Εκατό ερωτικά σονέτα του Πάμπλο Νερούδα

Εκατό ερωτικά σονέτα

 

Τι είναι το σονέτο;

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «σονέτο», εννοούμε ένα ποιητικό είδος που έχει μια συγκεκριμένη στιχουργική μορφή και δομή. Το βιβλίο «Εκατό ερωτικά σονέτα» του Πάμπλο Νερούδα είναι γεμάτο με τέτοια ποιήματα. Πολλές φορές, το περιεχόμενό τους αναφέρεται στον έρωτα και σε θέματα που συσχετίζονται με αυτόν. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν παρατηρηθεί αρκετές μεταβολές και τροποποιήσεις όσον αφορά τη μορφή τους. Γενικά, τα σονέτα αποτελούνται από δεκατέσσερις στίχους και πολλοί τα αποκαλούν δεκατετράστιχα. Έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Ιταλία τον 13ο αιώνα και από τότε εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο «Εκατό ερωτικά σονέτα» του Πάμπλο Νερούδα, όπως γίνεται αντιληπτό και από τον τίτλο του, αποτελείται από εκατό ερωτικά και ταυτόχρονα ρομαντικά ποιήματα. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένας πρόλογος. Ο πρόλογος ξεκινάει δίνοντας κάποιες πληροφορίες για τον ρόλο του σονέτο στην ισπανόφωνη ποίηση. Στη συνέχεια, αναφέρονται ορισμένα στοιχεία για την ποίηση του Πάμπλο Νερούδα και τη σχέση του με τα σονέτα. Το τελευταίο μέρος του προλόγου, αφορά την ερωτική ποίηση του Νερούδα και αμέσως μετά, ακολουθεί μία αφιέρωση στη σύζυγό του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος, ονομάζεται mañana, που σημαίνει πρωί, το δεύτερο mediodía, δηλαδή μεσημέρι, το τρίτο tarde, το οποίο στα ισπανικά είναι το απόγευμα και το τέταρτο noche, δηλαδή νύχτα. Τα σονέτα διακρίνονται για τις έντονες μεταφορές και το εξωπραγματικό στοιχείο, που βυθίζει τον αναγνώστη στις σκέψεις του βοηθώντας τον να κάνει ταξίδια με το μυαλό του. Τα ποιήματά του Νερούδα, είναι αφιερωμένα στην αγαπημένη του σύζυγο, Ματίλντε, στην οποία κάνει συνεχώς αναφορές. Η επίσημη γλώσσα που είναι γραμμένα είναι τα ισπανικά. Ωστόσο, το βιβλίο είναι δίγλωσσο, αφού σε κάθε σελίδα υπάρχει ένα ποίημα γραμμένο στην ισπανική γλώσσα και δίπλα από αυτό, η ελληνική του μετάφραση.

Πάμπλο Νερούδα

Ο Πάμπλο Νερούδα γεννήθηκε το 1904. Η καταγωγή του ήταν από τη Χιλή και ήταν συγγραφέας και ποιητής. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα. Το 1971 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από αυτούς που είχαν αντίθετες πολιτικές απόψεις από αυτόν. Τα ποιήματά του είναι κατεξοχήν ερωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: ologramma.art

Εικοστό πέμπτο σονέτο:

Πριν σε γνωρίσω τίποτα δεν ήταν

δικό μου: όλο βωλόδερνα στους δρόμους:

τίποτα αξία κι όνομα δεν είχε:

έλπιζε ο κόσμος μόνο στον άερα.

Είχα γνωρίσει σταχτερά σαλόνια,

τούνελ κατοικημένα απ’το φεγγάρι,

στέγαστρα άπονα που αποχαιρετιόνταν,

ερωτήσεις που επέμεναν στην άμμο.

Βουβά ήταν όλα, πεθαμένα κι άδεια,

πεσμένα, ξεπεσμένα και αφημένα,

ήταν αναλλοτρίωτα όλα ξένα,

όλα ήταν κανενός κι όλα των άλλων,

ώσπου η φτώχεια σου κι ώσπου η ομορφιά σου

γέμισαν το φθινόπωρο με δώρα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Pablo Neruda. Ανακτήθηκε από: https://exitirion.wordpress.com/2019/11/28/pablo-neruda/. (Τελευταία πρόσβαση: 8.08.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;