Χρόνης Μίσσιος, το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι

(Πηγή εικόνας: provocateur.gr)

Ποιος είναι ο Χρόνης Μίσσιος;

Ο Χρόνης  Μίσσιος, ήταν συγγραφέας, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και ένα διάστημα παρουσίαζε και αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες λόγω των πολιτικών του απόψεων. Δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το δημοτικό. Ό,τι γράμματα έμαθε, τα έμαθε στην περίοδο της εξορίας του.

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
(Πηγή εικόνας: chronismissios.wordpress.com)

Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι

«Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι», αποτελεί ένα εξαιρετικό βιβλίο, στο οποίο παρουσιάζεται ένας κόσμος διαφορετικός! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μία ουτοπία, στην οποία ζουν ευτυχισμένοι άνθρωποι που κατάφεραν να δραπετεύσουν από την παγίδα του «πολιτισμού» και της εξουσίας. Συνεπώς, το κλειδί που βρίσκεται κάτω από το γεράνι δεν είναι ένα συνηθισμένο κλειδί. Αντιθέτως, ανοίγει τις «πόρτες» στον κόσμο των αισθήσεων και τον συναισθημάτων. Στον κόσμο όπου κυβερνά ο έρωτας και όλα έχουν μια δόση μαγείας. Φύση και άνθρωπος εναρμονίζονται δημιουργώντας μια ισορροπία.

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
(Πηγή εικόνας: protoporia.gr)

Τα βιβλία του Χρόνη Μίσσιου διακρίνονται από την αμεσότητα του προφορικού λόγου, προσδίδοντας έτσι μια γνήσια, αυθεντική και λαϊκή αφήγηση. «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» είναι το κατάλληλο παράδειγμα, το οποίο συμπίπτει με τα προαναφερθέντα. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη είναι ξεχωριστή. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, ο αναγνώστης ταξιδεύει μαζί με τον συγγραφέα στους μαγικούς τόπους που περιγράφονται στο βιβλίο. Σαφώς και αυτό οφείλεται στην λαϊκή και κατανοητή αφήγηση, αλλά και στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα, δίνοντας έμφαση ακόμα και σε λεπτομέρειες που κάποιος θα τις θεωρούσε ασήμαντες.

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
(Πηγή εικόνας: timesnews.gr)

Ο ακτιβιστής Χρόνης Μίσσιος

Ο Μίσσιος δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και την πίστη του στις δημιουργικές δυνάμεις του ανθρώπου. Πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός υπό συνθήκες ελευθερίας να ζήσει σε μια δημοκρατία που θα εγγυάται τόσο τα ατομικά δικαιώματα όσο και την ευδαιμονία της κοινότητας. Μέσα από το βιβλίο του, καταφέρνουμε και αναθεωρούμε αγαθά τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα. Κύριο παράδειγμα, είναι η φύση. Η διαφορετική προσέγγιση του Χρόνη για την φύση μας μεταδίδει ένα αίσθημα αισιοδοξίας αλλά και απληστίας ταυτόχρονα. Μερικές φορές δεν εκτιμάμε τις ομορφιές της και κάθε μέρα την οδηγούμε στην ολοκληρωτική καταστροφή της. Ο μαγευτικός κόσμος που παρουσιάζεται στο βιβλίο του, ίσως έχει τελικά σκοπό να μας κάνει να «επαναστατήσουμε» ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να συμβάλλουμε στην διάσωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
(Πηγή εικόνας: : nostimonimar.gr)

Όπως προαναφέρθηκε, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην φύση. Ωστόσο, πολλά από τα σημεία του βιβλίου αναφέρονται στον έρωτα, στο ισχυρότερο αίσθημα έλξης μεταξύ δύο ανθρώπων. Πολλά από τα πρόσωπα του βιβλίου δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Όμως η ανάγκη τους για αγάπη και αποδοχή τα κάνει να αναζητήσουν τον έρωτα ο ένας στον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισμήνη και ο Αρχιτέκτονας, ο γερό-Νικολός και η Φρόσω κτλ. Η ανιδιοτελής αγάπη μεταξύ των προσώπων, αποτελεί παράδειγμα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όχι μόνο σε ερωτικό αλλά και σε φιλικό επίπεδο, διότι πέραν από τις ερωτικές σχέσεις, παρουσιάζεται και το αγαπημένο παρεάκι, το οποίο είναι ενωμένο σε κάθε δυσκολία που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
(Πηγή εικόνας: nostimonimar.gr)

Όλα τα βιβλία του Μίσσιου, οφείλουμε να βρούμε χώρο να τα βάλουμε στη βιβλιοθήκη μας. Όμως, «Το κλειδί κάτω από το γεράνι» πρέπει να το βάλουμε στο κομοδίνο μας. Να το έχουμε συνέχεια δίπλα μας. Να διαβάζουμε μια σελίδα του κάθε μέρα. Να θυμόμαστε ότι πρέπει να ποτίσουμε το γεράνι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;