Ε-Books VS Books (Εσύ τι προτιμάς;)

 

e-books-nts_4

Εδώ και αρκετά χρόνια τα βιβλία κρατάνε παρέα σε μικρούς και μεγάλους. Παραμύθια,ιστορίες μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας είναι λίγα από τα ποικίλα είδη που στολίζουν τις βιβλιοθήκες πολλών μέχρι και σήμερα. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου δεν ήταν δυνατόν η τεχνολογία να μείνει πίσω. Είναι λοιπόν αναμενόμενο τα σημαντικά άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την εξέλιξή της να επηρεάσουν και τον κόσμο των βιβλίων. Πλέον με ένα μικρό κλικ μπορείς να κατεβάσεις ολόκληρους τόμους στο laptop, το κινητό ή το tablet σου και να τους διαβάσεις από εκεί ανενόχλητος. Πώς βλέπουν όμως οι βιβλιόφιλοι αυτή την αλλαγή;

Οι γνώμες διίστανται οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το πατροπαράδοτο βιβλίο δεν γίνεται να αντικατασταθεί. Η χαρά της αναζήτησης και της επιλογής ανάμεσα στα ράφια, η μυρωδιά των καινούργιων σελίδων και ο φόβος προβλημάτων όρασης λόγω της πολύωρης επαφής των ματιών με μια οθόνη, αποτελούν κάποιους απ’τους βασικούς λόγους.  Επιπλέον μικροί εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία και συγγραφείς έχουν δει τα έσοδα τους να μειώνονται σημαντικά με αποτέλεσμα το λουκέτο σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών επιχειρήσεων και τον πολλαπλασιασμό των ανέργων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε-Books VS Books

Από την άλλη, στην αντίθετη πλευρά του νομίσματος έχουμε τους υποστηρικτές των e-books. Το κύριο επιχείρημά τους πέρα από την σημαντική αποταμίευση χώρου, είναι η οικονομικότερη πρόσβαση των ανθρώπων σε βιβλία κάθε προτίμησης. Σε μια χώρα με οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα η αγορά τους έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα δικαιολογημένα. Έτσι, αποτελεί μια εύκολη λύση για εκείνους που ο υπάρχων μισθός τους δεν επαρκεί για επιπλέον απολαύσεις πέρα των βασικών αναγκών.

Τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η αγάπη που έχουμε για αυτά δε χωράει σε κατηγορίες. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι μας χαρίζουν νέες εμπειρίες και συγκινήσεις με αποτέλεσμα στο τέλος κάθε ιστορίας να νιώθουμε ήδη μια μικρή,ανεξήγητη νοσταλγία. Προσωπικά νομίζω ότι οφείλεται στο δέσιμο που χτίζεται μεν αργά αλλά σταθερά του ατόμου με τον πρωταγωνιστή και γενικά τους χαρακτήρες του διηγήματος καθ’όλη την διάρκεια της ανάγνωσης.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε, και το σημαντικότερο όλων, είναι ότι η σωστή παιδεία του ανθρώπου και κατ’ επέκταση ενός λαού βασίζεται και μπορεί να πλαθεί από ένα καλό βιβλίο, έτσι για να γίνει δημοφιλέστερη η συγκεκριμένη κουλτούρα επιβάλλεται να την υποστηρίζουμε συνεχώς με έμπρακτους τρόπους. Για παράδειγμα η ανταλλαγή και ο δανεισμός μεταχειρισμένων βιβλίων ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι οπαδοί της, είναι δύο αρκετά καλοί τρόποι για να ευδοκιμήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;