Christian Grey: Ο Edward Cullen με… τα ιδιαίτερα γούστα

Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο ίσως παραξενευτεί με τα δύο ονόματα σε μια πρόταση. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Christian Grey με τον βρικόλακα του Twilight; Ο ένας ανήκει στην BDSM κοινότητα (η οποία στην πραγματικότητα δε βρίσκει τις τακτικές του σύμφωνες με τις δικές της γραμμές), ενώ ο Edward είναι ένας αιώνιος παρθένος, που περιμένει τη γυναίκα της ζωής του για να πλαγιάσουν στο κρεβάτι. Φαίνονται σαν δυο παράλληλες γραμμές που δε συναντώνται ποτέ.

Τι είναι αυτό που τους συνδέει;

Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στο πώς γεννήθηκε όχι μόνο ο χαρακτήρας του Christian, μα ολόκληρου του Fifty Shades. Ποια ήταν η έμπνευση της E.L. James; Κι όμως, οι πενήντα αποχρώσεις είναι βασισμένες στο Twilight, και για να ακριβολογούμε αποτελεί fanfiction του Twilight.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο, ας εξηγήσω. Fanfiction είναι μια ιστορία που γράφει οποιοσδήποτε (ναι μπορείς και εσύ να γράψεις!), η οποία είναι βασισμένη στον κόσμο οποιασδήποτε σειράς, ταινίας, βιβλίου, ακόμη και παιχνιδιού! Οπότε ο Christian, στα πρώτα βήματα της ιστορίας, ονομαζόταν Edward, και φυσικά η Anastasia ήταν η Bella.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία ξεκίνησε στο fanfiction.net, όπου συνάντησε μεγάλη απήχηση και αργότερα η James ανέβαζε τα κεφάλαια στη δική της ιστοσελίδα. Η επιτυχία συνέχισε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η έκδοση του βιβλίου δεν άργησε να έρθει, όπως και η κινηματογράφηση του.

Πόσο πρωτότυπος είναι εν τέλει ο χαρακτήρας του Christian;

Στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Οπότε βεβαίως και μεταξύ διαφόρων χαρακτήρων μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές ή λίγες ομοιότητες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Batman, ο σκοτεινός μας ιππότης έχει βάση στην ιστορία ενός άλλου μασκοφόρου ήρωα, του Zorro.

Τι γίνεται με τον Christian όμως; Μιλάμε απλώς για ομοιότητες ή για σχεδόν ταύτιση; Ας αναλύσουμε παρακάτω τα κοινά στοιχεία, όχι μόνο του πρωταγωνιστή μας μα και όλων των συμμετεχόντων του Fifty shades.

Ποιος είν’ αυτός ο αψηλός, ποιος είν’ αυτός ο τύπος;

Christian Grey
Christian Grey 🆚 Edward Cullen

«Είναι το αγόρι μου, είναι ο τύπος μου, είναι ο άνθρωπος που αγαπώ…» Τα αγόρια μας, λοιπόν, είναι ψηλά. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς ένας πρωταγωνιστής ρομαντικής ιστορίας συνηθίζεται να είναι ψηλός. Στερεοτυπικό ίσως, συγγνώμη από τα χαμηλότερα υψίπεδα, αλλά είναι μια αλήθεια της λογοτεχνίας. Έχουν γυμνασμένο κορμί, το οποίο στην περίπτωση του Christian οφείλεται σε γυμναστική και… γυμναστική, ενώ ο Edward λόγω της φύσης του έχει ένα δυνατό σώμα. Βασικότερη ομοιότητα παρατηρείται στο χρώμα των μαλλιών, καθώς μιλάμε για μια ιδιαίτερη επιλογή, το χάλκινο (μιλάμε για τα βιβλία πάντα, γιατί στις ταινίες πολλά παραμερίζονται).

Ένας άνδρας δεν είναι μόνο η εξωτερική του εμφάνιση. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου ως κοινό είναι το πιάνο. Επειδή ακριβώς δεν εξωτερικεύουν εύκολα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, το πιάνο είναι το μέσο που τους χαλαρώνει και βάζει σε μια σειρά τις σκέψεις τους. Δεν είναι η χαρά της ζωής – ο Edward λέει διαρκώς ότι δεν έχει ψυχή (γιατί ως βρικόλακας, καρδιά εν λειτουργία δεν έχει) ενώ ο Christian ότι δεν έχει καρδιά. Οπότε και δεν τους αξίζει μια τόσο καλή κοπέλα όσο η Bella και η Anastasia.

