Δικαίος Χατζηπλής, Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή

ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Ο Δικαίος Χατζηπλής με την μαεστρική φαντασία και η Μυρτώ Δεληβοριά με την ευφάνταστη εικονογράφηση μας μαγεύουν σε αυτό το πανέμορφο, διδακτικό παραμύθι με τίτλο «Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή». Τέσσερα πανέμορφα παιδικά-εφηβικά βιβλία έλαβα από τον οίκο Πατάκη, αλλά αυτό πρώτο μου κέντρισε την περιέργεια να το ξεφυλλίσω. Θέλετε το εξαιρετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά, θέλετε το εξαιρετικό χαρτί(με τις πανέμορφες τετραχρωμίες), κρύφτηκα κι εγώ στο παιδικό δωμάτιο της εννιάχρονης κόρης μου για να το απολαύσω. Εκείνο που με εξέπληξε ευχάριστα και με ώθησε ακόμα περισσότερο να εκτιμήσω τον δημιουργό του ήταν ότι αντί ενός πλούσιου βιογραφικού, που συνηθίζεται (και με βεβαιότητα κατέχει), ο συγγραφέας Δικαίος Χατζηπλής,  αυτοχαρακτηρίζεται ως εξής εμπρός στα περίεργα παιδικά μάτια:

«Ο Δικαίος πετάει από τη χαρά του όταν χορεύει με τους φίλους του στον αέρα, κρατώντας σκοινιά δεμένα στα κλαδιά ενός πεύκου, όταν φτιάχνει παράξενες κατασκευές και όταν ταξιδεύει σε άλλες χώρες».

Δικαίος Χατζηπλής

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

Η Μυρτώ Δεληβοριά, η υπέροχη εικονογράφος (στην απέναντι σελίδα) ,  χαρακτηρίζοντας έντεχνα τον εαυτό της εμπρός στα έξυπνα παιδικά μάτια, γράφει αυτοβιογραφικά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Μυρτώ Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα το  1974 και πετάει από τη χαρά της όταν βλέπει το σκύλο της να τρέχει, όταν ζωγραφίζει ζώα που μιλάνε κι όταν τρώει γαλακτομπούρεκο και αναρωτιέται αν το βιβλίο της Κας  Σελιδοπούλου μιλάει τελικά για μια αλεπού, μία αρκούδα, έναν λύκο κι ένα ζαρκάδι που ονειρεύτηκαν πώς ήταν πουλιά.»

Από αυτό και μόνο, χωρίς καν να προλάβω να ξεφυλλίσω τις μαγικές σελίδες του βιβλίου, πειρατές κούρσεψαν το παιδί μέσα μου , που ήταν εγκλωβισμένο στη θάλασσα της ψυχής μου. Ταχυδακτυλουργοί και επιστήμονες με πολύχρωμα μαγικά φίλτρα πειραματίζονται στην σχολική τάξη , έως ότου εκστομίσει ένας γονέας το εύλογο ερώτημα:

«Μα τι επικίνδυνα πράγματα κάνουν σε αυτό το σχολείο;»

 Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Αχ, και η καημένη δασκάλα, η κυρία Ειρήνη να προσπαθεί να φέρει τη γαλήνη στη σκέψη τους, μέχρι που την λύση δίνει απλόχερα η κυρία Μερόπη. Μα όχι, δεν θα σας δώσω την απάντηση. Το ποια είναι η κυρία Μερόπη θα το αφήσω να το ανακαλύψετε γονείς και παιδιά. Θα μπορούσε να είναι μια άλλη εκδοχή της Μαίρη Πόπινς!

