Δημοσθένης Δεσποτίδης: ένας δεκαπεντάχρονος ποιητής

Δημοσθένης Δεσποτίδης

«Να τοποθετούνται οι σωστές λέξεις στην σωστή σειρά»

 

Όταν διάβασα την πρώτη ποιητική συλλογή του Δημοσθένη Δεσποτίδη (Searching for my footsteps, New Public Dimensions) δεν μπόρεσα να μην διερωτηθώ για το πώς μπορεί να εκτιμηθεί από τους κριτικούς η ποίηση των παιδιών. Mα αυτομάτως θυμήθηκα την ρήση του Coleridge: «Tα συστατικά της καλής ποίησης θα πρέπει να υπακούν στο παρακάτω γνωμικό «Να τοποθετούνται οι σωστές λέξεις στην σωστή σειρά». Επιπλέον, αισθητηριακές ποιότητες απαιτούνται (τόσο εικονικά όσο και ακουστικά), που σημαίνει τον κιναισθητικό παλμό της επανάληψης και της ανατροπής. Επίσης, η χρήση της προστακτικής είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς προσδίδει έμφαση. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται στο γραφολογικό μονοπάτι  του Δημοσθένη Δεσποτίδη. «Εμπρός αδέλφια αντισταθείτε!», γράφει στο ποίημα του «Τιμή και Μνήμη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέρεο γλωσσικό περιβάλλον

Ο Δεσποτίδης Δημοσθένης Δημήτριος σε αυτό το πρώτο του ποιητικό πόνημα Ψάχνοντας τα βήματα μου, εκδόσεις Όστρια, κατορθώνει να δημιουργήσει ένα στέρεο γλωσσικό περιβάλλον με το οποίο διαχειρίζεται το αισθητηριακό του περιβάλλον και εκφράζει τις υπαρξιακές του αγωνίες. Όπως αναφέρει η πολυβραβευμένη Morag Styles, «Η καλύτερη ποίηση μιλάει για κάτι που είναι διαχρονικό, που διαρκεί στο χρόνο. Αφήνει ένα αποτύπωμα βαθιά στη γη, για το τι σημαίνει να παραμένεις άνθρωπος.» Αυτήν ακριβώς την ανθρωπιστική προσέγγιση παρατηρούμε στο ποίημα του Δημοσθένη: «Ένας ολόκληρος κόσμος θα άλλαζε ολοκληρωτικά εάν ενθαρρύναμε τους πολίτες να μιλήσουν, αν τιμούσαμε  τους γενναίους, αυτούς που υπέφεραν αλλά προτιμούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί, εξαιτίας της ταπεινότητας τους.» (“Unheard voices of conflict”: “A whole world would be utterly changed by encouraging civilians to speak” .)

Πηγή: skroutz.gr

Της αγάπης ο ήλιος

Σε αυτούς τους στίχους αναγνωρίζουμε  το βίωμα και τον ζωηρό αναπαλμό της ψυχής, τον βαθύ λυρισμό του ποιητή Δεσποτίδη Δημοσθένη. Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες της ποιητικής του συλλογής. Η αγάπη για την γλώσσα, η αγάπη για τη γενέτειρά του την Άνδρο, η αγάπη στην μητέρα και η αγάπη προς τον Θεό. Στην «Θεία Κοινωνία» μεταλαμβάνουμε αυτής της αγάπης του για τα Θεία. Γράφει:“Bήμα προς βήμα //αγγέλων λύρες έψαλλαν//μια και μοναδική  αλήθεια //με εσένα θα είμαι παντοδύναμος//και νικητής του κόσμου!” Ο δεκαπεντάχρονος Δεσποτίδης Δημοσθένης τολμά να φωνάξει «Ας κάνουμε την ανθρωπότητα σημαία» και να επικαλεστεί το φρόνημα μας «Συνανθρώπους  θέλω, όχι ανθρώπους», αποποιούμενος την υποκρισία και το σκοταδισμό της σκυθρωπής, ηττημένης ανθρωπότητας. Ελπίζοντας να λάμψει της αγάπης ο ήλιος.

Συγκινησιακή διέγερση

Συμπερασματικά, ο μικρός Δημοσθένης Δεσποτίδης κατέχει το ταλέντο της υψηλής ποιήσεως καθώς επιτυγχάνει την συγκινησιακή μας διέγερση με τα τεχνικά μέσα της γλώσσας  που χρησιμοποιεί. Ο Δημοσθένης Δεσποτίδης  είναι  αφοσιωμένος στην ποίηση. Αυτή είναι το καταφύγιο και το ορμητήριο του. Τα ποιητικά του αποτυπώματα ανοίγουν το δρόμο σε άλλους νέους δημιουργούς, ξεκλειδώνουν  την πόρτα στο ποιητικό του Μέλαθρον. Και αυτό είναι που κάνει την ποίηση του διαφορετική, ο εναγκαλισμός μέσα από τον υπαρξισμό, η ετερότητα ως αντικατοπτρισμός της αγάπης, η διέξοδος στην κοινωνικότητα μέσα από την αυτοβύθιση στην ανακάλυψη του εαυτού. Ο Δημοσθένης Δεσποτίδης κατορθώνει , αν και μικρός να μας εισάγει στην μαγεία της ποίησης , στο καθαρτήριο της γραφής.

Δημοσθένης Δεσποτίδης
Πηγή εικόνας: neoskosmos.com

To βιβλίο διατίθεται στα αγγλικά ( (Searching for my footsteps, New Public Dimensions): στον Iανό και στον Ευριπίδη

&

στα ελληνικά(Ψάχνοντας τα βήματα μου, στις εκδόσεις Όστρια)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;