Χαλίλ Γκιμπράν, ένας μεταγενέστερος διαφωτιστής

Γιατί μεταγενέστερος διαφωτιστής;

Είναι γνωστός ως “ο άνθρωπος από το Λίβανο”. Μπορεί να μην έζησε την εποχή του Διαφωτισμού, αλλά σίγουρα είναι ένας μεταγενέστερος διαφωτιστής. Όπως λέει και ο Μπερτράν Μπινός, καθηγητής Φιλοσοφίας με ειδίκευση στο φαινόμενο του Διαφωτισμού: «Διαφωτισμός σημαίνει ένα συνεχές κάλεσμα στην εξέγερση της σκέψης». Αυτή η πρόταση συνοψίζει όλο το νόημα της συμβολής του Χαλίλ Γκιμπράν στην παγκόσμια αφύπνιση. Ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης που άφησε σπουδαία κληρονομιά, παρά το σύντομο βίο του. Τα έργα του επηρέασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Ίντιρα Γκάντι, οι Beatles και ο Τζ. Φ. Κένεντι.

Στους στίχους του τραγουδιού “Julia”, που έγραψε ο John Lennon για τη μητέρα του, συναντάμε παραλλαγές των στίχων του Γκιμπράν: «Half of what I say is meaningless, but I say it just to reach you» αντί για «Half of what I say is meaningless, but I say it so that the other half may reach you», και «When I cannot sing my heart, I can only speak my mind» αντί για το «When life does not find a singer to sing her heart she produces a philosopher to speak her mind» του Χαλίλ Γκιμπράν.
Πηγή: https://frapress.gr/2016/03/46217/

 

Χαλίλ Γκιμπράν
Πηγή: 24grammata.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έργα του

Το 1904 άρχισε να αρθρογραφεί στην αραβόφωνη εφημερίδα “Ο Μετανάστης” και εξέδωσε το πρώτο του ρομαντικό δοκίμιο με τίτλο “Το Όραμα”. Τα πρώτα του έργα ήταν γραμμένα στα αραβικά. Μερικά από αυτά είναι:

  • Νύμφες της Κοιλάδας ή Νύμφες του Πνεύματος – 1906
  •  Επαναστατημένα Πνεύματα – 1908
  • Σπασμένα Φτερά – 1912

Από το 1918 και μετά έγραφε αποκλειστικά και μόνο στα αγγλικά. Ενδεικτικά:

  • Ο Τρελός – 1918
  • Ο Προφήτης – 1923
  • Άμμος και Αφρός -1926
  • Ιησούς ο Γιος του Ανθρώπου – 1928

Ο Προφήτης είναι το πιο πολυδιαβασμένο του βιβλίο, με μεταφράσεις σε πάνω από 40 γλώσσες. Μιλά για τη ζωή με τρόπο που θυμίζει “οδηγίες χρήσεως”, απαλλαγμένο, όμως, από κάθε υπαινιγμό αυταρχισμού ή προσταγής. Μέσα από υπέροχους συμβολισμούς χαρίζει τη διαύγεια της σκέψης, στοχεύοντας στη θέληση της υλοποίησής της. Αυτό το κείμενο, χωρισμένο σε 26 ενότητες και γραμμένο με ποιητικό ύφος, λειτουργεί επαναστατικά στο μυαλό του αναγνώστη. Με το δικό του μοναδικό τρόπο ο Χαλίλ Γκιμπράν γράφει:

Όσο πιο βαθιά η λύπη σμιλεύει την ύπαρξή σας, τόσο περισσότερη χαρά μπορείτε να χωρέσετε. […] ΄Ερχονται μαζί, και όταν η μία κάθεται μαζί σας στο τραπέζι σας, να θυμάστε ότι η άλλη κοιμάται στο κρεβάτι σας.

Κανείς δε μπορεί να σας αποκαλύψει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βρίσκεται ήδη μισοκοιμισμένο μέσα στην αυγή της γνώσης σας.

Μεγάλο μέρος από τον πόνο σας το έχετε διαλέξει εσείς οι ίδιοι. Είναι το πικρό φάρμακο με το οποίο ο γιατρός μέσα σας θεραπεύει τον άρρωστο εαυτό σας.

Όταν η σκιά σβήνει και δεν υπάρχει πια, το φως που έχει απομείνει γίνεται σκιά για ένα άλλο φως. Έτσι και η ελευθερία σας, όταν χάνει τα δεσμά της γίνεται η ίδια τα δεσμά για μια μεγαλύτερη ελευθερία.

 

Οι επτά εαυτοί


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική

Zω, καταδιώκοντας εμπειρίες. Γράφω, γιατί δε μπορώ να μην γράφω. Aγαπώ κάθε είδος τέχνης, γιατί αποκαλύπτει την ουσία της ζωής. Αναζητώ το διακόπτη που σταματάει τις σκέψεις, παρακαλείται όποιος τον βρει να επικοινωνήσει μαζί μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;