Η κυρία Ειρήνη, πόσα άραγε παράπονα άκουσε από τους γονείς των παιδιών; Mα πόσα προβλήματα συγκεντρώθηκαν σε μια μόνο ημέρα; Ολόκληρος ο γύρος του Βερν σε ένα μονοήμερο ταξίδι! Αστροναύτες, κροκόδειλοι, σπαθοφόροι χορευτές, ναυαγοί, καμηλοπαρδάλεις και ένας τεράστιος χιμπαντζής που κρύβεται στην σχολική τους τάξη. Η θεά Αθηνά με την περίτεχνη Ηφαίστεια περικεφαλαία της που ήρθε να σώσει την μικρούλα Αθηνά από τα σουτζουκάκια της μαμάς της! Γράφει περίτεχνα και σαρκαστικά ο συγγραφέας μας Δικαίος Χατζηπλής:

«Θα αντισταθώ, όπως και ο ηρωικός πολεμιστής που εμφανίστηκε το πρωί στο σχολείο.»

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ 

Ένα είναι βέβαιο! Το βιβλίο θα το λατρέψετε γιατί σας φέρνει σε επαφή με το εσωτερικό σας παιδί. Όσο για τα παιδιά σας ή τα παιδιά της σχολικής τάξης σας γιατί εξάπτει τη φαντασία ενώ συγχρόνως γαληνεύει την καρδιά τους. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι πίσω από κάθε φοβία σε κάθε παιδί, η φαντασία διογκώνεται, αλλά εξ ομαλίζετε με την ασφάλεια της αποδοχής και της διαφορετικότητας της παιδικής σκέψης. Εξάλλου τα παιδιά είναι η μικρογραφία των μεγάλων , όπως έλεγε ο σπουδαίος Ρουσσώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθοδήγηση προς την ελεύθερη ανάπτυξη. Αυτή η ατομική ανάπτυξη από τους σύγχρονους παιδαγωγούς θα οδηγήσει στην κοινωνική ανάπτυξη, στο κοινωνικό άτομο. Γιατί ένα καλό παραμύθι είναι ένας σύμμαχος αυτοβελτίωσης , αφού συνιστά μέθοδο μιας παιδευτικής πράξης.

Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπατζή και της παιδικής ψυχής
Πηγή εικόνας: talcmag.gr

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Η διδασκαλία εδώ έχει περισσότερο μορφωτικό χαρακτήρα, όπως έλεγε ο γνωστός παιδαγωγός Pestalozzi, η διδασκαλία «δεν πρέπει να μορφοποιεί μόνο τη λογική μας, αλλά όλες τις ψυχικές και πνευματικές μας δυνάμεις και λειτουργίες , την αντίληψη, την φαντασία, την κριτική δύναμη, καθώς και τη συναισθηματική-βουλητική ζωή μας».

Πιστέψτε με, αυτό το βιβλίο το κατορθώνει, καθώς γίνεται αρωγός ψυχικής ενδυνάμωσης και κριτικής αντίληψης. Ας το καλοδεχτούμε στις βιβλιοθήκες των σχολείων και όχι μόνο!

Το βιβλίο αυτό ξυπνά την οθόνη του νου των παιδιών που πλημμυρίζει με εικόνες, ιπτάμενα ψάρια, υποθαλάσσια τρένα και τη ζούγκλα μες στην αίθουσα διδασκαλίας.

Το βιβλίο «Στην κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή», του Δικαίου Χατζηπλή και της Μυρτώς Δεληβοριά (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) είναι ένας ύμνος στον παιδικό υπερρεαλισμό.

 

Χατζηπλής, Δικαίος | Εκδόσεις Πατάκη
Δικαίος Χατζηπλής, συγγραφέας, Πηγή εικόνας: patakis.gr

 

Γνωρίστε τη Μυρτώ Δεληβοριά - Elniplex
Μυρτώ Δεληβοριά, εικονογράφος, Πηγή εικόνας: elniplex.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρυσούλα Νικoλάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης (Βρεταννικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες ( λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες λογοτεχνικού-θεολογικού περιεχομένου . Συγγράφει ποιήματα, παραμύθια και κριτικές βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;