Χάρι Χόλε vs Μάκβεθ. Υπόθεση Jo Nesbo.

Χάρι Χόλε

Χάρι Χόλε vs Μάκβεθ. Υπόθεση Jo Nesbo.

Ίσως δεν είμαι ο πρώτος, αλλά αν είμαι ο πρώτος, σίγουρα δε θα είμαι ο τελευταίος. Ο πρώτος και ο τελευταίος που ετοιμάζει ένα άρθρο στο οποίο θα συγκρίνει 2 ήρωες του απίστευτου Jo Nesbo.

Ξέρω ότι γράψω στα αψυχολόγητα και δεν έχω καμία δουλειά να κάνω συγκρίσεις σε αστυνομικούς ήρωες, όμως αφού έχω διαβάσει ένα σωρό βιβλία του Jo Nesbo, πιστεύω πως μπορώ να βγάλω εις πέρας  την αποστολή μου.

Είμαι μικρός, πολύ μικρός για να μιλήσω για αυτούς τους δύο φανταστικούς χαρακτήρες, παρόλα αυτά, θα το ρισκάρω. Στη μία μεριά του ρινγκ, ο Χάρι Χόλε. Ψηλός, ξανθός, 1,92 ύψος. Στην άλλη πλευρά του ρινγκ, Μάκβεθ, ψηλός, τριαντάρης, τραχιά προφορά, χέρια σημαδεμένα από τις ενέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις διάβασα το Μάκβεθ να πω την αλήθεια, είπα « Που είναι ο Χάρι Χόλε;».

Από το πουθενά λοιπόν ο Jo Nesbo αλλάζει τον ήρωα τόσων χρόνων με έναν άλλον. Οι διαφορές ; Πολλές!

Ας ξεκινήσουμε βασικά από ένα κοινό σημείο.  Χάρι Χόλε και Μάκβεθ έχουν εθισμούς. Ο πρώτος στο αλκοόλ, ο δεύτερος, στο ναρκωτικό που προμηθεύεται από τον Εκάτη.  Είναι και οι 2 ψηλοί και έχουν ρόλο στην αστυνομία. Επίσης κύριο κοινό σημείο, τα ψυχολογικά, οι άρρωστες σκέψεις τους, το μυαλό τους που γεννά τρομακτικά σενάρια και δε τους αφήνει να κλείσουν μάτι.

Από τη μια μεριά ο Χάρι, είναι οικογενειάρχης, έχει ως σύζυγο τη Ράκελ και γιο τον Όλεγκ. Στο πρόσωπό του Χάρι βλέπουμε έναν αλκοολικό άνθρωπο, ο οποίος φτάνει συνεχώς στα όριά του, τις περισσότερες φορές αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Στη πάροδο των χρόνων κόβει το αλκοόλ. μένει καθαρός και προσπαθεί για την οικογένειά του. Προσπαθεί όσο μπορεί να μη χρησιμοποιεί βια στη δουλειά του, είναι ένας απλός επιθεωρητής, ο οποίος δέχεται τον θαυμασμό και το μίσος από όλο το αστυνομικό τμήμα του Όσλο. Η διαίσθηση του Χόλε, σχεδόν αλάνθαστη και κάθε θεωρία του σχεδόν επαληθευμένη. Δένεται με συναδέλφους όπως τη Μπέτε Λεν και την Κατρίνε Μπρατ. Η εξουσία ελάχιστα τον νοιάζει. Παίρνει τις υποθέσεις προσωπικά και μεταξύ μας, έχει στυλ.

Από την άλλη ο νέος χαρακτήρας του Nesbo έσκασε σαν αστραπή και έχει όσα δεν θα θέλαμε στον Χάρι να δούμε. Ο Μάκβεθ, εθισμένος στο φίλτρο του Εκάτη, ερωτευμένος με μια κατά πολύ μεγαλύτερή του, Λαίδη που κατέχει το μεγαλύτερο καζίνο της περιοχής. Αντί για επιθεωρητής, είναι επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης, και πλέον βρίσκεται στην κορυφή της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος. Η εξουσία είναι αυτό που τον εκ-στασιάζει καθώς θαρρεί πως η πόλη του ανήκει. Μας δείχνει πως έχει αθώα ψυχή, κυριολεκτικά, όμως διάφορες συνθήκες τον επηρεάζουν αρκετά και τον καθιστούν εύκολα χειραγωγίσμο από την Λαίδη. Ο Μάκβεθ όταν ξεπερνάει τα όρια, έρχονται καταστροφικές συνέπειες. Για τον ίδιο αλλά και για κοντινούς του συνεργάτες και ανθρώπους. Αθώα ψυχή όμως το φίλτρο και η Λαίδη σακάτεψαν την ψυχή αυτή κυριολεκτικά. Σαφώς δε συνεχίζω για να μη κάνω spoil.

Ο Nesbo μας ενθουσίασε και θα συνεχίσει να το κάνει. Ποιος περίμενε ότι μετά από τον Χάρι Χόλε, θα έπλαθε έναν τέτοιο χαρακτήρα;

Σαφώς η αγάπη μου για τον Χάρι είναι εμφανής, οπότε θα δεχτώ ελεύθερα τις αντίθετες απόψεις των υποστηρικτών του Μάκβεθ ή των αντικειμενικών βιβλιοφάγων του Nesbo.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θανάσης Τσιώλης

22 ετών. ,αθεράπευτος ονειροπόλος( λίγο κλισέ ε;),βιβλιοφάγος και λάτρης της έντεχνης μουσικής. Μήπως υπάρχει και άτεχνη;Μπα!! Συγγραφέας του βιβλίου «Φθηνές Ιστορίες». Εύχομαι να απολαύσεις τις ανησυχίες μου στην οθόνη σου!!! (Και αν κάτι δε σου αρέσει υπάρχει το link από το φβ για να μου στείλεις και να το συζητήσουμε) .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;