Domestic thriller: Η λογοτεχνική απάντηση σε μια σεξιστική κοινωνία

 

domestic thriller
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Η λογοτεχνία, ως κομμάτι του πολιτισμού μας, ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν για να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους φόβους μας. Άλλωστε, τι είναι η λογοτεχνία, αν όχι η προσπάθεια να μεταδώσουμε τα συναισθήματά μας στον υπόλοιπο κόσμο; Στην Ελλάδα, συγγραφείς όπως ο Ρίτσος και ο Βάρναλης διακρίνονται ακόμη και σήμερα για τη λογοτεχνική τους παραγωγή ενάντια του φασισμού. Το διεθνές κλασσικό βιβλίο «Κόμης Δράκουλας» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του φόβου της αιώνιας πλουτοκρατίας, αυτής που ο απλός λαός φοβάται ότι «θα του πιει το αίμα». Έτσι, η ανάγκη των γυναικών να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογενειακή ζωή και την έμφυλη βία, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο λογοτεχνικό είδος τον 21ο αιώνα: τα domestic thriller.

 

Το βιβλίο ως γυναικεία υπόθεση

Οι γυναίκες ξεχωρίζουν στον τομέα των θρίλερ σήμερα και όχι τυχαία- ήδη από τον 18ο αιώνα οι γυναίκες λάτρευαν τα θρίλερ. Πλέον, η έλευση των domestic thriller τους δίνει ιδιαίτερα υψηλή αγοραστική δύναμη. Οι συνηθισμένες ιστορίες, βασισμένες στην ωμή βία και στο αρχέτυπο του  άνδρα-ήρωα και της αδύναμης γυναίκας-βραβείο, έχουν παραγκωνιστεί έναντι άλλων λογοτεχνικών ειδών. Στο είδος των domestic thriller θα δούμε τις γυναίκες να βρίσκονται στο χώρο του σπιτιού -στα λατινικά το domus-domi σημαίνει σπίτι- και να βιώνουν πιθανώς τραυματικά γεγονότα και καταστάσεις, αντιδρώντας με φόβο, πόνο και αγωνία. Γιατί σπίτι; Μα, το σπίτι ήταν πάντα το πιο ασφαλές και χαλαρωτικό μέρος για εκείνες, όπου θα μπορούσαν να εκφραστούν ελεύθερα και να αποκαλύψουν όλα τα ταλέντα που μπορούν να έχουν. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονταν παλιά, και μερικοί υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες στο λογοτεχνικό κανόνα

Ο λογοτεχνικός κανόνας ορίζεται ως ένα σώμα γραπτών κειμένων τα οποία θεωρούνται αυθεντικά, ποιοτικά, «σωστά» και, επομένως άξια για ανάγνωση και μελέτη. Ο λογοτεχνικός κανόνας έχει μακρά και άκρως ρατσιστική ιστορία, καθώς αποκλείει σχεδόν αυτόματα συγγραφείς που δεν ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές ομάδες. Αυτός ο κανόνας, συχνά, συμπεριλαμβάνει έργα περισσότερο από 30 ετών, ενώ ορίζεται από ακαδημαϊκούς συνήθως καθορίζοντας τη διδακτέα ύλη στα σχολεία. Τέτοια αναγνώσματα αποκτούν αυτόματα μεγαλύτερη πολιτισμική αλλά και κοινωνική αξία – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα “κλασικά βιβλία”. Οι γυναίκες, φυσικά, παραγκωνίζονταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο τομέα της λογοτεχνίας και ειδικά ως συγγραφείς ιστοριών τρόμου. Η συμβολή των γυναικών άρχισε να γίνεται γνωστή πρόσφατα, κυρίως λόγω της επιτυχίας τους σε ολόκληρο τον τομέα της λογοτεχνίας.

Σε μια εποχή που ο σεξισμός, η σεξουαλική παρενόχληση και γενικά η έμφυλη βία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, είναι παρήγορη η ύπαρξη λογοτεχνικών ειδών που βάζουν τις γυναίκες και τα συναισθήματά τους σε πρώτο πλάνο. Η αλλαγή της κοινωνίας ξεκινά με την αναγνώριση του προβλήματος και συνεχίζεται με τη θετική επιρροή των media, των οποίων τα domestic thriller αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος για αρκετό καιρό.

 

Μερικά domestic thriller που προτείνω ανεπιφύλακτα:

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε – Gillian Flynn

Το κλειδί – Ruth Ware

Αιχμηρά αντικείμενα – Gillian Flynn

Μυστικά και ψέματα – Liane Moriarty

Το κορίτσι του τρένου – Paula Hawkins

Το ζευγάρι της διπλανής πόρτας – Shari Lapena

 

Πηγές

Δημητρούλια, Τ. (2006). Το βιβλίο σήμερα είναι γένους… θηλυκού – Καθημερινή  – Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/culture/257767/to-vivlio-simera-einai-genoys-thilykoy/ . (Τελευταία πρόσβαση 10.6.2021)

Αναγνωστόπουλος, Ι., Δρακοπούλου, Μ. κ.α.(2009). Κανόνας (λογοτεχνικός). Ανακτήθηκε από http://www.fylopedia.uoa.gr/index.php/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82_(%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82)  (τελευταία πρόσβαση 19.5.2021)

Γυναίκες συγγραφείς: Στο φως η άγνωστη συμβολή τους στην συγγραφή κλασικών ιστοριών τρόμου. (2020). Ανακτήθηκε από https://www.monopoli.gr/2020/10/23/books/424143/gynaikes-syggrafeis-sto-fos-i-agnosti-symvoli-tous-stin-syggrafi-klasikon-istorion-tromou/  (τελευταία πρόσβαση 19/5/2021)

Lapidos, J. (2020). There Is a Culture Industry That Gives Its Top Prizes to Women. Ανακτήθηκε από https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/01/where-women-make-blockbusters/604867/ . (Τελευταία πρόσβαση 19/5/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;