Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του ΒιβλίουΣτις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Στη πόλη της Λάρισας θα τιμηθεί η παγκόσμια ημέρα βιβλίου με εκδηλώσεις στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη»Κωνσταντίνος Κούμας»και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.Πιο συγκεκριμένα:

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», συμμετέχοντας στον εορτασμό αυτόν που από το 2016 καθιερώθηκε και στη χώρα μας, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων στον χώρο της που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου το πρωί θα γίνει η  εκδήλωση με θέμα «Φιλοσοφία για τα παιδιά» και απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων. Η  συνεργασία της φιλολόγου Βασιλικής Μάνδαλου με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Newcastle Sugata Mitra υπόσχεται να δώσει κίνητρο στα παιδιά να εμβαθύνουν στον δικό τους τρόπο σκέψης και να εκφράσουν την άποψή τους σε θέματα ιδεών και αξιών και θα αναζητήσουν βιβλία της βιβλιοθήκης.

Στις 6.00 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, στον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης θα γίνει από τη συγγραφέα Ελένη Μπεντίλλα παρουσίαση του συγγραφικού της έργου και γνωριμία – συζήτηση με το αναγνωστικό κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου θα κλείσει με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στις 19.30 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης με θέμα «Βιβλίο και εικαστική δημιουργία» και ομιλητές τους:

Ιφιγένεια Σδούκου, Εκπαιδευτικό και Εικαστικό, με θέμα: «Από τις πήλινες πινακίδες στο e-book» και

Κύριλλο Σαρρή, Ιατρό και Εικαστικό, με θέμα: «Βιβλία καλλιτεχνών: μια μορφή τέχνης του 20ού αιώνα (από τη Ρώσικη Πρωτοπορία στην Εννοιολογική Τέχνη)». Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Οι δύο εικαστικοί – ομιλητές θα μας φέρουν σε επαφή με το εικαστικό βιβλίο, που αποτελεί σχετικά πρόσφατο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί τη δομή ή τη λειτουργία του «βιβλίου» ως έμπνευση. Τα «βιβλία καλλιτεχνών» (artists books), όπως λέγονται αλλιώς, είναι έργα τέχνης και αποτελούν πρόκληση, τόσο στο συμβατικό τρόπο ανάγνωσης, όσο και στον ορισμό, την κατανόηση και τη διακίνηση του έργου τέχνης. Ενσωματώνουν στα έργα τους την τυπογραφία, το bookmaking, τον σχεδιασμό, την ζωγραφική, την γραφιστική, την δημιουργική γραφή και τα ψηφιακά μέσα.

Η είσοδος στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης θα γίνει από πάροδο Κούμα (Μιχ.Χαδέλη).

Παράλληλα στον εκθεσιακό χώρο της Βιβλιοθήκης θα λειτουργεί έκθεση εικαστικού βιβλίου των δύο δημιουργών από τις 23 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2018.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Πρωί : 9.00- 2.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας ,Δευτέρα: 15.00- 20.00. σπουδαίο ρόλο που επιτελούν ο βιβλιοθήκες σήμερα, στην αξία του βιβλίου αλλά και πόσο σημαντική είναι η συστηματική προώθηση της ανάγνωσης.

Στο Γαλλικό ινστιτούτο Λάρισας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – «Europe Direct» και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για τον πολιτισμό «Artfools», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνουν 2ήμερο παιδικού βιβλίου: «Ευρωπαϊκή λογοτεχνία με Λαρισαίες συγγραφείς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο (τηλέφωνο κρατήσεων : 2410287508, Ομάδες μαθητών 10:30 π.μ. – 11:30 & 11:30 – 12:30 μ.μ.).

Γυναίκες συγγραφείς από τη Λάρισα παρουσιάζουν μει διαδραστικό τρόπο σε μαθητές της Α’θμιας Εκπαίδευσης, τα παιδικά τους βιβλία και μετά, γίνεται συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων με τους συγγραφείς και τους μικρούς μαθητές. Οι μαθητές θα επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας,  θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του ευρωπαϊκού παιδικού βιβλίου, αλλά θα  εξοικειωθουν με τη λογοτεχνική δημιουργία.

Την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή με το παραμύθι της «Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα» φανερώνει στα παιδιά, με διασκεδαστικό τρόπο, την αξία των συλλαβών και των φωνημάτων και πώς αυτά επηρεάζουν τη σημασία των λέξεων, ενώ   με λεκτικά παιχνίδια τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις μισοφαγωμένες λέξεις που κρύβονται σε ξόρκια και θα ζωγραφίσουν το πορτρέτο της ηρωίδας Φριντανίτα.

Το Σάββατο, 21 Απριλίου 2018, η Εύη Γίτσα γνωρίζει στους μικρούς μαθητές το βιβλίο της : «Σαν το παραμύθι της γιαγιάς», με συνοδεία ζωντανής μουσικής και στη συνέχεια κατασκευάζουν μαζί, με χαρτί, μαρκαδόρους και κόλλες, το στέμμα του εξώφυλλου του βιβλίου και ζωγραφίζουν εικόνες από τα θέματα του βιβλίου.


Μεγάλες δράσεις όμως οργανώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ και τις βιβλιοθήκες. Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει, στον αίθριο χώρο έξω από το Βασιλικό Θέατρο τους “‘Αθλιους” και το κουκλοθέατρο “Το δώρο”.

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία-σταθμούς, όπου οι ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και χώρο τερματισμού το Δημοτικό Θέατρο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, θα παρουσιάσει θεατρικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών, θα επισκεφθεί το ορφανοτροφείο και το Κέντρο Φροντίδας ΑΜΕΑ. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα έκθεση θεατρικού βιβλίου.

Σημειώνεται ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παρουσιάζει σήμερα, Παρασκευή 21 Απριλίου, παράσταση βασισμένη στο “Ασμα Ασμάτων”.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;