Εφηβική λογοτεχνία: 4+1 ιδανικά βιβλία για έφηβους

εφηβική
Η εφηβική λογοτεχνία βοηθάει τους έφηβους στην κατανόηση σύνθετων εννοιών, στη κριτική σκέψη και στις κοινωνικές σχέσεις. Πηγή εικόνας: boro.gr

Η εφηβική λογοτεχνία αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι των γραμμάτων. Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Οι έφηβοι ανακαλύπτουν πολλά καινούργια κομμάτια του εαυτού τους, όπως είναι η κριτική σκέψη και οι κοινωνικές σχέσεις. Πολλοί συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί με την εφηβική λογοτεχνία ενώ οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν τα έργα τους.

Σε μια πτυχή του χρόνου

Η Μαντλίν Λ’ Ένγκαλ έγραψε το βιβλίο το 1960 αλλά τελικά αυτό εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα. Το βιβλίο από τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του κέρδισε τις εντυπώσεις έχοντας τεράστια απήχηση στους έφηβους. Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεανικά βιβλία όλων των εποχών.

εφηβική
Σε μια πτυχή του χρόνου, κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος. Πηγή εικόνας: kedros.gr

Η συγγραφέας μια φανταστική ιστορία με πρωταγωνιστές την Μεγκ και τον αδερφό της, Τσαρλς. Όταν η Μεγκ μαθαίνει ότι ο πατέρας της βρίσκεται φυλακισμένος στον πλανήτη Κάματοτζ από μια ισχυρή σκοτεινή δύναμη επιστρατεύει όλες της τις δυνάμεις για να τον φέρει πίσω. Οι σύμμαχοι της σ’ αυτή την περιπέτεια, εκτός από τον αδερφό της, είναι ο φίλος της Κάλβιν και τρία πολύ παράξενα πλάσματα. Η κυρία Τιναυτό, η κυρία Ποιοαπόλα και η κυρία Αυτοπού. Το βιβλίο «Σε μια πτυχή του χρόνου» είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για την εφηβική λογοτεχνία που περνάει πολλαπλά μηνύματα στους έφηβους αναγνώστες του.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αποτελεί ένα από τα ωραιότερα βιβλία της ελληνικής εφηβικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έγραψε αυτό το βιβλίο την περίοδο της αυτοεξορίας της στο Παρίσι, τα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.

εφηβική
Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό αγόρι, τον Πέτρο, το οποίο μεγαλώνει μέσα στην κατοχή του 1940, στην Αθήνα. Η ιστορία ξεκινάει με το λυπητερό γεγονός του θανάτου του τριζονιού του. Στις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου συνεχίζει με το πώς ζει ο ίδιος και η οικογένεια του τον πόλεμο και τα επακόλουθα του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1971 από τις Εκδόσεις Κέδρος. Επίσης, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες ανάμεσα τους τα αγγλικά και τα γαλλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήθελα μόνο να χωρέσω

Ακόμα ένα βιβλίο, που αν και το κατηγοριοποιούμαι στην εφηβική λογοτεχνία, μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικες. Η Στέλλα Κάσδαγλη έγραψε ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς των εφήβων και τα βιώματα τους μέσα στην κοινωνία μας. Η ηρωίδα του βιβλίου είναι η 15χρονη Ζωή. Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή της και οι αλλαγές τόσο επάνω της όσο και στο περιβάλλον της. Η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να ταιριάξει στο νέο περιβάλλον της και να γίνει αρεστή κυρίως στους φίλους της αλλά και σε αυτόν που την ελκύει.

εφηβική
Πηγή εικόνας: patakis.gr

Η συγγραφέας Στέλλα Κάσδαλη προσεγγίζει με πολλή ειλικρίνεια το θέμα της νευρικής ανορεξίας Ένα ζήτημα τόσο ιδιαίτερο για τους εφήβους και τους γονείς τους. Επιπλέον, στο βιβλίο αναδεικνύεται και το θέμα του τρόπου επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους και τις ανησυχίες τους.

Ο κόσμος της Σοφίας

«Ο κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Γκάαρντερ Γιοστέιν είναι βιβλίο πρότυπο για την εφηβική λογοτεχνία και ιδανικό για έφηβους. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της φιλοσοφίας από καταβολής του κόσμου.

Ο κόσμος της Σοφίας, Ένα βιβλίο κατάλληλο για έφηβους. Πηγή εικόνας: diavazo.co.uk

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η 14χρονη Σοφία η οποία συναντάει έναν μυστηριώδη δάσκαλο με την βοήθεια του οποίου κάνει ένα ταξίδι στον χωροχρόνο. Στο ταξίδι της γνωρίζει διάσημους δασκάλους του παρελθόντος, από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τον Διαφωτισμό. Η Σοφία αναζητά απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης και των φιλοσοφικών ιδεών. Το βιβλίο του Γκάαρντερ Γιοστέιν κυκλοφόρησε το 1991 και αμέσως έγινε παγκόσμιο best seller, καθώς μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Το 1999 το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον Νορβηγό σκηνοθέτη Έρικ Γκούσταφσον.

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

Αγαπημένη Άλκη Ζέη και πάλι. Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της είναι ένα μοναδικό βιβλίο για την εφηβεία το οποίο μπορεί να διαβαστεί από την ηλικία των 12 ετών. Σ’ αυτό το βιβλίο η Άλκη Ζέη καταπιάνεται με το θέμα των ναρκωτικών. Ένα ζήτημα πάντα επίκαιρο και ευαίσθητο για τους έφηβους και τις οικογένειες τους.

Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

Η Κωνσταντίνα επιστρέφει από την Γερμανία στην Ελλάδα μετά τον οριστικό χωρισμό των γονιών της. Η ζωή της στην Γερμανία ήταν ευτυχισμένη όμως τώρα έχει να αντιμετωπίσει το διαζύγιο των γονιών της και την γκρίνια της γιαγιάς της. Ωστόσο η Κωνσταντίνα δεν δίνει σημασία σε τίποτα από αυτά. Κοντά στον φίλο της, Λουμίνη έχει βρει την λύση. Ένα θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι και ύστερα κι άλλο ένα … κι άλλο ένα. Μέχρι την στιγμή που δεν υπάρχει επιστροφή. Ή μήπως όχι;

 

Πηγές

6 βιβλία που θα αγαπήσουν οι έφηβοι (2015). Ανακτήθηκε από booksitting.wordpress.com. (Τελευταία πρόσβαση 24/4/2021).

Γλύστρα, Φ. (2016). Τα 8 βιβλία που κάθε έφηβος πρέπει να έχει διαβάσει. Ανακτήθηκε από mama365.gr. (Τελευταία πρόσβαση 25/4/2021).

Μαθιουδάκη, Ε. (2016). 5 κλασσικά λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και έφηβους. Ανακτήθηκε από flowmagazine.gr. (Τελευταία πρόσβαση 25/4/2021).

Κρητικού, Κ. (2018). Αφιέρωμα: Τα 50 καλύτερα παιδικά και εφηβικά βιβλία. Ανακτήθηκε από athensvoice.gr. (Τελευταία πρόσβαση 25/4/2021).

Καλαϊτζή, Ε. (2020). 7 βιβλία για έφηβους που δεν λένε απλά μια ιστορία. Ανακτήθηκε από lavart.gr. (Τελευταία πρόσβαση 25/4/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;