Είσαι το άλλο μου μισό, χωρίς εσένα δεν μπορώ να ζήσω

Christian 's wife, Ana
Anastasia Steele 🆚 Isabella Swan

Φράση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν πει οι πρωταγωνιστές μας στα ταίρια τους. Αλλά ας μη μείνουμε στα αγόρια της παρέας και να προχωρήσουμε στις γυναίκες. Πόσες ομοιότητες υπάρχουν άραγε;
Δύο γυναίκες με λευκή επιδερμίδα και μακριά καστανά μαλλιά. Αν και έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών, τονίζεται ότι είναι μεγάλα για το πρόσωπό τους όπως και μεγάλα χείλη. Οι ίδιες δεν καταλαβαίνουν την πραγματική τους ομορφιά και ίσως υποτιμούν την εξωτερική τους εμφάνιση, κάνοντας σύγκριση με άλλες γυναίκες, όπως η Ana με την Kate, και η Bella με τη Rosalie. Το χειρότερο είναι ότι διαρκώς αναρωτιούνται γιατί τις επέλεξαν οι σύντροφοί τους, δείχνοντας το αίσθημα κατωτερότητας που τους διαχέει.

Δεν τους αρέσουν τα ψώνια και να ασχολούνται ιδιαίτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Μπορεί να μην αγαπούν τα ψώνια, όμως λατρεύουν τα βιβλία. Η Ana μάλιστα έκανε σπουδές πάνω στη λογοτεχνία και σαν είδος επιλέγουν την Αγγλική λογοτεχνία. Δεν μπορούν να περπατήσουν χωρίς να σκοντάψουν, όσο ίσιο κι αν είναι το δάπεδο. Μπορούμε να προσθέσουμε ότι επιλέγουν ως πρώτη σεξουαλική τους επαφή, και μοναδική καλώς ή κακώς, τον Christian και τον Edward; Ας το προσθέσουμε.

Από πλευράς χαρακτήρα, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν συχνά τον σαρκασμό και έχουν αίσθηση του χιούμορ. Δεν εξωτερικεύουν συχνά τις σκέψεις και τις ανασφάλειες τους, ενώ είναι αρκετά ώριμες για την ηλικία τους. Ακόμα και στον λόγο της ωριμότητας έχουμε ταύτιση, καθώς έχουν μητέρες που δρουν περισσότερο ως φίλες παρά ως μάνες και μάλιστα τόσο η Bella όσο και η Anastasia νιώθουν την ανάγκη να τις προσέχουν. Ό,τι κακό και να έχει ειπωθεί σε σχέση με τους χαρακτήρες τους, η αλήθεια είναι ότι είναι καλοί άνθρωποι με ευαισθησίες και κατανόηση.

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα… και το αντίστροφο.

Christian 's father , Carrick
Carrick Grey 🆚 Carlisle Cullen

Δημιουργός του Edward και πατρική φιγούρα στη ζωή του ως βρικόλακας είναι ο Carlisle Cullen, ο οποίος είναι γιατρός. Τον έσωσε όταν, ενώ ψυχορραγούσε από την Ισπανική γρίπη (covid του 20ου αιώνα), η βιολογική μητέρα του Edward τον παρακάλεσε να τον σώσει. Μας θυμίζει κάτι από την ιστορία του Fifty shades; Αρκετά, αφού ο θετός πατέρας του Christian ονομάζεται Carrick, που μοιάζει με το όνομα του βρικόλακα ιατρού μας, αλλά και η θετή του μητέρα είναι γιατρός. Η Grace μάλιστα του έσωσε τη ζωή, τόσο κυριολεκτικώς όσο και μεταφορικώς, όπως και στην περίπτωση των βρικολάκων μας.

Οι μητέρες των πρωταγωνιστών έχουν τεράστια αγάπη για τα παιδιά τους, με μια μικρή αδυναμία στους πρωταγωνιστές. Η Esme και η Grace ταλαιπωρήθηκαν από τον χαμό των αγέννητων παιδιών τους. Ένας χαμός που όχι λίγες, αλλά πολλές γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει, αφού 1 στις 4 εγκυμοσύνες καταλήγουν δυστυχώς σε αποβολή. Παρά τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν, σήκωσαν το ανάστημά τους και έγιναν μητέρες.

Christian 's mum
Grace Trevelyan Grey 🆚 Esme Cullen

Και τα αδέρφια τους έχουν κοινά

Συνεχίζοντας την ανάλυση του οικογενειακού δέντρου, μπορούμε να πούμε ως γενικότερο πλαίσιο ότι και στις δύο περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές αποκτούν αδέρφια μέσα από τη θετή οικογένεια.

Christian 's brother
Elliot Grey 🆚 Emmett Cullen

Ο Emmett είναι αδερφός του Edward, μεγαλόσωμος μεν, με καρδιά μικρού παιδιού δε και μάλιστα με έντονο χιούμορ. Αντιστοίχως, μεγάλος αδελφός του Christian είναι ο Elliot Grey, όπου παρατηρούμε, όπως και στην περίπτωση των πατέρων, ίδια αρχικά ονόματος. Είναι επίσης γυμνασμένος, ενώ μαντέψτε τι ακόμα κοινό έχουν; Μπούκλες και γαλανά μάτια! Η διαφορά είναι ότι ο Elliot έχει ξανθά μαλλιά σε αντίθεση με τα σχεδόν μαύρα του βρικόλακά μας, του οποίου τα μάτια μόνο κατά τη ζωή του ως άνθρωπος ήταν μπλε.

