβάω πάνω μου το φούτερ μου και προσπαθώ να αγνοήσω το γεγονός ότι αυτή η απόσταση θα υπάρχει πάντα».

Εσύ… θα ταξιδέψεις στις σελίδες του;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;