…Γιατί όλοι (λίγο πολύ) αγαπάμε τα Disney Κόμικς!

Disney Κόμικς

  Το πιστεύω ειλικρινά αυτό που θα πω : δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ εκτός μόδας! Τα Disney Κόμικς μεγάλωσαν γενιές και γενιές και χαίρομαι που ακόμα βλέπω παιδιά να τα διαβάζουν και να χαίρονται με κάθε νέο τεύχος που πιάνουν στα χέρια τους, με κάθε νέα περιπέτεια των γνωστών κι αγαπημένων μας ηρώων. 

   Δύο από τα γνωστότερα Disney περιοδικά κόμικς που κυκλοφόρησαν στην χώρα μας, ήταν το “ΚΟΜΙΞ” και το “ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ”, θρυλικά και τα δύο. Μέσα από τις σελίδες τους οι Μίκυ Μάους, Ντόναλντ Ντακ, Μίννυ, Ντέζυ, Γκούφυ, Σκρουτζ και τόσοι ακόμα χαρακτήρες, μας έχουν χαρίσει γέλιο με τις περιπέτειες και τις γκάφες τους. 

   Το “ΚΟΜΙΞ” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου 1988, από την εταιρεία Γενική Εκδοτική Αττικής του κ. Τερζόπουλου, η οποία μετέπειτα μετονομάστηκε σε Νέα Ακτίνα. Στόχευε στην αρχή στο να γίνουν γνωστοί σε μας τους Έλληνες αναγνώστες, σχεδιαστές κόμικς όπως ο Carl Barks και ο Gioachino ‘Keno’ Don Hugo Rosa (μεγάλοι τεχνίτες στο σκίτσο της οικογένειας Ντακ & Μάους), που ενώ είναι πασίγνωστοι για το έργο τους στην Αμερική, σε μας δεν ήταν τόσο. Το “ΚΟΜΙΞ” ξεκίνησε με 36 σελίδες στα πρώτα του τεύχη και σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχει φτάσει τις 84 σελίδες και αρκετά τεύχη να ξεπερνούν τις 100! Τα τεύχη του περιοδικού “ΚΟΜΙΞ”, διαφημίστηκαν ως συλλεκτικά και τελικά έγιναν. Το πρώτο τεύχος έχει τον τίτλο Χαμένοι στις Άνδεις” και ήταν δημιούργημα του Carl Barks. Οι κάτοικοι/ήρωες της Λιμνούπολης και του Μίκυ Σίτυ δεν πέρασαν καθόοολου άσχημα όσο περνούσαν τα τεύχη, όμως μετά τα 70 πρώτα τεύχη, ο Carl Barks έδωσε την σκυτάλη σε άλλους δημιουργούς να συνεχίσουν το έργο. Μερικοί εξ αυτών : εκτός του Gioachino ‘Keno’ Don Hugo Rosa που τον αναφέραμε πριν, έχουμε και τους Romano ScarpaMarco RotaPaul MurrayVicar και άλλους. Τα πρώτα τεύχη προήλθαν από τις αντίστοιχες ασπρόμαυρες αμερικανικές εκδόσεις και με τον καιρό μπήκε και χρώμα στα φύλλα. Το ένα τεύχος έφερε το άλλο, μέχρι που γίναν και τόμοι (πολλά τεύχη ενωμένα) και συλλεκτικά τεύχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Κι όλα κυλούσαν ομαλά ώσπου τον Σεπτέμβρη του 2013 (τεύχος 303, Τα Λάφυρα του Πειρατή”) κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού “ΚΟΜΙΞ”, στο οποίο αφηνόταν να εννοηθεί πως σταματούσε να υπάρχει οποιαδήποτε συνέχεια περιοδικού, έπειτα από 25 χρόνια κυκλοφορίας (ναι,ήταν άσχημο)… κι αυτό γιατί στην πέμπτη σελίδα του τεύχους βρισκόταν η αποφώνηση Επίλογος, από τους κ. Χρήστο Τερζόπουλο και Ντέιβιντ Τερζόπουλο, ενώ στην τρίτη σελίδα του περιοδικού δεν υπήρχε η στήλη Στο επόμενο τεύχος” που πάντα έμπαινε…

                   Κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναν χρόνο μετά (τον Ιούλιο του 2014), έρχεται η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και εξασφαλίζει τα δικαιώματα των περιοδικών κόμικς της Disney…κι έτσι το περιοδικό επανακυκλοφορεί! Κανείς δεν ήθελε πιστεύω να σταματήσει να υπάρχει άλλωστε! 

   Την ίδια πορεία είχε και το άλλο αγαπημένο περιοδικό, το “ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ”. Από τις ίδιες εκδόσεις ξεκίνησαν και τα δύο περιοδικά, μόνο που το “ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ” είναι το πιο παλιό (1η Ιουλίου 1966 κυκλοφορεί το πρώτο του τεύχος). Επετειακές εκδόσεις θα βρούμε και σε αυτό το περιοδικό και τόμους, τα οποία ήταν πραγματικά μεγάααλα βιβλία! Η συνέχεια; ίδια με το “ΚΟΜΙΞ” : η εταιρεία αναγκάζεται να κλείσει το 2013 λόγω οικονομικής κρίσης και αποσύρει έτσι, όλα τα κόμικς που εκδίδονταν…η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όμως έκανε κι εδώ το θαύμα της και επανακυκλοφόρησε και αυτό το περιοδικό. Πρώτο τεύχος μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το “ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ”, ήταν τον Ιούνιο του 2014, πριν επανακυκλοφορήσει το “ΚΟΜΙΞ”.

   Η χαρά για μερικά πράγματα που συνεχίζουν να υπάρχουν είναι απερίγραπτη για τον κόσμο…έτσι έγινε και σε αυτήν την περίπτωση. Οι αγαπημένοι ήρωες μας κρατούν συντροφιά και συνεχίζουν να μας φτιάχνουν την διάθεση με τις ιστορίες τους να ξεπηδούν μέσα από τις υπέροχα εικονογραφημένες σελίδες…κι εύχομαι αυτή η χαρά να συνεχίσει να υπάρχει κι αυτά τα κόμικς να συνεχίσουν να μας θυμίζουν πώς ήταν η παλιά καλή εποχή της Disney, πριν την μεγάλη επεξεργασία που έχουν υποστεί όλα της τα κινούμενα σχέδια. Οι εποχές αλλάζουν, δεν διαφωνώ…αλλά ώρες ώρες τα παλιά είναι αλλιώς!

 

 

==Πηγές==
http://el.komix.wikia.com/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9E

http://el.komix.wikia.com/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9C%CE%AF%CE%BA%CF%85_%CE%9C%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Δαρμή

Μusic Lover και βιβλιοφάγος...και τα δύο μέχρι τα μπούνια! Αγαπώ τα ζώα,τα ταξίδια,τις ωραίες μυρωδιές και τα μικρά πράγματα μέσα στην μέρα...που κάνουν και την ζωή μεγάλη άλλωστε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;