Mia Grey 🆚 Alice Cullen

Ας πάμε στις αδερφές των ηρώων μας. Η Mia Grey είναι η μικρή αδερφή του Christian, με μαύρα κοντά μαλλιά και καστανά μάτια. Ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά παρατηρούμε και στην Cullen μας. Βλέπουμε φυσικά μια διαφορετική σωματοδομή, με τη Mia να είναι ψηλή με καμπύλες και την Alice κοντούλα και πάρα πολύ αδύνατη. Την τελευταία περιγράφει η Bella να περπατάει σαν μπαλαρίνα, κάτι που μεταφέρεται και στην ηρωίδα των αποχρώσεων αφού έκανε μπαλέτο. Φυσικά θα μπορούσε να είναι απλώς μια ενασχόληση κοπέλας, όμως η κοινή γραμμή διαφαίνεται.
Ως χαρακτήρες, περιγράφονται ως ευχάριστοι, με έντονη προσωπικότητα και ενθουσιασμό. Έχουν στενή σχέση με την πρωταγωνίστρια και τον πρωταγωνιστή. Μάλιστα, ο Christian δεν μπορούσε να μιλήσει μέχρι τη στιγμή που κράτησε στην αγκαλιά του την αδερφή του. Αντίστοιχα, ο Edward ενσωματώθηκε πλήρως στην οικογένεια των Cullen με την έλευση της Alice.

Τι γίνεται όμως με τους συζύγους των αδερφών;

Kate Kavanagh 🆚 Rosalie Hale

Ίσως δεν αποτελεί από τις εξόφθαλμες ομοιότητες, παρόλα αυτά υπάρχει ένα κοινό σημείο στους συντρόφους των αδελφών. Αν φέρουμε στο νου το Twilight, θα θυμηθούμε ότι ο Jasper και η Rosalie συστήνονται στους ανυποψίαστους ανθρώπους ως δίδυμα αδέλφια, με το επίθετο Hale. Στην όχθη του κόσμου των Αποχρώσεων, η Kate, σύντροφος του Elliott, είναι αδερφή του Ethan, ο οποίος συνάπτει σχέση με την μικρή αδερφή του Christian.
Η Kate με τη Rosalie δεν έχουν εν συνόλω μεγάλες ομοιότητες, το βασικό τους στοιχείο όμως είναι ότι είναι πανέμορφες γυναίκες, με ξανθά μαλλιά, αν και διαφορετικό χρώμα ματιών. Έχουν αυτοπεποίθηση και ευχαριστιούνται την προσοχή των ανδρών, αν και στην περίπτωση της Rosalie αυτή η χαρά σταμάτησε μετά τον βιασμό της από τον αρραβωνιαστικό της και τους φίλους του. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη φορά.

Τι καταλαβαίνουμε τελικά για το Fifty shades of Grey;

Οι ομοιότητες είναι πολλές, σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που δε διαβάσατε στο άρθρο. Όπως ποιες ομοιότητες παρατηρούνται μεταξύ Charlie Swan – Ray Steele και Renee Dwyer – Carla Wilks. Γιατί φυσικά υπάρχουν, αλλά είναι πολύ λιγότερες και κάποιες όχι τόσο εξόφθαλμες.

Μιλάμε πάντως για μια σειρά βιβλίων που ακολούθησε πιστά το Twilight. Αρχικά στη σειρά των γεγονότων, δηλαδή στο πρώτο βιβλίο η γνωριμία και ο έρωτας, στο δεύτερο ο χωρισμός και η επανασύνδεση και έπειτα ο γάμος και το παιδί. Η συγγραφέας επέλεξε να γράψει τα βιβλία και από την οπτική του Christian, που η Stephanie Meyer είχε ξεκινήσει αλλά ολοκλήρωσε μόλις το καλοκαίρι του 2020 με το Midnight Sun.

Ό,τι και να ειπωθεί, αρνητικό και θετικό, για τα βιβλία και των δύο σειρών, το σίγουρο είναι ότι έβαλαν τη σφραγίδα τους στο μυαλό όλων. Η ιστορία θα δείξει αν αυτή η σφραγίδα ξεθωριάσει με το πέρασμα των ετών, ή θα μείνει μια γλυκιά ανάμνηση.

It’s very hard to grow up in a perfect family when you’re not perfect. Christian Grey

Twilight, again. Another ending. No matter how perfect the day is, it always has to end. Edward Cullen


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Αλχαζιδου

Then don't you dare tell me my dreams are insane. Because my dreams are what I live for.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;