

Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε η συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie, στην πολιτεία Enugu της Νιγηρίας. Έχει συγγράψει συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων, ένα θεατρικό έργο, πολλά μυθιστορήματα και δοκίμια πάνω στον φεμινισμό, στην Αφρικανική ταυτότητα και στη σχέση μεταξύ των δύο. Ξεχώρισε κυρίως με το Ted Talk της με τίτλο “We should all be feminists” (2012), που κατόπιν εξέδωσε σε γραπτή μορφή.
Νεανικά χρόνια
Έχοντας μεγαλώσει στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Νιγηρίας, με τον πατέρα της καθηγητή και τη μητέρα της την πρώτη αρχειοφύλακα του Πανεπιστημίου, η αγάπη της για τη γνώση και τα γράμματα δεν άργησε να έρθει. Άλλωστε, μεγάλωσε στο σπίτι που κατοικούσε κάποτε και ο παγκοσμίου φήμης Αφρικανός συγγραφέας Chinua Achebe, το έργο του οποίου την ενέπνευσε ιδιαίτερα.
Παρ’όλη την αγάπη της για τη λογοτεχνία, ξεκίνησε τις σπουδές της στην ιατρική, στο Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας στη Nsukka. Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο σπουδών, αποφάσισε να φύγει για την Αμερική και να σπουδάσει Επικοινωνία και Πολιτική Επιστήμη. Συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή από το Johns Hopkins University και πήρε δεύτερο μεταπτυχιακό στις Αφρικανικές Σπουδές, από το Πανεπιστήμιο του Yale.
Η Αφρική και η Γυναίκα
Η συγγραφέας γράφει πάντα με την Αφρική κατά νου – σε μυθιστορήματα, διηγήματα, αλλά και σε δοκίμια, η ταυτότητά της ως Μαύρη και Αφρικανή, ξεχωρίζει. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η Αφρική και συχνά, συγκεκριμένα η Νιγηρία, δεν αποτελεί απλά ένα background για τις ιστορίες της. Η Νιγηρία, είτε στην μορφή που είχε το 1960 (Δακρυσμένος ήλιος), είτε στην τωρινή της μορφή (διηγήματα από το The thing around your neck), εκτός από την πονεμένη, γεμάτη Ευρωπαϊκή τρομοκρατία ιστορία της Νιγηρίας, την παράδοση των ιθαγενών (και την αντίδραση των λευκών), κρατά την πίστη στην υπεροχή του άντρα έναντι της γυναίκας, κάνοντας το setting ακόμη πιο λειτουργικό. Κάπως έτσι παντρεύει αρμονικά την Μαύρη-Αφρικανική της ταυτότητα με τις πεποιθήσεις τις περί ισότητας των δύο φύλων.
Θα έλεγε κανείς πως ο φεμινισμός της Adichie δε φωνάζει – δεν το έχει ανάγκη εξάλλου. Φωτογραφίζει με τόσο απλό τρόπο τον σεξισμό ως απόρροια του ρατσισμού (από τους Λευκούς ή ακόμη και ενδογενή) ώστε η αξία και η σημασία της υπεράσπισης των γυναικών προκύπτει ως λογικό συμπέρασμα.

Συγγραφικό στυλ
Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών της διαχωρίζονται εύκολα σε καλούς ή κακούς- θύτες, θύματα ή επιζώντες. Ο πλούτος σε βάρος των άλλων συχνά ακολουθείται από σκληρότητα, ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία. Τα παιδιά είναι απλά μικροί καθρέφτες των μεγάλων. Από την άλλη, οι έφηβοι εμφανίζουν ενσυναίσθηση και πνευματική διαύγεια που σε Δυτικά μυθιστορήματα ίσως χαρακτηρίζαμε μη ρεαλιστική. Η Adichie όμως γράφει εν πλήρει συνειδήσει πως οι νέοι είναι το μέλλον και η ηλικία δεν αποτελεί τον μονόδρομο για την ωριμότητα. Τα πρόσωπα στις ιστορίες της δεν είναι πάντα σπουδαγμένοι άνθρωποι με οικονομική ευμάρεια. Όσοι μας τραβάνε στις ιστορίες της ανήκουν συνήθως στην χαμηλή τάξη.
Παρότι λατρεύει την αγγλική γλώσσα και τον πλούτο της, συγγραφικά χαρακτηρίζεται από απλότητα και τα έργα της είναι πάντα ευανάγνωστα. Ίσως γράφει πάντα με την ελπίδα πως ένα βιβλίο της θα πέσει στα χέρια μιας νεαρής ή ενός νεαρού από την πατρίδα της.
Η Συγγραφέας Σήμερα
Η Chimamanda Ngozi Adichie έχει γίνει επίτιμη διδάκτωρ 14 φορές, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες. Έχει δεχθεί 3 fellowships από τα πανεπιστήμια Harvard και Princenton, και μία McArthur Fellowship ή “Genius Grant” που αναγνώρισε και επένδυσε στο ταλέντο της. Αυτή την περίοδο μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αμερικής και Νιγηρίας, διδάσκοντας εργαστήρια γραφής. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.

Βιβλία που έχει εκδώσει:
Μενεξεδένιος ιβίσκος, 2003
Δακρυσμένος ήλιος, 2006
The Thing Around Your Neck, 2009
Americanah, 2013
Ας είμαστε όλοι φεμινιστές, 2014
Dear Ijeawele, or A Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions, 2017
Πηγές:
https://www.oxfordbibliographies.com/view/document/obo-9780199846733/obo-9780199846733-0191.xml
https://literature.britishcouncil.org/writer/chimamanda-ngozi-adichie
https://www.chimamanda.com/about-chimamanda/